* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Tatjana Strojan

1294 VIæNJA GORA, Grintovec 29
Telefon: (061) 778 193

Pravna fakulteta v Ljubljani, civilnopravna, kazenskopravna smer

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1997. Delati si §elim predvsem na civilnem ali kazenskem podroŸju - predvsem z mladostniki.
Osnovno çolo sem obiskovala v Viçnji Gori. Vsa leta sem izdelovala z odliŸnim uspehom. Udele§evala sem se tudi raznih tekmovanj. Leta 1987 smo bili ekipni republiçki prvaki v tekmovanju klubov OZN, leto kasneje pa smo dosegli tretje mesto.

Po konŸani osnovni çoli sem se vpisala na dru§boslovno çolo v IvanŸni Gorici. Tudi to sem konŸala z odliŸnim uspehom, zato mi ni bilo treba opravljati zakljuŸnega izpita. Leta 1992 sem z raziskovalno nalogo o Janezu Ciglerju sodelovala na nateŸaju in predstavitvi na Pedagoçki fakulteti v Ljubljani. ¦e v srednji çoli sem zaŸela delati kot prostovoljka na Centru za socialno delo v Grosupljem. SreŸevala sem se z vedenjsko motenimi mladostniki. Ukvarjati sem se zaŸela tudi s kulturo v domaŸem kraju, vodila sem otroçko skupino, ki je nastopala na prireditvah s plesi in igricami.

Leta 1992 sem se vpisala na fakulteto. Sprejemne izpite sem uspeçno opravila na Pedagoçki fakulteti, smer socialna pedagogika, in na Pravni fakulteti. Z mislijo, da bom mladostnikom lahko bolje pomagala s pravno izobrazbo, sem se vpisala na pravo. Vendar pa sem zdaj, ko konŸujem, ugotovila, da samo pravo verjetno ne bo zadoçŸalo za moj cilj, zato se bom letos oktobra, ko bom absolventka, skuçala vzporedno vpisati çe na socialno pedagogiko, da spoznam stvari çe iz drugega zornega kota.

V Ÿetrtem letniku smo se morali odloŸati med veŸ smermi çtudija. Izbrala sem civilno smer, ki je v bistvu najsploçnejça in najuporabnejça. Ker pa sem hotela razçiriti obzorje in se bolj poglobiti tudi v kazenske primere, sem vpisala çe dodatne predmete iz kazenske smeri. Upam, da mi bo to koristilo pri delu, ki ga §elim opravljati. Vsa çtudijska leta sem sodelovala s Centrom za socialno delo, sodelovanje se je razçirilo tudi na organizacijo razliŸnih taborov, delavnic in sreŸanj. æe zmeraj vodim skupino otrok v Viçnji gori. Lahko reŸem, da je to §e prava gledaliçka skupina, saj imamo vsako leto premiero kakçne igre, na prireditvah ob razliŸnih prilo§nostih pa nastopamo z raznimi toŸkami. Od leta 1994 sem predsednica kulturnega druçtva v Viçnji Gori. ¦e nekaj let sodelujem tudi z Zvezo druçtev za cerebralno paralizo iz Ljubljane. Udele§ujem se njihovih taborov (predvsem kulturnih) in tam poskuçam pomagati invalidom pri usposabljanju za §ivljenje.

Imam pa §e kar nekaj drugih delovnih izkuçenj, ne samo kot prostovoljka. Ves Ÿas delam pri dru§inskem podjetju in se tako uŸim vodenja knjig in poslovnega sporazumevanja.

Zadnje leto se uŸim raŸunalniçtvo, predvsem v delovnem okolju Windows, prihodnje leto pa si nameravam utrditi znanje jezikov ( francoçŸine, nemçŸine in angleçŸine ).

Po konŸanem çtudiju prava bi rada opravila pripravniçtvo na sodiçŸu in naredila pravosodni izpit, potem pa bi najraje delala z mladostniki - jih zastopala na sodiçŸu, se ukvarjala z urejanjem dru§inskih in socialnih razmer, z vpraçanji mladostniçkega prestopniçtva... V ta namen sem se pripravljena dodatno izobra§evati.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96382y.htm