* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Tatjana Strojan

1294 VIŠNJA GORA, Grintovec 29
Telefon: (061) 778 193

Pravna fakulteta v Ljubljani, civilnopravna, kazenskopravna smer

Študij bom predvidoma končala septembra 1997. Delati si želim predvsem na civilnem ali kazenskem področju - predvsem z mladostniki.
Osnovno šolo sem obiskovala v Višnji Gori. Vsa leta sem izdelovala z odličnim uspehom. Udeleževala sem se tudi raznih tekmovanj. Leta 1987 smo bili ekipni republiški prvaki v tekmovanju klubov OZN, leto kasneje pa smo dosegli tretje mesto.

Po končani osnovni šoli sem se vpisala na družboslovno šolo v Ivančni Gorici. Tudi to sem končala z odličnim uspehom, zato mi ni bilo treba opravljati zaključnega izpita. Leta 1992 sem z raziskovalno nalogo o Janezu Ciglerju sodelovala na natečaju in predstavitvi na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Že v srednji šoli sem začela delati kot prostovoljka na Centru za socialno delo v Grosupljem. Srečevala sem se z vedenjsko motenimi mladostniki. Ukvarjati sem se začela tudi s kulturo v domačem kraju, vodila sem otroško skupino, ki je nastopala na prireditvah s plesi in igricami.

Leta 1992 sem se vpisala na fakulteto. Sprejemne izpite sem uspešno opravila na Pedagoški fakulteti, smer socialna pedagogika, in na Pravni fakulteti. Z mislijo, da bom mladostnikom lahko bolje pomagala s pravno izobrazbo, sem se vpisala na pravo. Vendar pa sem zdaj, ko končujem, ugotovila, da samo pravo verjetno ne bo zadoščalo za moj cilj, zato se bom letos oktobra, ko bom absolventka, skušala vzporedno vpisati še na socialno pedagogiko, da spoznam stvari še iz drugega zornega kota.

V četrtem letniku smo se morali odločati med več smermi študija. Izbrala sem civilno smer, ki je v bistvu najsplošnejša in najuporabnejša. Ker pa sem hotela razširiti obzorje in se bolj poglobiti tudi v kazenske primere, sem vpisala še dodatne predmete iz kazenske smeri. Upam, da mi bo to koristilo pri delu, ki ga želim opravljati. Vsa študijska leta sem sodelovala s Centrom za socialno delo, sodelovanje se je razširilo tudi na organizacijo različnih taborov, delavnic in srečanj. Še zmeraj vodim skupino otrok v Višnji gori. Lahko rečem, da je to že prava gledališka skupina, saj imamo vsako leto premiero kakšne igre, na prireditvah ob različnih priložnostih pa nastopamo z raznimi točkami. Od leta 1994 sem predsednica kulturnega društva v Višnji Gori. Že nekaj let sodelujem tudi z Zvezo društev za cerebralno paralizo iz Ljubljane. Udeležujem se njihovih taborov (predvsem kulturnih) in tam poskušam pomagati invalidom pri usposabljanju za življenje.

Imam pa že kar nekaj drugih delovnih izkušenj, ne samo kot prostovoljka. Ves čas delam pri družinskem podjetju in se tako učim vodenja knjig in poslovnega sporazumevanja.

Zadnje leto se učim računalništvo, predvsem v delovnem okolju Windows, prihodnje leto pa si nameravam utrditi znanje jezikov ( francoščine, nemščine in angleščine ).

Po končanem študiju prava bi rada opravila pripravništvo na sodišču in naredila pravosodni izpit, potem pa bi najraje delala z mladostniki - jih zastopala na sodišču, se ukvarjala z urejanjem družinskih in socialnih razmer, z vprašanji mladostniškega prestopništva... V ta namen sem se pripravljena dodatno izobraževati.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96382y.htm