* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Peter Lu`evi~

3000 CELJE, Cesta v La{ko 20
Telefon: (063) 481 361
E-mail: peter.luzevic@fmf.uni-lj.si
URL naslov: http://www.fmf.uni-lj.si/~luzevic/index.html

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani, uporabna matematika

[tudij bom predvidoma kon~al septembra 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju ra~unalni{kega programiranja, Interneta.
Osnovno {olo sem obiskoval v Celju in jo kon~al z odli~nim uspehom. @e tedaj sem se zanimal za razli~na podro~ja, predvsem naravoslovna: biologijo, kemijo, pa tudi za matematiko. Uspe{no sem sodeloval najprej na tekmovanjih Vesele {ole, kasneje pa na tekmovanjih v znanju matematike ter v sedmem in osmem razredu osnovne {ole osvojil zlati Vegovi priznanji, v sedmem pa sem se udele`il v Somboru zveznega tekmovanja v znanju matematike. Zanimal sem se tudi za ra~unalnike in se v osmem razredu sam nau~il programirati v programskem jeziku Pascal. Po kon~ani osnovni {oli se {e nisem odlo~il za svojo nadaljnjo poklicno pot. Da bi si pridobil ~im bolj{o izobrazbo iz ved, med katerimi bi pozneje izbral svoj {tudij, sem se vpisal na naravoslovno-matemati~no smer na Srednji tehni{ki {oli v Celju. V prvih treh letnikih srednje {ole sem imel prav dober uspeh, v ~etrtem odli~nega. Tudi med srednjo {olo sem sodeloval na raznih tekmovanjih: v prvem in ~etrtem letniku sem prejel pohvalo na republi{kem tekmovanju v znanju matematike, v tretjem letniku sem si delil tretje mesto na republi{kem tekmovanju v znanju ra~unalni{tva, v ~etrtem pa sem dosegel sedmo mesto na republi{kem tekmovanju srednje{olcev v logiki. Sodeloval sem tudi na tekmovanjih v znanju kemije in se v ~etrtem letniku udele`il 24. mednarodne kemijske olimpiade v Pittsburghu v ZDA, tam mi je precej koristilo znanje angle{~ine.

Po srednji {oli sem razmi{ljal o {tudiju bodisi matematike, fizike ali pa ra~unalni{tva, ter se odlo~il za matematiko. Zdaj sem v ~etrtem letniku uporabne matematike na Oddelku za matematiko in mehaniko Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani. Pri {tudiju poleg matemati~nega znanja dobimo tudi veliko izku{enj s programiranjem, saj imamo {tudentje uporabne matematike predmet ra~unalni{tvo vsa {tiri leta {tudija, poleg pascala pa uporabljamo tudi programska jezika C in C++. Poleg {tudija sem tudi ~lan skupine {tudentov, ki oblikuje predstavitev Oddelka za matematiko in mehaniko na internetu, tako da sem pri tem delu dobil tudi nekaj izku{enj z omenjenim medmre`jem. S pridobljenim znanjem sem si sestavil osebno predstavitveno stran na internetu. Ob~asno se {e zmeraj udele`im kakega tekmovanja, in sicer v znanju logike za {tudente. Na desetem slovenskem tekmovanju v logiki sem tako novembra 1995 osvojil deseto mesto med {tudenti tretjega in ~etrtega letnika.

Zaradi osebnega zanimanja za Vzhod sem `e v prvem letu {tudija za~el obiskovati te~aj kitajskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Ko je bil jeseni 1995 na filozofski fakulteti vpeljan nov {tudijski program Sinologija (kitajski jezik, kultura in zgodovina), sem se vzporedno vpisal vanj, tako da sem zdaj v prvem letniku. ^e me obveznosti na matematiki ne bodo preve~ obremenjevale (do konca {tudija matematike imam {e {est izpitov, diplomo ter diplomski izpit), nameravam kon~ati tudi {tudij sinologije.

Pri delu bi rad predvsem izrabil svoje ra~unalni{ko znanje, ~e bo potrebno, sem se pripravljen {e dodatno izobra`evati. Svojo prihodnost i{~em v gospodarstvu ali ra~unalni{tvu.

URL naslov: http://www.fmf.uni-lj.si/~luzevic/index.html
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96381y.htm