* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Peter Lu§eviŸ

3000 CELJE, Cesta v Laçko 20
Telefon: (063) 481 361
E-mail: peter.luzevic@fmf.uni-lj.si
URL naslov: http://www.fmf.uni-lj.si/~luzevic/index.html

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani, uporabna matematika

ætudij bom predvidoma konŸal septembra 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju raŸunalniçkega programiranja, Interneta.
Osnovno çolo sem obiskoval v Celju in jo konŸal z odliŸnim uspehom. ¦e tedaj sem se zanimal za razliŸna podroŸja, predvsem naravoslovna: biologijo, kemijo, pa tudi za matematiko. Uspeçno sem sodeloval najprej na tekmovanjih Vesele çole, kasneje pa na tekmovanjih v znanju matematike ter v sedmem in osmem razredu osnovne çole osvojil zlati Vegovi priznanji, v sedmem pa sem se udele§il v Somboru zveznega tekmovanja v znanju matematike. Zanimal sem se tudi za raŸunalnike in se v osmem razredu sam nauŸil programirati v programskem jeziku Pascal. Po konŸani osnovni çoli se çe nisem odloŸil za svojo nadaljnjo poklicno pot. Da bi si pridobil Ÿim boljço izobrazbo iz ved, med katerimi bi pozneje izbral svoj çtudij, sem se vpisal na naravoslovno-matematiŸno smer na Srednji tehniçki çoli v Celju. V prvih treh letnikih srednje çole sem imel prav dober uspeh, v Ÿetrtem odliŸnega. Tudi med srednjo çolo sem sodeloval na raznih tekmovanjih: v prvem in Ÿetrtem letniku sem prejel pohvalo na republiçkem tekmovanju v znanju matematike, v tretjem letniku sem si delil tretje mesto na republiçkem tekmovanju v znanju raŸunalniçtva, v Ÿetrtem pa sem dosegel sedmo mesto na republiçkem tekmovanju srednjeçolcev v logiki. Sodeloval sem tudi na tekmovanjih v znanju kemije in se v Ÿetrtem letniku udele§il 24. mednarodne kemijske olimpiade v Pittsburghu v ZDA, tam mi je precej koristilo znanje angleçŸine.

Po srednji çoli sem razmiçljal o çtudiju bodisi matematike, fizike ali pa raŸunalniçtva, ter se odloŸil za matematiko. Zdaj sem v Ÿetrtem letniku uporabne matematike na Oddelku za matematiko in mehaniko Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani. Pri çtudiju poleg matematiŸnega znanja dobimo tudi veliko izkuçenj s programiranjem, saj imamo çtudentje uporabne matematike predmet raŸunalniçtvo vsa çtiri leta çtudija, poleg pascala pa uporabljamo tudi programska jezika C in C++. Poleg çtudija sem tudi Ÿlan skupine çtudentov, ki oblikuje predstavitev Oddelka za matematiko in mehaniko na internetu, tako da sem pri tem delu dobil tudi nekaj izkuçenj z omenjenim medmre§jem. S pridobljenim znanjem sem si sestavil osebno predstavitveno stran na internetu. ObŸasno se çe zmeraj udele§im kakega tekmovanja, in sicer v znanju logike za çtudente. Na desetem slovenskem tekmovanju v logiki sem tako novembra 1995 osvojil deseto mesto med çtudenti tretjega in Ÿetrtega letnika.

Zaradi osebnega zanimanja za Vzhod sem §e v prvem letu çtudija zaŸel obiskovati teŸaj kitajskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Ko je bil jeseni 1995 na filozofski fakulteti vpeljan nov çtudijski program Sinologija (kitajski jezik, kultura in zgodovina), sem se vzporedno vpisal vanj, tako da sem zdaj v prvem letniku. ¬e me obveznosti na matematiki ne bodo preveŸ obremenjevale (do konca çtudija matematike imam çe çest izpitov, diplomo ter diplomski izpit), nameravam konŸati tudi çtudij sinologije.

Pri delu bi rad predvsem izrabil svoje raŸunalniçko znanje, Ÿe bo potrebno, sem se pripravljen çe dodatno izobra§evati. Svojo prihodnost içŸem v gospodarstvu ali raŸunalniçtvu.

URL naslov: http://www.fmf.uni-lj.si/~luzevic/index.html
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96381y.htm