* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Peter Luževič

3000 CELJE, Cesta v Laško 20
Telefon: (063) 481 361
E-mail: peter.luzevic@fmf.uni-lj.si
URL naslov: http://www.fmf.uni-lj.si/~luzevic/index.html

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani, uporabna matematika

Študij bom predvidoma končal septembra 1997. Delati si želim predvsem na področju računalniškega programiranja, Interneta.
Osnovno šolo sem obiskoval v Celju in jo končal z odličnim uspehom. Že tedaj sem se zanimal za različna področja, predvsem naravoslovna: biologijo, kemijo, pa tudi za matematiko. Uspešno sem sodeloval najprej na tekmovanjih Vesele šole, kasneje pa na tekmovanjih v znanju matematike ter v sedmem in osmem razredu osnovne šole osvojil zlati Vegovi priznanji, v sedmem pa sem se udeležil v Somboru zveznega tekmovanja v znanju matematike. Zanimal sem se tudi za računalnike in se v osmem razredu sam naučil programirati v programskem jeziku Pascal. Po končani osnovni šoli se še nisem odločil za svojo nadaljnjo poklicno pot. Da bi si pridobil čim boljšo izobrazbo iz ved, med katerimi bi pozneje izbral svoj študij, sem se vpisal na naravoslovno-matematično smer na Srednji tehniški šoli v Celju. V prvih treh letnikih srednje šole sem imel prav dober uspeh, v četrtem odličnega. Tudi med srednjo šolo sem sodeloval na raznih tekmovanjih: v prvem in četrtem letniku sem prejel pohvalo na republiškem tekmovanju v znanju matematike, v tretjem letniku sem si delil tretje mesto na republiškem tekmovanju v znanju računalništva, v četrtem pa sem dosegel sedmo mesto na republiškem tekmovanju srednješolcev v logiki. Sodeloval sem tudi na tekmovanjih v znanju kemije in se v četrtem letniku udeležil 24. mednarodne kemijske olimpiade v Pittsburghu v ZDA, tam mi je precej koristilo znanje angleščine.

Po srednji šoli sem razmišljal o študiju bodisi matematike, fizike ali pa računalništva, ter se odločil za matematiko. Zdaj sem v četrtem letniku uporabne matematike na Oddelku za matematiko in mehaniko Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani. Pri študiju poleg matematičnega znanja dobimo tudi veliko izkušenj s programiranjem, saj imamo študentje uporabne matematike predmet računalništvo vsa štiri leta študija, poleg pascala pa uporabljamo tudi programska jezika C in C++. Poleg študija sem tudi član skupine študentov, ki oblikuje predstavitev Oddelka za matematiko in mehaniko na internetu, tako da sem pri tem delu dobil tudi nekaj izkušenj z omenjenim medmrežjem. S pridobljenim znanjem sem si sestavil osebno predstavitveno stran na internetu. Občasno se še zmeraj udeležim kakega tekmovanja, in sicer v znanju logike za študente. Na desetem slovenskem tekmovanju v logiki sem tako novembra 1995 osvojil deseto mesto med študenti tretjega in četrtega letnika.

Zaradi osebnega zanimanja za Vzhod sem že v prvem letu študija začel obiskovati tečaj kitajskega jezika na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Ko je bil jeseni 1995 na filozofski fakulteti vpeljan nov študijski program Sinologija (kitajski jezik, kultura in zgodovina), sem se vzporedno vpisal vanj, tako da sem zdaj v prvem letniku. Če me obveznosti na matematiki ne bodo preveč obremenjevale (do konca študija matematike imam še šest izpitov, diplomo ter diplomski izpit), nameravam končati tudi študij sinologije.

Pri delu bi rad predvsem izrabil svoje računalniško znanje, če bo potrebno, sem se pripravljen še dodatno izobraževati. Svojo prihodnost iščem v gospodarstvu ali računalništvu.

URL naslov: http://www.fmf.uni-lj.si/~luzevic/index.html
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96381y.htm