* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Vasilisa Sazonov

3000 CELJE, Razlagova 21
Telefon: (063) 26 973
E-mail: sssfd.slovenia@uni-lj.si

Fakulteta za farmacijo v Ljubljani, farmacija

[tudij bom predvidoma kon~ala oktobra 1998. Delati si `elim predvsem v farmacevtski industriji, farmakoekonomiki, tr`enju rekombinantnih zdravil.
V letu 1988 sem v Celju dokon~ala osnovno {olo, ki sem jo vsa leta kon~evala z odli~nim uspehom ter {tevilnimi priznanji: od bralne zna~ke do tekmovanj v znanju kemije in angle{kega jezika. Sodelovala sem tudi pri raziskovalnih nalogah iz kemije (Priprava mila in ^aji iz zdravilnih rastlin). Slednjo smo pripravili na mojo pobudo ob izredni podpori mentorja, zanjo pa smo prejeli prvo nagrado.

[olanje sem nadaljevala na Srednji tehni{ki {oli v Celju, kjer sem se odlo~ila za naravoslovno-matemati~no smer, saj so bila `e takrat, poleg tujih jezikov, poglavitni predmet mojega zanimanja naravoslovno-tehni~na podro~ja. Prve tri letnike sem opravila s prav dobrim uspehom, v zadnjem pa sem malce zmanj{ala sodelovanje pri ob{olskih dejavnostih in kon~ala {olanje z odli~nim uspehom. Sodelovala sem tudi na tekmovaju v znanju nem{kega jezika in bila kar dobro uvr{~ena.

Po opravljenem sprejemnem izpitu na fakulteti za farmacijo sem nadaljevala v smeri, ki sem jo zastavila `e kot otrok - s prvo raziskovalno nalogo. Tu pa so se odprle nove smeri, mo`nosti in pogledi, ki bodo dolo~ili moje poklicno snovanje. Trenutno kon~ujem ~etrti letnik - od skupno petih, po~asi pa se usmerjam na podro~ja, ki me najbolj zanimajo. Z vpisom izbirnih predmetov v petem letniku se bom dokon~no odlo~ila, katera smer farmacije bo zaznamovala moje `ivljenje. Najverjetneje se bom odlo~ila za farmakoekonomiko ali biotehnologijo s tr`enjem. Na tem podro~ju nameravam opravljati tudi diplomsko nalogo, bodisi doma (biotehnologija-IJS) ali v ZDA (farmakoekonomika).

@e v prvem razredu osnovne {ole sem za~ela obiskovati Glasbeno {olo v Celju, kjer sem si pridobila precej znanja glasbene teorije in zgodovine ({est let nauka o glasbi in tri leta harmonije) ter klavirja (deset letnikov sem kon~ala z odli~nim uspehom pri prof. Majdi Fischer). Z devetimi leti sem za~ela igrati tenis, ki je postal ena mojih glavnih dejavnosti do drugega letnika srednje {ole, ko sem morala treniranje zaradi po{kodbe kolen opustiti. Na koncu precej uspe{ne "kariere" (vsa leta sem bila med 20. in 30. mestom v Jugoslaviji, v Sloveniji pa sem spadala med {est najbolj{ih igralk) sem opravila {e vaditeljski te~aj. Vseskozi sem ostala povezana s tem {portom kot trenerka, tako doma (teni{ka akademija), kot tudi v tujini (Badgastein 1989, 1990 in 1991), kjer sem pou~evala in trenirala tekmovalce.

Mojo nagnjenost do tujih jezikov so star{i opazili `e zelo zgodaj, zato sem se kmalu za~ela u~iti nem{~ino, ki sem jo do aktivne stopnje spopolnila ob delu in po~itnicah v Avstriji. Kot dodatek pri u~enju angle{~ine pa sem od{la na po~itnice k angle{kim prijateljem v Manchester (en mesec).

Vsekakor ne smem pozabiti, da je {tudij farmacije danes nelo~ljivo povezan s tujo literaturo in da se izpiti farmacevtska kemija I in II ter medicinska kemija opravljajo v angle{kem ali nem{kem jeziku (prevod). Ker sem bila popolnoma usmerjena v germanske jezike, sem se `e v srednji {oli odlo~ila za u~enje italijanskega jezika (eno leto), pozneje na fakulteti pa {e za {pan{~ino (kon~ala sem {est intenzivnih te~ajev v izobra`evalnem centru [OLT). [tudij jezikov se mi je najbolj obrestoval pri opravljanju mojega morda najpomembnej{ega konji~ka - potovanj. @e v {estnajstem letu starosti sem namre~ za~ela delati kot turisti~na vodnica za Kompas Celje, danes pa so moja specializirana obmo~ja Nem~ija, Avstrija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, severna Italija, Francija in Mad`arska, kjer sem naredila `e ve~ kot 100 000 kilometrov. Zdaj se ukvarjam s tem le spomladi in jeseni, ko mi to dopu{~ajo {tudijske in druge obveznosti.

Po naravi sem zelo prakti~en ~lovek, zato sem `e po kon~anem prvem letniku fakultete sklenila, da si ogledam mo`nosti zaposlovanja v svoji stroki. Po~itni{ko delo sem opravljala v lekarni Apoteka pri teatru in se seznanila s tem delom farmacevtske oskrbe.

V tretjem letniku sem se odlo~ila, da zaprosim za prakso v tujini, in sicer v [paniji, saj sem se takrat zelo intenzivno u~ila {pan{~ino. Veliki met mi je tudi uspel, saj sem mesec julij 1995 pre`ivela v Barceloni, kjer sem delala v bolni{ni~ni lekarni ene najve~jih barcelonskih bolni{nic. Seznanila sem se s podro~jem bolni{ni~ne farmacije v celoti, saj sem vsak teden pre`ivela v drugem oddelku lekarne (citostatiki, distribucija, parenteralije in tehnolo{ko-analitski laboratorij).

V ~etrtem letniku so me povabili k sodelovanju na katedri za farmacevtsko kemijo, postala sem demonstratorka na vajah iz farmacevtske kemije III. Hkrati sem oktobra 1995 za dve leti prevzela tudi vodenje [tudentske sekcije Slovenskega farmacevtskega dru{tva, ki je stanovska organizacija {tudentov farmacije Slovenije. V delovanje omenjene organizacije sem vnesla precej osebne energije in novih projektov, hkrati pa sem okrepila navezane stike s tujino, ki so obstajali od aprila 1995, ko sem se prvi~ udele`ila kongresa Evropske zveze {tudentov farmacije (EPSA) v Bordeauxu. V zvezi z omenjenim delovanjem sem se spopolnila tudi v ravnanju z ra~unalnikom (Windows in DOS), ki je nujen za delovanje v mednarodnem svetu (predvsem uporaba e-maila in interneta). Aprila letos sem se drugi~ udele`ila kongresa EPSA-e v Krakovu, kjer so me izvolili za tajnico. Omenjeno funkcijo sem sprejela predvsem zaradi mo`nosti, ki jih glas v izvr{nem odboru tak{ne organizacije prina{a {tudentom farmacije v Sloveniji, in zaradi predstavitve na{e dr`ave. S tem sem se obvezala, da se bom udele`ila petih sestankov odbora in najmanj dveh profesionalnih farmacevtskih prireditev do aprila 1997, ko bom funkcijo predala. Tudi letos sem zaprosila za opravljanje prakse, in sicer v Ju`noafri{ki Republiki. Bila sem sprejeta, in septembra 1996 bom `e delala v Johannesburgu.

V zvezi s tem bom omenila {e projekte, ki jih na~rtujem v prihodnosti: drugo leto me ~akata dva kongresa, in sicer EPSA-e v Baslu (kjer bom predajala prej omenjeno funkcijo), kot predsednica [tudentske sekcije Slovenskega farmacevtskega dru{tva pa se moram udele`iti tudi kongresa IPSF (mednarodne federacije {tudentov farmacije), ki bo v Vancouvru. Hkrati me je k sodelovanju povabila tudi US Pharmacopoeia - ameri{ka vladna in{titucija, ki razpisuje trimese~ni projekt dela v svojem sredi{~u v Marylandu. Upam, da mi bo poleg vseh na{tetih projektov ostal ~as za enomese~ni te~aj {pan{~ine na univerzi v Salamanci, in to bo moje znanje {panskega jezika pripeljalo do aktivne stopnje.

Moje poklicne `elje so usmerjene v dve podro~ji: farmakoekonomiko in biotehnologijo oz. farmakognozijo v povezavi z dermatiki. Odvisno od mo`nosti v naslednjih dveh letih se bom odlo~ila za nadaljnjo pot. @elela bi delati v dinami~nem timu, saj mi komunikacija ne povzro~a ve~jih te`av. Ravno tako si `elim nadaljnjega izobra`evanja v smeri tr`enja in izpopolnjevanje v tujih jezikih. Vse to pa vodi mojo barko v vode farmacevtske industrije.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96380y.htm