* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Vasilisa Sazonov

3000 CELJE, Razlagova 21
Telefon: (063) 26 973
E-mail: sssfd.slovenia@uni-lj.si

Fakulteta za farmacijo v Ljubljani, farmacija

Študij bom predvidoma končala oktobra 1998. Delati si želim predvsem v farmacevtski industriji, farmakoekonomiki, trženju rekombinantnih zdravil.
V letu 1988 sem v Celju dokončala osnovno šolo, ki sem jo vsa leta končevala z odličnim uspehom ter številnimi priznanji: od bralne značke do tekmovanj v znanju kemije in angleškega jezika. Sodelovala sem tudi pri raziskovalnih nalogah iz kemije (Priprava mila in Čaji iz zdravilnih rastlin). Slednjo smo pripravili na mojo pobudo ob izredni podpori mentorja, zanjo pa smo prejeli prvo nagrado.

Šolanje sem nadaljevala na Srednji tehniški šoli v Celju, kjer sem se odločila za naravoslovno-matematično smer, saj so bila že takrat, poleg tujih jezikov, poglavitni predmet mojega zanimanja naravoslovno-tehnična področja. Prve tri letnike sem opravila s prav dobrim uspehom, v zadnjem pa sem malce zmanjšala sodelovanje pri obšolskih dejavnostih in končala šolanje z odličnim uspehom. Sodelovala sem tudi na tekmovaju v znanju nemškega jezika in bila kar dobro uvrščena.

Po opravljenem sprejemnem izpitu na fakulteti za farmacijo sem nadaljevala v smeri, ki sem jo zastavila že kot otrok - s prvo raziskovalno nalogo. Tu pa so se odprle nove smeri, možnosti in pogledi, ki bodo določili moje poklicno snovanje. Trenutno končujem četrti letnik - od skupno petih, počasi pa se usmerjam na področja, ki me najbolj zanimajo. Z vpisom izbirnih predmetov v petem letniku se bom dokončno odločila, katera smer farmacije bo zaznamovala moje življenje. Najverjetneje se bom odločila za farmakoekonomiko ali biotehnologijo s trženjem. Na tem področju nameravam opravljati tudi diplomsko nalogo, bodisi doma (biotehnologija-IJS) ali v ZDA (farmakoekonomika).

Že v prvem razredu osnovne šole sem začela obiskovati Glasbeno šolo v Celju, kjer sem si pridobila precej znanja glasbene teorije in zgodovine (šest let nauka o glasbi in tri leta harmonije) ter klavirja (deset letnikov sem končala z odličnim uspehom pri prof. Majdi Fischer). Z devetimi leti sem začela igrati tenis, ki je postal ena mojih glavnih dejavnosti do drugega letnika srednje šole, ko sem morala treniranje zaradi poškodbe kolen opustiti. Na koncu precej uspešne "kariere" (vsa leta sem bila med 20. in 30. mestom v Jugoslaviji, v Sloveniji pa sem spadala med šest najboljših igralk) sem opravila še vaditeljski tečaj. Vseskozi sem ostala povezana s tem športom kot trenerka, tako doma (teniška akademija), kot tudi v tujini (Badgastein 1989, 1990 in 1991), kjer sem poučevala in trenirala tekmovalce.

Mojo nagnjenost do tujih jezikov so starši opazili že zelo zgodaj, zato sem se kmalu začela učiti nemščino, ki sem jo do aktivne stopnje spopolnila ob delu in počitnicah v Avstriji. Kot dodatek pri učenju angleščine pa sem odšla na počitnice k angleškim prijateljem v Manchester (en mesec).

Vsekakor ne smem pozabiti, da je študij farmacije danes neločljivo povezan s tujo literaturo in da se izpiti farmacevtska kemija I in II ter medicinska kemija opravljajo v angleškem ali nemškem jeziku (prevod). Ker sem bila popolnoma usmerjena v germanske jezike, sem se že v srednji šoli odločila za učenje italijanskega jezika (eno leto), pozneje na fakulteti pa še za španščino (končala sem šest intenzivnih tečajev v izobraževalnem centru ŠOLT). Študij jezikov se mi je najbolj obrestoval pri opravljanju mojega morda najpomembnejšega konjička - potovanj. Že v šestnajstem letu starosti sem namreč začela delati kot turistična vodnica za Kompas Celje, danes pa so moja specializirana območja Nemčija, Avstrija, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, severna Italija, Francija in Madžarska, kjer sem naredila že več kot 100 000 kilometrov. Zdaj se ukvarjam s tem le spomladi in jeseni, ko mi to dopuščajo študijske in druge obveznosti.

Po naravi sem zelo praktičen človek, zato sem že po končanem prvem letniku fakultete sklenila, da si ogledam možnosti zaposlovanja v svoji stroki. Počitniško delo sem opravljala v lekarni Apoteka pri teatru in se seznanila s tem delom farmacevtske oskrbe.

V tretjem letniku sem se odločila, da zaprosim za prakso v tujini, in sicer v Španiji, saj sem se takrat zelo intenzivno učila španščino. Veliki met mi je tudi uspel, saj sem mesec julij 1995 preživela v Barceloni, kjer sem delala v bolnišnični lekarni ene največjih barcelonskih bolnišnic. Seznanila sem se s področjem bolnišnične farmacije v celoti, saj sem vsak teden preživela v drugem oddelku lekarne (citostatiki, distribucija, parenteralije in tehnološko-analitski laboratorij).

V četrtem letniku so me povabili k sodelovanju na katedri za farmacevtsko kemijo, postala sem demonstratorka na vajah iz farmacevtske kemije III. Hkrati sem oktobra 1995 za dve leti prevzela tudi vodenje Študentske sekcije Slovenskega farmacevtskega društva, ki je stanovska organizacija študentov farmacije Slovenije. V delovanje omenjene organizacije sem vnesla precej osebne energije in novih projektov, hkrati pa sem okrepila navezane stike s tujino, ki so obstajali od aprila 1995, ko sem se prvič udeležila kongresa Evropske zveze študentov farmacije (EPSA) v Bordeauxu. V zvezi z omenjenim delovanjem sem se spopolnila tudi v ravnanju z računalnikom (Windows in DOS), ki je nujen za delovanje v mednarodnem svetu (predvsem uporaba e-maila in interneta). Aprila letos sem se drugič udeležila kongresa EPSA-e v Krakovu, kjer so me izvolili za tajnico. Omenjeno funkcijo sem sprejela predvsem zaradi možnosti, ki jih glas v izvršnem odboru takšne organizacije prinaša študentom farmacije v Sloveniji, in zaradi predstavitve naše države. S tem sem se obvezala, da se bom udeležila petih sestankov odbora in najmanj dveh profesionalnih farmacevtskih prireditev do aprila 1997, ko bom funkcijo predala. Tudi letos sem zaprosila za opravljanje prakse, in sicer v Južnoafriški Republiki. Bila sem sprejeta, in septembra 1996 bom že delala v Johannesburgu.

V zvezi s tem bom omenila še projekte, ki jih načrtujem v prihodnosti: drugo leto me čakata dva kongresa, in sicer EPSA-e v Baslu (kjer bom predajala prej omenjeno funkcijo), kot predsednica Študentske sekcije Slovenskega farmacevtskega društva pa se moram udeležiti tudi kongresa IPSF (mednarodne federacije študentov farmacije), ki bo v Vancouvru. Hkrati me je k sodelovanju povabila tudi US Pharmacopoeia - ameriška vladna inštitucija, ki razpisuje trimesečni projekt dela v svojem središču v Marylandu. Upam, da mi bo poleg vseh naštetih projektov ostal čas za enomesečni tečaj španščine na univerzi v Salamanci, in to bo moje znanje španskega jezika pripeljalo do aktivne stopnje.

Moje poklicne želje so usmerjene v dve področji: farmakoekonomiko in biotehnologijo oz. farmakognozijo v povezavi z dermatiki. Odvisno od možnosti v naslednjih dveh letih se bom odločila za nadaljnjo pot. Želela bi delati v dinamičnem timu, saj mi komunikacija ne povzroča večjih težav. Ravno tako si želim nadaljnjega izobraževanja v smeri trženja in izpopolnjevanje v tujih jezikih. Vse to pa vodi mojo barko v vode farmacevtske industrije.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96380y.htm