* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Marija Podkri`nik

3230 [ENTJUR, Ulica skladateljev Ipavcev 35
Telefon: (063) 741 195

Filozofska fakulteta v Ljubljani in Fakulteta za dru`bene vede v Ljubljani, A - franco{~ina, B - novinarstvo

[tudij bom predvidoma kon~ala oktobra 1997. Delati si `elim predvsem kot prevajalka in publicistka.
Osnovno {olo sem obiskovala v [entjurju in jo vsa leta kon~evala z odli~nim uspehom. Med {olanjem sem sodelovala v razli~nih kro`kih (novinarski, recitatorski, zgodovinski kro`ek, pevski zbor) in tekmovanjih (tekmovanje iz angle{kega jezika in matematike, Cankarjevo tekmovanje iz slovenskega jezika). V ~etrtem razredu osnovne {ole sem se vpisala v glasbeno {olo, u~ila sem se igranja klavirja.

Po kon~ani osnovni {oli sem se odlo~ala med vpisom na Gimnazijo Celje in Srednjo glasbeno {olo v Ljubljani, potem pa sem izbrala prvo. Tako sem se leta 1988 vpisala na Gimnazijo Celje (dru`boslovno-jezikovna smer) in se {e dve leti u~ila klavirja na {entjurski glasbeni {oli. Vsa {tiri leta gimnazije sem bila odli~njakinja, sodelovala sem na razli~nih {olskih tekmovanjih: v znanju matematike in logike, materin{~ine - za Cankarjevo priznanje - in francoskega jezika. @e v tretjem letniku gimnazije sem se odlo~ila za {tudij franco{~ine, zato sem v ~etrtem letniku napisala raziskovalno nalogo v francoskem jeziku La medecine en question (francosko besedi{~e s podro~ja medicine - ~love{ko telo... besede in fraze v prenesenem pomenu...), zanjo sem dobila najve~je {tevilo to~k (100) in prvo nagrado.

Po gimnaziji sem se po uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih (oktober 1992) vpisala na {tudij franco{~ine (kot predmet A - nepedago{ka smer) in novinarstva (kot predmet B) na Filozofsko fakulteto in Fakulteto za dru`bene vede v Ljubljani. Znanje franco{~ine sem in si pridobivam na fakulteti, kjer opravljam izpite z visoko povpre~no oceno, in v Franciji. Tako sem takoj po opravljeni srednji {oli (poletje 1992) delala dva meseca kot varuhinja v Parizu in Bretagni, poleti 1994 pa obiskovala enomese~ni te~aj intenzivne franco{~ine v Parizu. Tako sem poleg jezika bogatila tudi svoje znanje o francoski kulturi in civilizaciji. Leta 1995 sem se vpisala na dopisni {tudij poslovne franco{~ine na Alliance Francaise v Parizu (Le Francais des affaires) in uspe{no kon~ala prvo stopnjo januarja 1996, ko sem v Parizu z odliko opravila izpite in si pridobila Certificat d'Etudes Commerciales en Langue Francaise (Alliance Francaise) in Certificat Pratique de Francais Commercial et Economique de la Chambre de Commerce et d'Industrie de Paris (Pari{ka gospodarska zbornica).

Ker je moja druga {tudijska smer in veselje ~asnikarstvo, torej pisanje, se `e nekako od ~etrtega letnika srednje {ole, ko sem objavljala ~asnikarske prispevke na celjskem Novem tedniku in Radiu Celje, ukvarjam s pisanjem. Svojo prvo {tudijsko ~asnikarsko prakso sem avgusta 1993 uspe{no opravila na Celjskem tedniku, poleti 1994 pa za~ela honorarno pisati za slovenski dnevnik Delo, zanj pi{em {e danes. Objavljam reporta`e za redakcijo publicistika, ki jo vodi urednik in pisatelj @eljko Kozinc. @e vsa leta {tudija tudi in{truiram in prevajam.

Prosti ~as namenjam branju knjig, kinu... in {portnim dejavnostim (plavanje, kolesarjenje). Svoje obzorje pa {irim tudi na razli~nih potovanjih po Evropi (potovanja po Italiji - od Benetk do Sicilije, po Franciji, [paniji in Nem~iji). V {tudijskih letih sem se samostojno (po kasetah) u~ila {e italijan{~ine in se nau~ila delati z ra~unalnikom (delovno okolje Widows).

Julija 1996 se bom mesec dni {olala na univerzitetnem centru (Centre Universitaire d'Etudes Francaises) v Grenoblu, kjer bom spopolnjevala znanje francoskega jezika, zgodovine in civilizacije. [olanje mi bo omogo~ila francoska vlada, ki mi podarja enomese~no {tipendijo. To mi bo verjetno pripomoglo, da {tudij franco{~ine in ~asnikarstva kon~am v najkraj{em ~asu (diplomirati `elim do oktobra 1997).

V prihodnosti bi se rada zaposlila kot prevajalka (zato sem se odlo~ila za specializirani {tudij poslovne franco{~ine), del ~asa pa delovala tudi kot ~asnikarka oziroma publicistka.

Rada bi se zaposlila v francosko govore~em delovnem okolju, kjer bi lahko izrabila svoje znanje in ga morda {e dodatno obogatila s podiplomskim specializiranim {tudijem. Zelo me zanima {tudij mednarodnih odnosov, predvsem francosko-slovenskih, ki sem jih `e do sedaj preu~evala v svojih seminarskih nalogah pri {tudiju novinarstva.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96378y.htm