* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Marija Podkrižnik

3230 ŠENTJUR, Ulica skladateljev Ipavcev 35
Telefon: (063) 741 195

Filozofska fakulteta v Ljubljani in Fakulteta za družbene vede v Ljubljani, A - francoščina, B - novinarstvo

Študij bom predvidoma končala oktobra 1997. Delati si želim predvsem kot prevajalka in publicistka.
Osnovno šolo sem obiskovala v Šentjurju in jo vsa leta končevala z odličnim uspehom. Med šolanjem sem sodelovala v različnih krožkih (novinarski, recitatorski, zgodovinski krožek, pevski zbor) in tekmovanjih (tekmovanje iz angleškega jezika in matematike, Cankarjevo tekmovanje iz slovenskega jezika). V četrtem razredu osnovne šole sem se vpisala v glasbeno šolo, učila sem se igranja klavirja.

Po končani osnovni šoli sem se odločala med vpisom na Gimnazijo Celje in Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani, potem pa sem izbrala prvo. Tako sem se leta 1988 vpisala na Gimnazijo Celje (družboslovno-jezikovna smer) in se še dve leti učila klavirja na šentjurski glasbeni šoli. Vsa štiri leta gimnazije sem bila odličnjakinja, sodelovala sem na različnih šolskih tekmovanjih: v znanju matematike in logike, materinščine - za Cankarjevo priznanje - in francoskega jezika. Že v tretjem letniku gimnazije sem se odločila za študij francoščine, zato sem v četrtem letniku napisala raziskovalno nalogo v francoskem jeziku La medecine en question (francosko besedišče s področja medicine - človeško telo... besede in fraze v prenesenem pomenu...), zanjo sem dobila največje število točk (100) in prvo nagrado.

Po gimnaziji sem se po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih (oktober 1992) vpisala na študij francoščine (kot predmet A - nepedagoška smer) in novinarstva (kot predmet B) na Filozofsko fakulteto in Fakulteto za družbene vede v Ljubljani. Znanje francoščine sem in si pridobivam na fakulteti, kjer opravljam izpite z visoko povprečno oceno, in v Franciji. Tako sem takoj po opravljeni srednji šoli (poletje 1992) delala dva meseca kot varuhinja v Parizu in Bretagni, poleti 1994 pa obiskovala enomesečni tečaj intenzivne francoščine v Parizu. Tako sem poleg jezika bogatila tudi svoje znanje o francoski kulturi in civilizaciji. Leta 1995 sem se vpisala na dopisni študij poslovne francoščine na Alliance Francaise v Parizu (Le Francais des affaires) in uspešno končala prvo stopnjo januarja 1996, ko sem v Parizu z odliko opravila izpite in si pridobila Certificat d'Etudes Commerciales en Langue Francaise (Alliance Francaise) in Certificat Pratique de Francais Commercial et Economique de la Chambre de Commerce et d'Industrie de Paris (Pariška gospodarska zbornica).

Ker je moja druga študijska smer in veselje časnikarstvo, torej pisanje, se že nekako od četrtega letnika srednje šole, ko sem objavljala časnikarske prispevke na celjskem Novem tedniku in Radiu Celje, ukvarjam s pisanjem. Svojo prvo študijsko časnikarsko prakso sem avgusta 1993 uspešno opravila na Celjskem tedniku, poleti 1994 pa začela honorarno pisati za slovenski dnevnik Delo, zanj pišem še danes. Objavljam reportaže za redakcijo publicistika, ki jo vodi urednik in pisatelj Željko Kozinc. Že vsa leta študija tudi inštruiram in prevajam.

Prosti čas namenjam branju knjig, kinu... in športnim dejavnostim (plavanje, kolesarjenje). Svoje obzorje pa širim tudi na različnih potovanjih po Evropi (potovanja po Italiji - od Benetk do Sicilije, po Franciji, Španiji in Nemčiji). V študijskih letih sem se samostojno (po kasetah) učila še italijanščine in se naučila delati z računalnikom (delovno okolje Widows).

Julija 1996 se bom mesec dni šolala na univerzitetnem centru (Centre Universitaire d'Etudes Francaises) v Grenoblu, kjer bom spopolnjevala znanje francoskega jezika, zgodovine in civilizacije. Šolanje mi bo omogočila francoska vlada, ki mi podarja enomesečno štipendijo. To mi bo verjetno pripomoglo, da študij francoščine in časnikarstva končam v najkrajšem času (diplomirati želim do oktobra 1997).

V prihodnosti bi se rada zaposlila kot prevajalka (zato sem se odločila za specializirani študij poslovne francoščine), del časa pa delovala tudi kot časnikarka oziroma publicistka.

Rada bi se zaposlila v francosko govorečem delovnem okolju, kjer bi lahko izrabila svoje znanje in ga morda še dodatno obogatila s podiplomskim specializiranim študijem. Zelo me zanima študij mednarodnih odnosov, predvsem francosko-slovenskih, ki sem jih že do sedaj preučevala v svojih seminarskih nalogah pri študiju novinarstva.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96378y.htm