* ZRSZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *


Patricija Mija~

3000 CELJE, Ulica Alme Karlinove 43
Telefon: (063) 471 696

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, VIS marketing, V[ ban~ni{tvo in finance

Delati si `elim predvsem na podro~ju marketinga ali pa v knjigovodstvu - ra~unovodstvu.


V osnovni {oli - obiskovala sem jo na Hudinji pri Celju - sem bila vsa leta odli~na, zato so mi bile pri odlo~itvi za nadaljnje {olanje odprte vse poti. Med osnovno{olskim izobra`evanjem sem sodelovala pri kulturnih programih in v raznih kro`kih (matemati~ni, biolo{ki, kemijski). Udele`ila sem se tekmovanja v znanju materin{~ine za Cankarjevo priznanje, na matemati~nem pa sem osvojila Vegovo priznanje. Tri leta sem obiskovala KUD Zarja Trnovlje in se na tako preskusila tudi v igralski vlogi.

Ugotovila sem, da mi je dru`boslovje bli`je od naravoslovja ter da je po kon~ani srednji {oli dobro imeti poklic, zato sem se vpisala na Srednjo ekonomsko {olo v Celju.

Na srednji {oli pa se je moje zanimanje preusmerilo, v svoje `ivljenje sem vnesla ve~ {portnega duha in se vpisala v ko{arkarski klub Metka Celje.

Sedem let aktivnega igranja, vsakdanji treningi in tekmovanja ob koncu tedna, mi niso dopu{~ali dosti prostega ~asa. Kljub temu sem bila dve leti predsednica razreda, v ~etrtem letniku pa sem honorarno delala v knjigovodskem servisu.

Prve tri letnike {olanja na srednji {oli sem kon~ala s prav dobrim uspehom, ~etrtega pa z odli~nim in bila zato opro{~ena zaklju~nega izpita. Vpisala sem se na Ekonomsko-poslovno fakulteto Maribor in v tretjem letniku izbrala smer marketing. Ugotovila sem, da je to podro~je kot nala{~ zame, saj sem komunikativna, dinami~na, sprejemljiva in rada v stiku z ljudmi. Med samim {tudijem so nas profesorji usmerjali v samostojna dela strokovne narave s seminarskimi nalogami in projekti, pri tem mi je veliko pomagalo tudi znanje strojepisja, pridobljeno vsrednji {oli.

Pred letom in pol sem opustila aktivno igranje ko{arke, zdaj mi je {port samo {e konji~ek. Kljub temu pa ko{arkarskega kluba nisem pozabila, saj se redno udele`ujem vsake tekme na doma~em igri{~u kot uradna napovedovalka. Med {tudijem sem se preskusila tudi kot hostesa.

Zavest, da brez poznavanja finan~nih tokov ne gre, in `elja po obnovitvi in podrobnej{em spoznavanju knjigovodstva (ra~unovodstva), sta me vodili, da sem se v tretjem letniku visoko{olskega {tudija vpisala {e na vi{je{olski program - smer ban~ni{tvo in finance. Poznavanje tujih jezikov postaja ~edalje pomembnej{e, zato sem se odlo~ila raz{iriti znanje nem{kega jezika. S tem namenom se poleti spopolnjujem pri znancih v Avstriji, med letom pa prejemam individualne in{trukcije.

^eprav {e nisem bila v rednem delovnem razmerju, sem pridobivala delovne izku{nje. V Celju imamo manj{i gostinski lokal, in tam sem zlasti v srednji {oli poleti pomagala pri stre`bi. Zdaj sodelujem pri vodenju poslov in ra~unalni{ki obdelavi podatkov.

Zavedam se, da so danes slabe gospodarske razmere, pa vendar upam, da bom dobila zaposlitev. Najraje bi se zaposlila v tak{nem podjetju, kjer si bom lahko pridobivala veliko izku{enj in delala v pravem pomenu besede, obkro`ali pa me bodo dinami~ni, prijazni in sposobni ljudje. Tako kot `e prej v osnovni in srednji {oli dosegam dobre uspehe tudi na fakulteti in uspe{no opravljam izpite, zato `e zdaj razmi{ljam, da bi se potem, ko bom diplomirala na obeh smereh, vpisala na podiplomski {tudij. Vendar kot pravi pregovor: Pustimo, da nam ~as prinese svoje!


* ZRSZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *


Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96376y.htm