* ZRSZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *


Patricija MijaŸ

3000 CELJE, Ulica Alme Karlinove 43
Telefon: (063) 471 696

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, VIS marketing, Væ banŸniçtvo in finance

Delati si §elim predvsem na podroŸju marketinga ali pa v knjigovodstvu - raŸunovodstvu.


V osnovni çoli - obiskovala sem jo na Hudinji pri Celju - sem bila vsa leta odliŸna, zato so mi bile pri odloŸitvi za nadaljnje çolanje odprte vse poti. Med osnovnoçolskim izobra§evanjem sem sodelovala pri kulturnih programih in v raznih kro§kih (matematiŸni, bioloçki, kemijski). Udele§ila sem se tekmovanja v znanju materinçŸine za Cankarjevo priznanje, na matematiŸnem pa sem osvojila Vegovo priznanje. Tri leta sem obiskovala KUD Zarja Trnovlje in se na tako preskusila tudi v igralski vlogi.

Ugotovila sem, da mi je dru§boslovje bli§je od naravoslovja ter da je po konŸani srednji çoli dobro imeti poklic, zato sem se vpisala na Srednjo ekonomsko çolo v Celju.

Na srednji çoli pa se je moje zanimanje preusmerilo, v svoje §ivljenje sem vnesla veŸ çportnega duha in se vpisala v koçarkarski klub Metka Celje.

Sedem let aktivnega igranja, vsakdanji treningi in tekmovanja ob koncu tedna, mi niso dopuçŸali dosti prostega Ÿasa. Kljub temu sem bila dve leti predsednica razreda, v Ÿetrtem letniku pa sem honorarno delala v knjigovodskem servisu.

Prve tri letnike çolanja na srednji çoli sem konŸala s prav dobrim uspehom, Ÿetrtega pa z odliŸnim in bila zato oproçŸena zakljuŸnega izpita. Vpisala sem se na Ekonomsko-poslovno fakulteto Maribor in v tretjem letniku izbrala smer marketing. Ugotovila sem, da je to podroŸje kot nalaçŸ zame, saj sem komunikativna, dinamiŸna, sprejemljiva in rada v stiku z ljudmi. Med samim çtudijem so nas profesorji usmerjali v samostojna dela strokovne narave s seminarskimi nalogami in projekti, pri tem mi je veliko pomagalo tudi znanje strojepisja, pridobljeno vsrednji çoli.

Pred letom in pol sem opustila aktivno igranje koçarke, zdaj mi je çport samo çe konjiŸek. Kljub temu pa koçarkarskega kluba nisem pozabila, saj se redno udele§ujem vsake tekme na domaŸem igriçŸu kot uradna napovedovalka. Med çtudijem sem se preskusila tudi kot hostesa.

Zavest, da brez poznavanja finanŸnih tokov ne gre, in §elja po obnovitvi in podrobnejçem spoznavanju knjigovodstva (raŸunovodstva), sta me vodili, da sem se v tretjem letniku visokoçolskega çtudija vpisala çe na viçjeçolski program - smer banŸniçtvo in finance. Poznavanje tujih jezikov postaja Ÿedalje pomembnejçe, zato sem se odloŸila razçiriti znanje nemçkega jezika. S tem namenom se poleti spopolnjujem pri znancih v Avstriji, med letom pa prejemam individualne inçtrukcije.

¬eprav çe nisem bila v rednem delovnem razmerju, sem pridobivala delovne izkuçnje. V Celju imamo manjçi gostinski lokal, in tam sem zlasti v srednji çoli poleti pomagala pri stre§bi. Zdaj sodelujem pri vodenju poslov in raŸunalniçki obdelavi podatkov.

Zavedam se, da so danes slabe gospodarske razmere, pa vendar upam, da bom dobila zaposlitev. Najraje bi se zaposlila v takçnem podjetju, kjer si bom lahko pridobivala veliko izkuçenj in delala v pravem pomenu besede, obkro§ali pa me bodo dinamiŸni, prijazni in sposobni ljudje. Tako kot §e prej v osnovni in srednji çoli dosegam dobre uspehe tudi na fakulteti in uspeçno opravljam izpite, zato §e zdaj razmiçljam, da bi se potem, ko bom diplomirala na obeh smereh, vpisala na podiplomski çtudij. Vendar kot pravi pregovor: Pustimo, da nam Ÿas prinese svoje!


* ZRSZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *


Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z963768.htm