* ZRSZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *


Patricija Mijač

3000 CELJE, Ulica Alme Karlinove 43
Telefon: (063) 471 696

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, VIS marketing, VŠ bančništvo in finance

Delati si želim predvsem na področju marketinga ali pa v knjigovodstvu - računovodstvu.


V osnovni šoli - obiskovala sem jo na Hudinji pri Celju - sem bila vsa leta odlična, zato so mi bile pri odločitvi za nadaljnje šolanje odprte vse poti. Med osnovnošolskim izobraževanjem sem sodelovala pri kulturnih programih in v raznih krožkih (matematični, biološki, kemijski). Udeležila sem se tekmovanja v znanju materinščine za Cankarjevo priznanje, na matematičnem pa sem osvojila Vegovo priznanje. Tri leta sem obiskovala KUD Zarja Trnovlje in se na tako preskusila tudi v igralski vlogi.

Ugotovila sem, da mi je družboslovje bližje od naravoslovja ter da je po končani srednji šoli dobro imeti poklic, zato sem se vpisala na Srednjo ekonomsko šolo v Celju.

Na srednji šoli pa se je moje zanimanje preusmerilo, v svoje življenje sem vnesla več športnega duha in se vpisala v košarkarski klub Metka Celje.

Sedem let aktivnega igranja, vsakdanji treningi in tekmovanja ob koncu tedna, mi niso dopuščali dosti prostega časa. Kljub temu sem bila dve leti predsednica razreda, v četrtem letniku pa sem honorarno delala v knjigovodskem servisu.

Prve tri letnike šolanja na srednji šoli sem končala s prav dobrim uspehom, četrtega pa z odličnim in bila zato oproščena zaključnega izpita. Vpisala sem se na Ekonomsko-poslovno fakulteto Maribor in v tretjem letniku izbrala smer marketing. Ugotovila sem, da je to področje kot nalašč zame, saj sem komunikativna, dinamična, sprejemljiva in rada v stiku z ljudmi. Med samim študijem so nas profesorji usmerjali v samostojna dela strokovne narave s seminarskimi nalogami in projekti, pri tem mi je veliko pomagalo tudi znanje strojepisja, pridobljeno vsrednji šoli.

Pred letom in pol sem opustila aktivno igranje košarke, zdaj mi je šport samo še konjiček. Kljub temu pa košarkarskega kluba nisem pozabila, saj se redno udeležujem vsake tekme na domačem igrišču kot uradna napovedovalka. Med študijem sem se preskusila tudi kot hostesa.

Zavest, da brez poznavanja finančnih tokov ne gre, in želja po obnovitvi in podrobnejšem spoznavanju knjigovodstva (računovodstva), sta me vodili, da sem se v tretjem letniku visokošolskega študija vpisala še na višješolski program - smer bančništvo in finance. Poznavanje tujih jezikov postaja čedalje pomembnejše, zato sem se odločila razširiti znanje nemškega jezika. S tem namenom se poleti spopolnjujem pri znancih v Avstriji, med letom pa prejemam individualne inštrukcije.

Čeprav še nisem bila v rednem delovnem razmerju, sem pridobivala delovne izkušnje. V Celju imamo manjši gostinski lokal, in tam sem zlasti v srednji šoli poleti pomagala pri strežbi. Zdaj sodelujem pri vodenju poslov in računalniški obdelavi podatkov.

Zavedam se, da so danes slabe gospodarske razmere, pa vendar upam, da bom dobila zaposlitev. Najraje bi se zaposlila v takšnem podjetju, kjer si bom lahko pridobivala veliko izkušenj in delala v pravem pomenu besede, obkrožali pa me bodo dinamični, prijazni in sposobni ljudje. Tako kot že prej v osnovni in srednji šoli dosegam dobre uspehe tudi na fakulteti in uspešno opravljam izpite, zato že zdaj razmišljam, da bi se potem, ko bom diplomirala na obeh smereh, vpisala na podiplomski študij. Vendar kot pravi pregovor: Pustimo, da nam čas prinese svoje!


* ZRSZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *


Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z963761.htm