* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Bruno Duji~

3000 CELJE, Lopata 19g
Telefon: (063) 471 729
E-mail: bruno.dujic@kiss.muzej.si

Fakulteta za gradbeni{tvo in geodezijo v Ljubljani, gradbeni{tvo, konstruktiva

[tudij bom predvidoma kon~al junija 1996. Delati si `elim predvsem v gradbeni{tvu (konstruktiva, operativa, sanacije, raziskave), marketingu, {portu.
Rodil sem se v Mariboru, ko sem bil star tri leta, pa smo se preselili v Celje. Tam sem obiskoval osnovno {olo. @e v za~etku {olanja sem kazal ve~je zanimanje za naravoslovne znanosti in se udele`eval tekmovanj v znanju matematike, fizike in kemije. Dosegal sem odli~ne uspehe in sodeloval na republi{kih tekmovanjih. Po kon~ani osnovni {oli sem se navdu{eval nad gradbeni{tvom in kemijo, vendar se na koncu odlo~il za narovoslovno-matemati~no smer. Po kon~ani srednji {oli sem se vpisal na Fakulteto za gradbeni{tvo in geodezijo v Ljubljani, smer gradbeni{tvo, in tako zadostil svojim `eljam iz osnovno{olskih dni.

V tretjem letniku sem izbral smer visoke zgradbe. Takrat se mi je ponudila mo`nost, da bi {olanje nadaljeval v ameri{ki zvezni dr`avi Arizoni vsaj za {tiri leta na raziskovalnem dr`avnem programu zasnove stavb na principu naravnega ohlajanja. Po temeljitem premisleku sem se odlo~il, da bom {olanje kon~al v Sloveniji. Po kon~anem ~etrtem letniku sem tri mesece prebival v Neaplju v Italiji ter na Tehni{kem in{titutu za konstrukcije sodeloval pri preiskavah specialnih betonov.

Na podlagi pridobljenega znanja pripravljam pod vodstvom doc. dr. @arni~a diplomsko nalogo na katedri za presku{anje materialov in konstrukcij. Cilj naloge je preiskati samo strukturo visokotrdnega betona in dolo~itev komponent, ki pomembno vplivajo na veliko vi{jo trdnost v primerjavi z normalno trdnim betonom, in obravnavati vplive poru{itev upogibno obremenjenih armiranih nosilcev z razli~nim odstotkom vklju~ene armature. Ker je tema izredno pomembna za graditeljstvo na Slovenskem, sem se odlo~il dopolnjevati pridobljeno znanje v okviru podiplomskega {tudija na katedri za presku{anje materialov in konstrukcij.

Med {tudijem sem pridobil veliko strokovnega znanja na podro~ju zasnove in ra~unanja konstrukcij. Velika prednost v dana{njem gradbeni{tvu na podro~ju statike in dinamike gradbenih objektov je razvoj ra~unalni{kih programov za izra~un notranjih stati~nih koli~in, dimenzioniranja in na~rtovanja. Pomemben korak pri dimenzioniranju so metode optimizacije konstrukcijskih elementov, ki so v gradbeni{tvu, saj odlo~ilno vplivajo na ekonomi~nost oziroma ceno konstrukcije.

Tako sem med {tudijem spoznal ra~unalni{ke programe za izra~un notranjih stati~nih koli~in kot so OKVIR, SAP84 in EAVEK, za dimenzioniranje konstrukcijskih elementov programa DIANA in ODIM in program za na~rtovanje gradbene armature GA. Poleg tega je veliko programov za na~rtovanje in oblikovanje konstrukcij, od katerih sem uporabljal predvsem AUTOCAD in DESIGNER. Pri strokovnih predmetih sem preu~il in izdelal projekte, ki so potrebni za pridobitev gradbenega dovoljenja za {portno telovadnico iz ukrivljenih lepljenih nosilcev, jeklen `elezni{ki pali~ni most, jekleno industrijsko dvorano in armiranobetonske stanovanjske objekte.

Pred odhodom v Neapelj sem {est mesecev sodeloval s podjetjem za gradbeni in`eniring in nepremi~nine, ter si pridobil veliko znanja iz gradbene operative in administrativnega dela projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD) in projekta za izvedbo (PZI). Od tujih jezikov mi je najbli`ja angle{~ina, tako na strokovnem podro~ju kot pogovorno. V srednji {oli sem imel {e tudi nem{ki jezik, tega sem dodatno spopolnjeval mesec dni v {oli nem{kega jezika v avstrijskem mestu Reutte. Med bivanjem v Neaplju pa sem si pridobil temeljno znanje italjanskega jezika.

V prostem ~asu se ukvarjam s {portom. Osem let sem treniral atletiko, nato pa rokomet v tedanjem rokometnem klubu Aero Celje. Zdaj se rekreativno ukvarjam z rokometom pri rokometnem dru{tvu Prule v Ljubljani, moja priljubljena konji~ka pa sta {e alpsko smu~anje in smu~anje na vodi.

V prihodnosti si `elim veliko in`enirske prakse in uporabe teoreti~nega znanja, ki sem ga pridobil med {tudijem. Navdu{ujem se nad poskusnimi preiskavami gradbenih konstrukcijskih elementov in njihovo sanacijo pri raznovrstnih po{kodbah v eksploatacijski dobi. Skratka, `elim si dinami~no delo v gradbeni konstruktivi in operativi ter mo`nosti za spopolnjevanje tudi v marketingu.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96372y.htm