* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Bruno DujiŸ

3000 CELJE, Lopata 19g
Telefon: (063) 471 729
E-mail: bruno.dujic@kiss.muzej.si

Fakulteta za gradbeniçtvo in geodezijo v Ljubljani, gradbeniçtvo, konstruktiva

ætudij bom predvidoma konŸal junija 1996. Delati si §elim predvsem v gradbeniçtvu (konstruktiva, operativa, sanacije, raziskave), marketingu, çportu.
Rodil sem se v Mariboru, ko sem bil star tri leta, pa smo se preselili v Celje. Tam sem obiskoval osnovno çolo. ¦e v zaŸetku çolanja sem kazal veŸje zanimanje za naravoslovne znanosti in se udele§eval tekmovanj v znanju matematike, fizike in kemije. Dosegal sem odliŸne uspehe in sodeloval na republiçkih tekmovanjih. Po konŸani osnovni çoli sem se navduçeval nad gradbeniçtvom in kemijo, vendar se na koncu odloŸil za narovoslovno-matematiŸno smer. Po konŸani srednji çoli sem se vpisal na Fakulteto za gradbeniçtvo in geodezijo v Ljubljani, smer gradbeniçtvo, in tako zadostil svojim §eljam iz osnovnoçolskih dni.

V tretjem letniku sem izbral smer visoke zgradbe. Takrat se mi je ponudila mo§nost, da bi çolanje nadaljeval v ameriçki zvezni dr§avi Arizoni vsaj za çtiri leta na raziskovalnem dr§avnem programu zasnove stavb na principu naravnega ohlajanja. Po temeljitem premisleku sem se odloŸil, da bom çolanje konŸal v Sloveniji. Po konŸanem Ÿetrtem letniku sem tri mesece prebival v Neaplju v Italiji ter na Tehniçkem inçtitutu za konstrukcije sodeloval pri preiskavah specialnih betonov.

Na podlagi pridobljenega znanja pripravljam pod vodstvom doc. dr. ¦arniŸa diplomsko nalogo na katedri za preskuçanje materialov in konstrukcij. Cilj naloge je preiskati samo strukturo visokotrdnega betona in doloŸitev komponent, ki pomembno vplivajo na veliko viçjo trdnost v primerjavi z normalno trdnim betonom, in obravnavati vplive poruçitev upogibno obremenjenih armiranih nosilcev z razliŸnim odstotkom vkljuŸene armature. Ker je tema izredno pomembna za graditeljstvo na Slovenskem, sem se odloŸil dopolnjevati pridobljeno znanje v okviru podiplomskega çtudija na katedri za preskuçanje materialov in konstrukcij.

Med çtudijem sem pridobil veliko strokovnega znanja na podroŸju zasnove in raŸunanja konstrukcij. Velika prednost v danaçnjem gradbeniçtvu na podroŸju statike in dinamike gradbenih objektov je razvoj raŸunalniçkih programov za izraŸun notranjih statiŸnih koliŸin, dimenzioniranja in naŸrtovanja. Pomemben korak pri dimenzioniranju so metode optimizacije konstrukcijskih elementov, ki so v gradbeniçtvu, saj odloŸilno vplivajo na ekonomiŸnost oziroma ceno konstrukcije.

Tako sem med çtudijem spoznal raŸunalniçke programe za izraŸun notranjih statiŸnih koliŸin kot so OKVIR, SAP84 in EAVEK, za dimenzioniranje konstrukcijskih elementov programa DIANA in ODIM in program za naŸrtovanje gradbene armature GA. Poleg tega je veliko programov za naŸrtovanje in oblikovanje konstrukcij, od katerih sem uporabljal predvsem AUTOCAD in DESIGNER. Pri strokovnih predmetih sem preuŸil in izdelal projekte, ki so potrebni za pridobitev gradbenega dovoljenja za çportno telovadnico iz ukrivljenih lepljenih nosilcev, jeklen §elezniçki paliŸni most, jekleno industrijsko dvorano in armiranobetonske stanovanjske objekte.

Pred odhodom v Neapelj sem çest mesecev sodeloval s podjetjem za gradbeni in§eniring in nepremiŸnine, ter si pridobil veliko znanja iz gradbene operative in administrativnega dela projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD) in projekta za izvedbo (PZI). Od tujih jezikov mi je najbli§ja angleçŸina, tako na strokovnem podroŸju kot pogovorno. V srednji çoli sem imel çe tudi nemçki jezik, tega sem dodatno spopolnjeval mesec dni v çoli nemçkega jezika v avstrijskem mestu Reutte. Med bivanjem v Neaplju pa sem si pridobil temeljno znanje italjanskega jezika.

V prostem Ÿasu se ukvarjam s çportom. Osem let sem treniral atletiko, nato pa rokomet v tedanjem rokometnem klubu Aero Celje. Zdaj se rekreativno ukvarjam z rokometom pri rokometnem druçtvu Prule v Ljubljani, moja priljubljena konjiŸka pa sta çe alpsko smuŸanje in smuŸanje na vodi.

V prihodnosti si §elim veliko in§enirske prakse in uporabe teoretiŸnega znanja, ki sem ga pridobil med çtudijem. Navduçujem se nad poskusnimi preiskavami gradbenih konstrukcijskih elementov in njihovo sanacijo pri raznovrstnih poçkodbah v eksploatacijski dobi. Skratka, §elim si dinamiŸno delo v gradbeni konstruktivi in operativi ter mo§nosti za spopolnjevanje tudi v marketingu.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96372y.htm