* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Bruno Dujič

3000 CELJE, Lopata 19g
Telefon: (063) 471 729
E-mail: bruno.dujic@kiss.muzej.si

Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, gradbeništvo, konstruktiva

Študij bom predvidoma končal junija 1996. Delati si želim predvsem v gradbeništvu (konstruktiva, operativa, sanacije, raziskave), marketingu, športu.
Rodil sem se v Mariboru, ko sem bil star tri leta, pa smo se preselili v Celje. Tam sem obiskoval osnovno šolo. Že v začetku šolanja sem kazal večje zanimanje za naravoslovne znanosti in se udeleževal tekmovanj v znanju matematike, fizike in kemije. Dosegal sem odlične uspehe in sodeloval na republiških tekmovanjih. Po končani osnovni šoli sem se navduševal nad gradbeništvom in kemijo, vendar se na koncu odločil za narovoslovno-matematično smer. Po končani srednji šoli sem se vpisal na Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, smer gradbeništvo, in tako zadostil svojim željam iz osnovnošolskih dni.

V tretjem letniku sem izbral smer visoke zgradbe. Takrat se mi je ponudila možnost, da bi šolanje nadaljeval v ameriški zvezni državi Arizoni vsaj za štiri leta na raziskovalnem državnem programu zasnove stavb na principu naravnega ohlajanja. Po temeljitem premisleku sem se odločil, da bom šolanje končal v Sloveniji. Po končanem četrtem letniku sem tri mesece prebival v Neaplju v Italiji ter na Tehniškem inštitutu za konstrukcije sodeloval pri preiskavah specialnih betonov.

Na podlagi pridobljenega znanja pripravljam pod vodstvom doc. dr. Žarniča diplomsko nalogo na katedri za preskušanje materialov in konstrukcij. Cilj naloge je preiskati samo strukturo visokotrdnega betona in določitev komponent, ki pomembno vplivajo na veliko višjo trdnost v primerjavi z normalno trdnim betonom, in obravnavati vplive porušitev upogibno obremenjenih armiranih nosilcev z različnim odstotkom vključene armature. Ker je tema izredno pomembna za graditeljstvo na Slovenskem, sem se odločil dopolnjevati pridobljeno znanje v okviru podiplomskega študija na katedri za preskušanje materialov in konstrukcij.

Med študijem sem pridobil veliko strokovnega znanja na področju zasnove in računanja konstrukcij. Velika prednost v današnjem gradbeništvu na področju statike in dinamike gradbenih objektov je razvoj računalniških programov za izračun notranjih statičnih količin, dimenzioniranja in načrtovanja. Pomemben korak pri dimenzioniranju so metode optimizacije konstrukcijskih elementov, ki so v gradbeništvu, saj odločilno vplivajo na ekonomičnost oziroma ceno konstrukcije.

Tako sem med študijem spoznal računalniške programe za izračun notranjih statičnih količin kot so OKVIR, SAP84 in EAVEK, za dimenzioniranje konstrukcijskih elementov programa DIANA in ODIM in program za načrtovanje gradbene armature GA. Poleg tega je veliko programov za načrtovanje in oblikovanje konstrukcij, od katerih sem uporabljal predvsem AUTOCAD in DESIGNER. Pri strokovnih predmetih sem preučil in izdelal projekte, ki so potrebni za pridobitev gradbenega dovoljenja za športno telovadnico iz ukrivljenih lepljenih nosilcev, jeklen železniški palični most, jekleno industrijsko dvorano in armiranobetonske stanovanjske objekte.

Pred odhodom v Neapelj sem šest mesecev sodeloval s podjetjem za gradbeni inženiring in nepremičnine, ter si pridobil veliko znanja iz gradbene operative in administrativnega dela projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD) in projekta za izvedbo (PZI). Od tujih jezikov mi je najbližja angleščina, tako na strokovnem področju kot pogovorno. V srednji šoli sem imel še tudi nemški jezik, tega sem dodatno spopolnjeval mesec dni v šoli nemškega jezika v avstrijskem mestu Reutte. Med bivanjem v Neaplju pa sem si pridobil temeljno znanje italjanskega jezika.

V prostem času se ukvarjam s športom. Osem let sem treniral atletiko, nato pa rokomet v tedanjem rokometnem klubu Aero Celje. Zdaj se rekreativno ukvarjam z rokometom pri rokometnem društvu Prule v Ljubljani, moja priljubljena konjička pa sta še alpsko smučanje in smučanje na vodi.

V prihodnosti si želim veliko inženirske prakse in uporabe teoretičnega znanja, ki sem ga pridobil med študijem. Navdušujem se nad poskusnimi preiskavami gradbenih konstrukcijskih elementov in njihovo sanacijo pri raznovrstnih poškodbah v eksploatacijski dobi. Skratka, želim si dinamično delo v gradbeni konstruktivi in operativi ter možnosti za spopolnjevanje tudi v marketingu.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96372y.htm