* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Maja Ro{

5220 TOLMIN, Prekomorskih brigad 7
Telefon: (065) 81 068

Fakulteta za dru`bene vede v Ljubljani, novinarstvo-tr`enje


Na svet sem prijokala na mrzel zimski dan, 15. januarja 1974, v Celju. Zakaj v Celju? To je dolga zgodba, po rodu sem namre~ Tolminka. Pa tudi to ne ~isto prava, saj je o~e [tajerec, mati pa Kopr~anka. V Tolmin ju je prinesla o~etova slu`ba.

Osnovno{olska leta sem pre`ivela zelo dejavno. Vadila sem namre~ smu~anje in treningi so mi osem let krojili `ivljenje. Zelo uspe{na sem bila kot cicibanka in pionirka, s {tirinajstimi leti pa sem zaradi ~edalje slab{ih dose`kov sklenila kon~ati tekmovalno pot. Kljub rednim celoletnim treningom pa sem imela ~as tudi za druge dejavnosti. Poskusila sem se v taborni{tvu in petju, a nisem dolgo vztrajala. Raje sem se posvetila plesnim vajam in glasbeni {oli. Dve leti sem se u~ila violine, nato pa se preusmerila na kitaro in opravila ni`jo glasbeno {olo. Vse razrede osnovne {ole sem kon~ala z odli~nim uspehom.

Srednjo {olo sem obiskovala v Tolminu, in sicer naravoslovno-matemati~no usmeritev. [port je bil {e zmeraj moj zvesti spremljevalec. Po opravljenem vaditeljskem izpitu smu~anja sem vse zime u~ila smu~anja {olske otroke in pomagala v smu~arskem klubu. Prevzela sem tudi otro{ko plesno skupino in z eno koreografijo smo se uvrstili celo na republi{ko tekmovanje. Vse letnike sem izdelala s prav dobrim uspehom in prav tako tudi maturo.

Pri{el je ~as odlo~itve, treba se je bilo vpisati na eno izmed fakultet. Odlo~ila sem se za fakulteto za dru`bene vede, za novinarstvo, in v tretjem letniku izbrala smer tr`enje. [tudij mi dopu{~a tudi ob{tudijske dejavnosti, obiskovnje te~ajev (jeziki, strojepisje), vzljubila sem tudi hribe, postala vaditeljica sne`nega deskanja, predvsem pa veliko potujem.

Prvo novinarsko prakso sem opravljala na Republiki in mesec dni delala pod mentorstvom. Marca lani pa sem mesec dni pisala za dopisni{tvo Dela in nato {e ve~krat delala v tolminskem dopisni{tvu. K sodelovanju me je povabila Darja Verbi~, urednica turisti~ne priloge Dela. Sprejela sem ponudbo, saj me turizem zanima, in tako `e leto dni redno sodelujem. Poleg reporta` s potovanj pi{em vsak teden tudi prispevke ali pogovore na dolo~eno temo in pomagam pri urejanju priloge. Na televiziji se {e nisem preskusila, na Radiu Koper pa ob~asno "prelistam dana{nje Delo".

Izpite opravljam redno in uspe{no. V prvem letniku sem imela povpre~je celo 9,2, ve~ kot 8 pa v drugem in tretjem letniku. Od tujih jezikov govorim angle{ko in italijansko, vpisujem pa se tudi na te~aja nem{~ine in fotografije.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96367y.htm