* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Maja Roç

5220 TOLMIN, Prekomorskih brigad 7
Telefon: (065) 81 068

Fakulteta za dru§bene vede v Ljubljani, novinarstvo-tr§enje


Na svet sem prijokala na mrzel zimski dan, 15. januarja 1974, v Celju. Zakaj v Celju? To je dolga zgodba, po rodu sem namreŸ Tolminka. Pa tudi to ne Ÿisto prava, saj je oŸe ætajerec, mati pa KoprŸanka. V Tolmin ju je prinesla oŸetova slu§ba.

Osnovnoçolska leta sem pre§ivela zelo dejavno. Vadila sem namreŸ smuŸanje in treningi so mi osem let krojili §ivljenje. Zelo uspeçna sem bila kot cicibanka in pionirka, s çtirinajstimi leti pa sem zaradi Ÿedalje slabçih dose§kov sklenila konŸati tekmovalno pot. Kljub rednim celoletnim treningom pa sem imela Ÿas tudi za druge dejavnosti. Poskusila sem se v taborniçtvu in petju, a nisem dolgo vztrajala. Raje sem se posvetila plesnim vajam in glasbeni çoli. Dve leti sem se uŸila violine, nato pa se preusmerila na kitaro in opravila ni§jo glasbeno çolo. Vse razrede osnovne çole sem konŸala z odliŸnim uspehom.

Srednjo çolo sem obiskovala v Tolminu, in sicer naravoslovno-matematiŸno usmeritev. æport je bil çe zmeraj moj zvesti spremljevalec. Po opravljenem vaditeljskem izpitu smuŸanja sem vse zime uŸila smuŸanja çolske otroke in pomagala v smuŸarskem klubu. Prevzela sem tudi otroçko plesno skupino in z eno koreografijo smo se uvrstili celo na republiçko tekmovanje. Vse letnike sem izdelala s prav dobrim uspehom in prav tako tudi maturo.

Priçel je Ÿas odloŸitve, treba se je bilo vpisati na eno izmed fakultet. OdloŸila sem se za fakulteto za dru§bene vede, za novinarstvo, in v tretjem letniku izbrala smer tr§enje. ætudij mi dopuçŸa tudi obçtudijske dejavnosti, obiskovnje teŸajev (jeziki, strojepisje), vzljubila sem tudi hribe, postala vaditeljica sne§nega deskanja, predvsem pa veliko potujem.

Prvo novinarsko prakso sem opravljala na Republiki in mesec dni delala pod mentorstvom. Marca lani pa sem mesec dni pisala za dopisniçtvo Dela in nato çe veŸkrat delala v tolminskem dopisniçtvu. K sodelovanju me je povabila Darja VerbiŸ, urednica turistiŸne priloge Dela. Sprejela sem ponudbo, saj me turizem zanima, in tako §e leto dni redno sodelujem. Poleg reporta§ s potovanj piçem vsak teden tudi prispevke ali pogovore na doloŸeno temo in pomagam pri urejanju priloge. Na televiziji se çe nisem preskusila, na Radiu Koper pa obŸasno "prelistam danaçnje Delo".

Izpite opravljam redno in uspeçno. V prvem letniku sem imela povpreŸje celo 9,2, veŸ kot 8 pa v drugem in tretjem letniku. Od tujih jezikov govorim angleçko in italijansko, vpisujem pa se tudi na teŸaja nemçŸine in fotografije.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96367y.htm