* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Nina Kodelja

5000 NOVA GORICA, Iztokova 17
Telefon: (065) 23 383

Fakulteta za diplomacijo in mednarodne odnose (Italija), diplomacija

Delati si `elim predvsem v diplomaciji, ali na delovnem mestu, ki bi mi omogo~alo stike z mednarodnim okoljem in mo`nost, da svoje znanje uporabim in obogatim.
Osnovno {olo sem obiskovala in kon~ala v Novi Gorici s prav dobrim uspehom. Zaradi svojega velikega zanimanja za dru`boslovne vede in jezike, sem se odlo~ila, da bom nadaljevala {olanje na Srednji dru`boslovni {oli v Novi Gorici; tam sem tri letnike kon~ala s prav dobrim uspehom.

Na dr`avnem tekmovanju v nem{~ini kot drugem u~nem jeziku sem dosegla tretje mesto.

^etrti letnik srednje {ole sem obiskovala in kon~ala v Zdru`enih dr`avah Amerike z odli~nim uspehom. @e od nekdaj sem si `elela pre`iveti nekaj ~asa v Ameriki, posebna izku{nja pa je `ivljenje v ameri{ki dru`ini in obiskovanje tamkaj{nje {ole. To mi je omogo~ilo globlje razumevanje ameri{ke dru`be z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi. Mislim, da tako nisem obogatila le znanja angle{kega jezika, temve~ predvsem svojo osebnost, saj sem velikokrat morala prilagoditi druga~nemu na~inu razmi{ljanja, hkrati pa zagovarjati svoje.

Ker sem si `elela nadaljevati {tudij v Ameriki, sem z visoko oceno opravila izpite TOEFL. To so izpiti iz angle{kega jezika, ki jih tujci morajo imeti za vstop na ameri{ke univerze. Poskusila sem se tudi v ATC-ju, ki ga mora opraviti vsak ameri{ki dijak, ki ho~e na univerzo. Izpit je razdeljen na ve~ delov in povpre~je gre lahko do 1 do 36. Dosegla sem 26, to je pomenilo, da je 90 % dijakov v Ameriki in 94 % v Misisipiju (tu sem `ivela) doseglo ni`je ali enako povpre~je mojemu. V angle{kem delu, kjer sem dosegla 29, in dru`boslovnih vedah, kjer sem dosegla 32, je bil moj uspeh {e posebno dober. Kljub temu da sem bila sprejeta na nekatere univerze in da sem imela mo`nosti za {tipendijo, mi denarno stanje `al ni omogo~alo, da bi tam tudi ostala, in tako sem se po letu dni vrnila domov.

Sprejemne izpite sem uspe{no opravila na Fakulteti za mednarodne vede v Ljubljani, vedar pa sem si `elela {tudirati na Fakulteti za diplomacijo in mednarodne vede v Gorici (Italija), edini taki univerzi v Italiji. Ta bi mi lahko omogo~ila {tudij v spet drugem jeziku, to je v italjan{~ini.

Najprej pa me je ~akala {e matura (Italija namre~, druga~e od Slovenije, ne priznava ameri{kih srednjih {ol), in opravila sem jo z odli~nim uspehom.

Za mano so tudi selektivni izpiti in letos kon~ujem ~ertrti letnik Fakultete za diplomacijo in mednarodne vede, na smeri diplomacija.

Zadovoljna sem s svojo izbiro, saj je potrdila moja pri~akovanja. Zdaj znam uporabljati italjanski jezik tudi v ekonomiji, pravu in politiki. Vsa {tiri leta sem se u~ila angle{ko in francosko, zadnji dve leti pa {e nem{ko in {pansko. Tudi drugi predmeti od politike, ekonomije in prava do zgodovine, sociologije, filozofije in predmetov, ki zadevajo diplomacijo so izredno ustrezali mojim `eljam po znanju.

Poleg {tudija se ukvarjam {e s {portom, prevajam in in{truiram angle{ki in italijanski jezik ter se zaradi dodatnega zaslu`ka ukvarjam {e z drugimi deli. Ko sem prosta, rada potujem.

Lansko poletje so mi na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije omogo~ili mesec po~itni{ke prakse.

Naslednjo pomlad bom dva meseca delala v Rimu za FOCSIV, ki je ena najpomembnej{ih italjanskih nevladnih organizacij.

Mislim, da to, kar sem do sedaj napisala, `e nakazuje mojo osebnost. Sem odprta, komunikativna, ambiciozna, vendar realna. Zanimam se tudi za ljudi in dogajanje v svetu.

@elim si delati bodisi v diplomaciji bodisi na delovnem mestu, ki bi mi omogo~ilo stike z mednarodnim okoljem. Ob delu bi rada nadaljevala magistrski {tudij in izobra`evanje na bolj prakti~ni ravni, se spopolnjevanla v znanju jezikov, ra~unalni{tvu in podobnem.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96366y.htm