* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Nina Kodelja

5000 NOVA GORICA, Iztokova 17
Telefon: (065) 23 383

Fakulteta za diplomacijo in mednarodne odnose (Italija), diplomacija

Delati si §elim predvsem v diplomaciji, ali na delovnem mestu, ki bi mi omogoŸalo stike z mednarodnim okoljem in mo§nost, da svoje znanje uporabim in obogatim.
Osnovno çolo sem obiskovala in konŸala v Novi Gorici s prav dobrim uspehom. Zaradi svojega velikega zanimanja za dru§boslovne vede in jezike, sem se odloŸila, da bom nadaljevala çolanje na Srednji dru§boslovni çoli v Novi Gorici; tam sem tri letnike konŸala s prav dobrim uspehom.

Na dr§avnem tekmovanju v nemçŸini kot drugem uŸnem jeziku sem dosegla tretje mesto.

¬etrti letnik srednje çole sem obiskovala in konŸala v Zdru§enih dr§avah Amerike z odliŸnim uspehom. ¦e od nekdaj sem si §elela pre§iveti nekaj Ÿasa v Ameriki, posebna izkuçnja pa je §ivljenje v ameriçki dru§ini in obiskovanje tamkajçnje çole. To mi je omogoŸilo globlje razumevanje ameriçke dru§be z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi. Mislim, da tako nisem obogatila le znanja angleçkega jezika, temveŸ predvsem svojo osebnost, saj sem velikokrat morala prilagoditi drugaŸnemu naŸinu razmiçljanja, hkrati pa zagovarjati svoje.

Ker sem si §elela nadaljevati çtudij v Ameriki, sem z visoko oceno opravila izpite TOEFL. To so izpiti iz angleçkega jezika, ki jih tujci morajo imeti za vstop na ameriçke univerze. Poskusila sem se tudi v ATC-ju, ki ga mora opraviti vsak ameriçki dijak, ki hoŸe na univerzo. Izpit je razdeljen na veŸ delov in povpreŸje gre lahko do 1 do 36. Dosegla sem 26, to je pomenilo, da je 90 % dijakov v Ameriki in 94 % v Misisipiju (tu sem §ivela) doseglo ni§je ali enako povpreŸje mojemu. V angleçkem delu, kjer sem dosegla 29, in dru§boslovnih vedah, kjer sem dosegla 32, je bil moj uspeh çe posebno dober. Kljub temu da sem bila sprejeta na nekatere univerze in da sem imela mo§nosti za çtipendijo, mi denarno stanje §al ni omogoŸalo, da bi tam tudi ostala, in tako sem se po letu dni vrnila domov.

Sprejemne izpite sem uspeçno opravila na Fakulteti za mednarodne vede v Ljubljani, vedar pa sem si §elela çtudirati na Fakulteti za diplomacijo in mednarodne vede v Gorici (Italija), edini taki univerzi v Italiji. Ta bi mi lahko omogoŸila çtudij v spet drugem jeziku, to je v italjançŸini.

Najprej pa me je Ÿakala çe matura (Italija namreŸ, drugaŸe od Slovenije, ne priznava ameriçkih srednjih çol), in opravila sem jo z odliŸnim uspehom.

Za mano so tudi selektivni izpiti in letos konŸujem Ÿertrti letnik Fakultete za diplomacijo in mednarodne vede, na smeri diplomacija.

Zadovoljna sem s svojo izbiro, saj je potrdila moja priŸakovanja. Zdaj znam uporabljati italjanski jezik tudi v ekonomiji, pravu in politiki. Vsa çtiri leta sem se uŸila angleçko in francosko, zadnji dve leti pa çe nemçko in çpansko. Tudi drugi predmeti od politike, ekonomije in prava do zgodovine, sociologije, filozofije in predmetov, ki zadevajo diplomacijo so izredno ustrezali mojim §eljam po znanju.

Poleg çtudija se ukvarjam çe s çportom, prevajam in inçtruiram angleçki in italijanski jezik ter se zaradi dodatnega zaslu§ka ukvarjam çe z drugimi deli. Ko sem prosta, rada potujem.

Lansko poletje so mi na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije omogoŸili mesec poŸitniçke prakse.

Naslednjo pomlad bom dva meseca delala v Rimu za FOCSIV, ki je ena najpomembnejçih italjanskih nevladnih organizacij.

Mislim, da to, kar sem do sedaj napisala, §e nakazuje mojo osebnost. Sem odprta, komunikativna, ambiciozna, vendar realna. Zanimam se tudi za ljudi in dogajanje v svetu.

¦elim si delati bodisi v diplomaciji bodisi na delovnem mestu, ki bi mi omogoŸilo stike z mednarodnim okoljem. Ob delu bi rada nadaljevala magistrski çtudij in izobra§evanje na bolj praktiŸni ravni, se spopolnjevanla v znanju jezikov, raŸunalniçtvu in podobnem.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96366y.htm