* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Nina Kodelja

5000 NOVA GORICA, Iztokova 17
Telefon: (065) 23 383

Fakulteta za diplomacijo in mednarodne odnose (Italija), diplomacija

Delati si želim predvsem v diplomaciji, ali na delovnem mestu, ki bi mi omogočalo stike z mednarodnim okoljem in možnost, da svoje znanje uporabim in obogatim.
Osnovno šolo sem obiskovala in končala v Novi Gorici s prav dobrim uspehom. Zaradi svojega velikega zanimanja za družboslovne vede in jezike, sem se odločila, da bom nadaljevala šolanje na Srednji družboslovni šoli v Novi Gorici; tam sem tri letnike končala s prav dobrim uspehom.

Na državnem tekmovanju v nemščini kot drugem učnem jeziku sem dosegla tretje mesto.

Četrti letnik srednje šole sem obiskovala in končala v Združenih državah Amerike z odličnim uspehom. Že od nekdaj sem si želela preživeti nekaj časa v Ameriki, posebna izkušnja pa je življenje v ameriški družini in obiskovanje tamkajšnje šole. To mi je omogočilo globlje razumevanje ameriške družbe z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi. Mislim, da tako nisem obogatila le znanja angleškega jezika, temveč predvsem svojo osebnost, saj sem velikokrat morala prilagoditi drugačnemu načinu razmišljanja, hkrati pa zagovarjati svoje.

Ker sem si želela nadaljevati študij v Ameriki, sem z visoko oceno opravila izpite TOEFL. To so izpiti iz angleškega jezika, ki jih tujci morajo imeti za vstop na ameriške univerze. Poskusila sem se tudi v ATC-ju, ki ga mora opraviti vsak ameriški dijak, ki hoče na univerzo. Izpit je razdeljen na več delov in povprečje gre lahko do 1 do 36. Dosegla sem 26, to je pomenilo, da je 90 % dijakov v Ameriki in 94 % v Misisipiju (tu sem živela) doseglo nižje ali enako povprečje mojemu. V angleškem delu, kjer sem dosegla 29, in družboslovnih vedah, kjer sem dosegla 32, je bil moj uspeh še posebno dober. Kljub temu da sem bila sprejeta na nekatere univerze in da sem imela možnosti za štipendijo, mi denarno stanje žal ni omogočalo, da bi tam tudi ostala, in tako sem se po letu dni vrnila domov.

Sprejemne izpite sem uspešno opravila na Fakulteti za mednarodne vede v Ljubljani, vedar pa sem si želela študirati na Fakulteti za diplomacijo in mednarodne vede v Gorici (Italija), edini taki univerzi v Italiji. Ta bi mi lahko omogočila študij v spet drugem jeziku, to je v italjanščini.

Najprej pa me je čakala še matura (Italija namreč, drugače od Slovenije, ne priznava ameriških srednjih šol), in opravila sem jo z odličnim uspehom.

Za mano so tudi selektivni izpiti in letos končujem čertrti letnik Fakultete za diplomacijo in mednarodne vede, na smeri diplomacija.

Zadovoljna sem s svojo izbiro, saj je potrdila moja pričakovanja. Zdaj znam uporabljati italjanski jezik tudi v ekonomiji, pravu in politiki. Vsa štiri leta sem se učila angleško in francosko, zadnji dve leti pa še nemško in špansko. Tudi drugi predmeti od politike, ekonomije in prava do zgodovine, sociologije, filozofije in predmetov, ki zadevajo diplomacijo so izredno ustrezali mojim željam po znanju.

Poleg študija se ukvarjam še s športom, prevajam in inštruiram angleški in italijanski jezik ter se zaradi dodatnega zaslužka ukvarjam še z drugimi deli. Ko sem prosta, rada potujem.

Lansko poletje so mi na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije omogočili mesec počitniške prakse.

Naslednjo pomlad bom dva meseca delala v Rimu za FOCSIV, ki je ena najpomembnejših italjanskih nevladnih organizacij.

Mislim, da to, kar sem do sedaj napisala, že nakazuje mojo osebnost. Sem odprta, komunikativna, ambiciozna, vendar realna. Zanimam se tudi za ljudi in dogajanje v svetu.

Želim si delati bodisi v diplomaciji bodisi na delovnem mestu, ki bi mi omogočilo stike z mednarodnim okoljem. Ob delu bi rada nadaljevala magistrski študij in izobraževanje na bolj praktični ravni, se spopolnjevanla v znanju jezikov, računalništvu in podobnem.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96366y.htm