* ZRSZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *


Samuel Rodman

5271 VIPAVA, Zemono 19

Fakulteta za strojni{tvo v Ljubljani, magistrski {tudij energetike in procesnega strojni{tva-toplotni batni stroji

Delati si `elim predvsem pri raziskovanju motorjev z notranjim zgorevanjem in ostalih podro~jih energetskega strojni{tva.


[olati sem se za~el na Osnovni {oli Draga Bajca v Vipavi. Vsa leta sem kon~al z odli~nim uspehom. Udele`eval sem se tudi razli~nih tekmovanj iz matematike, fizike in sloven{~ine. V sedmem razredu osnovne {ole sem se udele`il republi{kega tekmovanja iz fizike, v osmem pa iz matematike. Po kon~ani osnovni {oli sem se leta 1986 vpisal na Srednjo gradbeno in naravoslovno {olo Vena Pilona v Ajdov{~ini, smer naravoslovno-matemati~na dejavnost, in vsa {tiri leta kon~al s prav dobrim uspehom. Poglabljal sem tudi znanje iz strojni{tva in ra~unalni{tva. Po uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih sem se leta 1990 vpisal na fakulteto za strojni{tvo, visoko{olski {tudij, smer energetika in procesno strojni{tvo. Po redno opravljenih izpitnih obveznostih sem septembra 1995 diplomiral s podro~ja toplotnih batnih strojev z diplomsko nalogo Mo`nost pove~anja zmogljivosti modela motorja z dezintegriranim delovnim ciklom s pomo~jo dodatnega oljnega hlajenja. Diplomiral sem z oceno 9. Zaradi dobrega povpre~ja ocen sem se lahko takoj po koncu dodiplomskega {tudija vpisal na podiplomski magistrski {tudij. Zdaj sem v prvem letniku magistrskega {tudija. V okviru moje magistrske naloge preu~ujemo toplotne razmere v cilindrih zra~no hlajenih dizelskih motorjev in na~ine za zbolj{anje le-teh. Moja naloga je usmerjena predvsem eksperimentalno. Delo bo predstavljeno tudi na konferenci FISITA v Pragi in v ~lankih po raznih tujih revijah.

Ko sem se {olal na srednji in visoki {oli, sem med po~itnicami z obvezno prakso ali po~itni{kim delom nabiral izku{nje po raznih podjetjih. Delal sem ve~inoma v strojnih delavnicah, ki so namenjene za vzdr`evanje podjetij; tako nabrane izku{nje mi zdaj zelo koristijo pri eksperimentalnem delu.

@e v osnovni {oli sem sodeloval v ra~unalni{kem kro`ku in odtlej se redno seznanjam z novostmi v ra~unalni{kem svetu, tako da mi delo z najbolj raz{irjenimi uporabni{kimi programi in osnove programiranja ne povzro~ajo te`av. V srednji {oli sem vodil ra~unalni{ki kro`ek na osnovni {oli v Vipavi in z u~enci dosegel uspeh na obmo~nem tekmovanju. Zdaj `e drugo leto vodim ra~unalni{ko delavnico pri Dru{tva za kreativno pre`ivljanje prostega ~asa v Vipavi.

Aktivno obvladam angle{ki jezik, nameravam pa si izbolj{ati znanje nem{~ine in italijan{~ine.

Po kon~anem podiplomskem {tudiju bi najraje delal na podro~ju toplotnih batnih strojev, vendar me zanima delo tudi na drugih podro~jih energetskega strojni{tva. Zanima me delo v razvojnih oddelkih, kjer bi lahko svoje eksperimentalno znanje iz energetike koristno uporabljal in dopolnjeval. Delo v ustvarjalni skupini zame ni ovira, nasprotno, vidim ga predvsem kot prednost. @elim si tudi nadaljnje izobra`evanje in specializacijo.

Ker sem vajen vsakdanje vo`nje, delo zunaj kraja stalnega stalnega bivali{~a ne bi bilo zame ni~ te`avnega.

Rad bi sodeloval `e med {tudijem; npr. v laboratoriju za toplotne batne stroje na strojni fakulteti ali kje drugje, tako da bi sodelovanje po kon~anem {tudiju lahko preraslo v trajno delovno razmerje.


* ZRSZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *


Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96365y.htm