* ZRSZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *


Samuel Rodman

5271 VIPAVA, Zemono 19

Fakulteta za strojniçtvo v Ljubljani, magistrski çtudij energetike in procesnega strojniçtva-toplotni batni stroji

Delati si §elim predvsem pri raziskovanju motorjev z notranjim zgorevanjem in ostalih podroŸjih energetskega strojniçtva.


æolati sem se zaŸel na Osnovni çoli Draga Bajca v Vipavi. Vsa leta sem konŸal z odliŸnim uspehom. Udele§eval sem se tudi razliŸnih tekmovanj iz matematike, fizike in slovençŸine. V sedmem razredu osnovne çole sem se udele§il republiçkega tekmovanja iz fizike, v osmem pa iz matematike. Po konŸani osnovni çoli sem se leta 1986 vpisal na Srednjo gradbeno in naravoslovno çolo Vena Pilona v AjdovçŸini, smer naravoslovno-matematiŸna dejavnost, in vsa çtiri leta konŸal s prav dobrim uspehom. Poglabljal sem tudi znanje iz strojniçtva in raŸunalniçtva. Po uspeçno opravljenih sprejemnih izpitih sem se leta 1990 vpisal na fakulteto za strojniçtvo, visokoçolski çtudij, smer energetika in procesno strojniçtvo. Po redno opravljenih izpitnih obveznostih sem septembra 1995 diplomiral s podroŸja toplotnih batnih strojev z diplomsko nalogo Mo§nost poveŸanja zmogljivosti modela motorja z dezintegriranim delovnim ciklom s pomoŸjo dodatnega oljnega hlajenja. Diplomiral sem z oceno 9. Zaradi dobrega povpreŸja ocen sem se lahko takoj po koncu dodiplomskega çtudija vpisal na podiplomski magistrski çtudij. Zdaj sem v prvem letniku magistrskega çtudija. V okviru moje magistrske naloge preuŸujemo toplotne razmere v cilindrih zraŸno hlajenih dizelskih motorjev in naŸine za zboljçanje le-teh. Moja naloga je usmerjena predvsem eksperimentalno. Delo bo predstavljeno tudi na konferenci FISITA v Pragi in v Ÿlankih po raznih tujih revijah.

Ko sem se çolal na srednji in visoki çoli, sem med poŸitnicami z obvezno prakso ali poŸitniçkim delom nabiral izkuçnje po raznih podjetjih. Delal sem veŸinoma v strojnih delavnicah, ki so namenjene za vzdr§evanje podjetij; tako nabrane izkuçnje mi zdaj zelo koristijo pri eksperimentalnem delu.

¦e v osnovni çoli sem sodeloval v raŸunalniçkem kro§ku in odtlej se redno seznanjam z novostmi v raŸunalniçkem svetu, tako da mi delo z najbolj razçirjenimi uporabniçkimi programi in osnove programiranja ne povzroŸajo te§av. V srednji çoli sem vodil raŸunalniçki kro§ek na osnovni çoli v Vipavi in z uŸenci dosegel uspeh na obmoŸnem tekmovanju. Zdaj §e drugo leto vodim raŸunalniçko delavnico pri Druçtva za kreativno pre§ivljanje prostega Ÿasa v Vipavi.

Aktivno obvladam angleçki jezik, nameravam pa si izboljçati znanje nemçŸine in italijançŸine.

Po konŸanem podiplomskem çtudiju bi najraje delal na podroŸju toplotnih batnih strojev, vendar me zanima delo tudi na drugih podroŸjih energetskega strojniçtva. Zanima me delo v razvojnih oddelkih, kjer bi lahko svoje eksperimentalno znanje iz energetike koristno uporabljal in dopolnjeval. Delo v ustvarjalni skupini zame ni ovira, nasprotno, vidim ga predvsem kot prednost. ¦elim si tudi nadaljnje izobra§evanje in specializacijo.

Ker sem vajen vsakdanje vo§nje, delo zunaj kraja stalnega stalnega bivaliçŸa ne bi bilo zame niŸ te§avnega.

Rad bi sodeloval §e med çtudijem; npr. v laboratoriju za toplotne batne stroje na strojni fakulteti ali kje drugje, tako da bi sodelovanje po konŸanem çtudiju lahko preraslo v trajno delovno razmerje.


* ZRSZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *


Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z963658.htm