* ZRSZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *


Samuel Rodman

5271 VIPAVA, Zemono 19

Fakulteta za strojništvo v Ljubljani, magistrski študij energetike in procesnega strojništva-toplotni batni stroji

Delati si želim predvsem pri raziskovanju motorjev z notranjim zgorevanjem in ostalih področjih energetskega strojništva.


Šolati sem se začel na Osnovni šoli Draga Bajca v Vipavi. Vsa leta sem končal z odličnim uspehom. Udeleževal sem se tudi različnih tekmovanj iz matematike, fizike in slovenščine. V sedmem razredu osnovne šole sem se udeležil republiškega tekmovanja iz fizike, v osmem pa iz matematike. Po končani osnovni šoli sem se leta 1986 vpisal na Srednjo gradbeno in naravoslovno šolo Vena Pilona v Ajdovščini, smer naravoslovno-matematična dejavnost, in vsa štiri leta končal s prav dobrim uspehom. Poglabljal sem tudi znanje iz strojništva in računalništva. Po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih sem se leta 1990 vpisal na fakulteto za strojništvo, visokošolski študij, smer energetika in procesno strojništvo. Po redno opravljenih izpitnih obveznostih sem septembra 1995 diplomiral s področja toplotnih batnih strojev z diplomsko nalogo Možnost povečanja zmogljivosti modela motorja z dezintegriranim delovnim ciklom s pomočjo dodatnega oljnega hlajenja. Diplomiral sem z oceno 9. Zaradi dobrega povprečja ocen sem se lahko takoj po koncu dodiplomskega študija vpisal na podiplomski magistrski študij. Zdaj sem v prvem letniku magistrskega študija. V okviru moje magistrske naloge preučujemo toplotne razmere v cilindrih zračno hlajenih dizelskih motorjev in načine za zboljšanje le-teh. Moja naloga je usmerjena predvsem eksperimentalno. Delo bo predstavljeno tudi na konferenci FISITA v Pragi in v člankih po raznih tujih revijah.

Ko sem se šolal na srednji in visoki šoli, sem med počitnicami z obvezno prakso ali počitniškim delom nabiral izkušnje po raznih podjetjih. Delal sem večinoma v strojnih delavnicah, ki so namenjene za vzdrževanje podjetij; tako nabrane izkušnje mi zdaj zelo koristijo pri eksperimentalnem delu.

Že v osnovni šoli sem sodeloval v računalniškem krožku in odtlej se redno seznanjam z novostmi v računalniškem svetu, tako da mi delo z najbolj razširjenimi uporabniškimi programi in osnove programiranja ne povzročajo težav. V srednji šoli sem vodil računalniški krožek na osnovni šoli v Vipavi in z učenci dosegel uspeh na območnem tekmovanju. Zdaj že drugo leto vodim računalniško delavnico pri Društva za kreativno preživljanje prostega časa v Vipavi.

Aktivno obvladam angleški jezik, nameravam pa si izboljšati znanje nemščine in italijanščine.

Po končanem podiplomskem študiju bi najraje delal na področju toplotnih batnih strojev, vendar me zanima delo tudi na drugih področjih energetskega strojništva. Zanima me delo v razvojnih oddelkih, kjer bi lahko svoje eksperimentalno znanje iz energetike koristno uporabljal in dopolnjeval. Delo v ustvarjalni skupini zame ni ovira, nasprotno, vidim ga predvsem kot prednost. Želim si tudi nadaljnje izobraževanje in specializacijo.

Ker sem vajen vsakdanje vožnje, delo zunaj kraja stalnega stalnega bivališča ne bi bilo zame nič težavnega.

Rad bi sodeloval že med študijem; npr. v laboratoriju za toplotne batne stroje na strojni fakulteti ali kje drugje, tako da bi sodelovanje po končanem študiju lahko preraslo v trajno delovno razmerje.


* ZRSZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *


Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z963651.htm