* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Mojca Kodri~

5000 NOVA GORICA, Varda 42, Kromberk
Telefon: (065) 23 426

Fakulteta za diplomacijo in mednarodne odnose (Italija), ban~ni{tvo in mednarodna ekonomija

[tudij bom predvidoma kon~ala decembra 1997. Delati si `elim predvsem v podjetju, ki se ukvarja z mednarodnim poslovanjem; v banki ali zavarovalnici, na oddelku za stike z javnostmi ali tujimi poslovnimi partnerji.
Prve korake v svet u~enosti sem naredila na Osnovni {oli IX. korpusa v Novi Gorici. Vse razrede sem kon~ala z odliko in si tako brez ve~jega truda izpolnila `eljo iz otro{tva - vpis v Zlato knjigo. Zaradi {e neizoblikovanih poklicnih `elja in ker mi je ta {ola nudila dala naj{ir{o podlago za kasnej{i {tudij na univerzi, sem se vpisala na Srednjo naravoslovno-matemati~no {olo v Novi Gorici. ^etrti letnik sem opravila z odli~nim uspehom in bila zato opro{~ena tedanjega zaklju~nega izpita. Nenadoma sem se zna{la pred eno dotlej najte`jih odlo~itev: izbiro {tudija. Ker sem bila uspe{na na ve~ podro~jih, "po du{i" pa kljub vsemu naravoslovka, sem se najprej odlo~ila za {tudij na medicinski fakulteti, po uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih pa sem poskusila sre~o {e v Italiji, na Fakulteti za diplomacijo in mednarodne odnose (Corso di laurea in scienze diplomatiche e internazionali). Verjetno sta bili takrat odlo~ilni `elja po pridobivanju novega znanja na dru`boslovnem podro~ju in mo`nost za bolj dinami~en poklic in tako sem izbrala {tudij v Italiji. Najhuj{o oviro, slabo znanje italijanskega jezika, sem uspe{no premagala in zdaj aktivno govorim angle{ko, nem{ko, italijansko, {pansko in (za zdaj {e pasivno) francosko.

Kljub zelo {iroko zasnovanemu in obse`nemu {tudijskemu programu pa {e zmeraj najdem ~as za {port, ki ostaja moja velika ljubezen. Neko~ aktivno ukvarjanje z atletiko sem zamenjala z delovanjem na razli~nih {portnih podro~jih: najprej kot atletska in odbojkarska sodnica, nato pa sem, da bi vsaj nekoliko ugodila {e mladostni `elji ({tudij na fakulteti za {port), opravila {e izpite za vaditeljico plavanja in smu~anja ter izpit za vodnico pri TVD Partizan. Tako `e tri leta redno sodelujem na {portnih te~ajih in {portnih dnevih gori{kih vrtcev in osnovnih {ol ter v {olah v naravi. Zabavno, a zelo odgovorno delo z otroki in sodelovanje s funkcionarji [portne zveze in klubov pa niso moje edine delovne izku{nje. Prvo pla~o sem si prislu`ila `e na osnovni {oli kot ~istilka. V drugem letniku srednje {ole sem za~ela in{truirati matematiko, nem{~ino in angle{~ino in tega doslej {e nisem opustila, saj mi in{trukcije poleg dodatnega zaslu`ka prina{ajo veliko prijetnih trenutkov, hkrati pa si utrjujem znanje na teh podro~jih.

Pri Dru{tvu za prostovoljne dejavnosti Most sem delala kot prevajalka za skupino iz Italije, ki je poleti 1992 obnavljala begunski center v Ribnici. Bogate izku{nje, ki sem si jih pridobila takrat kljub zelo slabemu znanju jezika ali pa prav zato pri prevajanju pogovorov med italijanskimi prostovoljci in lokalnimi oblastniki, in`enirji sodelujo~ih podjetij, na{imi politiki, tedanjim italijanskim veleposlanikom in begunci, so mi vlile samozavest in potrdile kako resni~en je ljudski rek: "Kjer je volja, tam je mo~." Pozneje sem delala {e v novogori{ki igralnici Perla ter kot hostesa pri podjetjih Unicom in TOP.

Za potrebe pri {tudiju sem se priu~ila delu z ra~unalnikom, predvsem v okolju Windows.

Sodelovala sem pri ustanavljanju Kluba slovenskih {tudentov Univerze v Trstu in bila nato prvo leto delovanja tudi ~lanica predsedstva.

Zavedam se, da je uspe{no kon~an {tudij pogoj in hkrati odsko~na deska v svet poslovnega `ivljenja, hkrati pa sem prepri~ana, da ni uspeha brez splo{ne izobrazbe in {iroke razgledanosti, oboje pa si ~lovek pridobi z ob{tudijskimi dejavnostmi in dejavnim `ivljenjem. Zato nameravam izrabiti absolventski sta` za kraj{o delovno prakso v tujini in si tako spopolniti znanje tujih jezikov in seveda znanje v svoji prihodnji stroki, ban~ni{tvu in mednarodni trgovini.

Lani sem bila izbrana med zastopnike tr`a{ke univerze za sodelovanje na Poletni univerzi Alpe-Adria v Portoro`u. Univerzo, kon~ala sem jo uspe{no, je organizirala Ekonomska fakulteta z Dunaja (v sodelovanju z univerzami iz Maribora, Trsta, Ljubljane in Zagreba) v nem{kem jeziku na temo Mednarodna trgovina oziroma turizem.

Po prepri~anju sem {portnica, vajena uspehov in zmo`na {portno prenesti morebitne poraze. V poklicu si `elim predvsem zdru`iti koristno s prijetnim, izrabiti doslej pridobljeno znanje za pridobitev novih informacij in spoznanj o svetu in njegovih zahtevah. Rada se spoprimem z razli~nimi opravili, le da mi omogo~ajo spopolnjevanje in potrebne informacije za izoblikovanje lastnih nazorov ob prehodu iz mladosti v svet odraslih. Mladostna energija in prepri~anje, da lahko svet zbolj{amo pa ostaja poglavitno oro`je na{ega rodu.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96364y.htm