* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Mojca KodriŸ

5000 NOVA GORICA, Varda 42, Kromberk
Telefon: (065) 23 426

Fakulteta za diplomacijo in mednarodne odnose (Italija), banŸniçtvo in mednarodna ekonomija

ætudij bom predvidoma konŸala decembra 1997. Delati si §elim predvsem v podjetju, ki se ukvarja z mednarodnim poslovanjem; v banki ali zavarovalnici, na oddelku za stike z javnostmi ali tujimi poslovnimi partnerji.
Prve korake v svet uŸenosti sem naredila na Osnovni çoli IX. korpusa v Novi Gorici. Vse razrede sem konŸala z odliko in si tako brez veŸjega truda izpolnila §eljo iz otroçtva - vpis v Zlato knjigo. Zaradi çe neizoblikovanih poklicnih §elja in ker mi je ta çola nudila dala najçirço podlago za kasnejçi çtudij na univerzi, sem se vpisala na Srednjo naravoslovno-matematiŸno çolo v Novi Gorici. ¬etrti letnik sem opravila z odliŸnim uspehom in bila zato oproçŸena tedanjega zakljuŸnega izpita. Nenadoma sem se znaçla pred eno dotlej najte§jih odloŸitev: izbiro çtudija. Ker sem bila uspeçna na veŸ podroŸjih, "po duçi" pa kljub vsemu naravoslovka, sem se najprej odloŸila za çtudij na medicinski fakulteti, po uspeçno opravljenih sprejemnih izpitih pa sem poskusila sreŸo çe v Italiji, na Fakulteti za diplomacijo in mednarodne odnose (Corso di laurea in scienze diplomatiche e internazionali). Verjetno sta bili takrat odloŸilni §elja po pridobivanju novega znanja na dru§boslovnem podroŸju in mo§nost za bolj dinamiŸen poklic in tako sem izbrala çtudij v Italiji. Najhujço oviro, slabo znanje italijanskega jezika, sem uspeçno premagala in zdaj aktivno govorim angleçko, nemçko, italijansko, çpansko in (za zdaj çe pasivno) francosko.

Kljub zelo çiroko zasnovanemu in obse§nemu çtudijskemu programu pa çe zmeraj najdem Ÿas za çport, ki ostaja moja velika ljubezen. NekoŸ aktivno ukvarjanje z atletiko sem zamenjala z delovanjem na razliŸnih çportnih podroŸjih: najprej kot atletska in odbojkarska sodnica, nato pa sem, da bi vsaj nekoliko ugodila çe mladostni §elji (çtudij na fakulteti za çport), opravila çe izpite za vaditeljico plavanja in smuŸanja ter izpit za vodnico pri TVD Partizan. Tako §e tri leta redno sodelujem na çportnih teŸajih in çportnih dnevih goriçkih vrtcev in osnovnih çol ter v çolah v naravi. Zabavno, a zelo odgovorno delo z otroki in sodelovanje s funkcionarji æportne zveze in klubov pa niso moje edine delovne izkuçnje. Prvo plaŸo sem si prislu§ila §e na osnovni çoli kot Ÿistilka. V drugem letniku srednje çole sem zaŸela inçtruirati matematiko, nemçŸino in angleçŸino in tega doslej çe nisem opustila, saj mi inçtrukcije poleg dodatnega zaslu§ka prinaçajo veliko prijetnih trenutkov, hkrati pa si utrjujem znanje na teh podroŸjih.

Pri Druçtvu za prostovoljne dejavnosti Most sem delala kot prevajalka za skupino iz Italije, ki je poleti 1992 obnavljala begunski center v Ribnici. Bogate izkuçnje, ki sem si jih pridobila takrat kljub zelo slabemu znanju jezika ali pa prav zato pri prevajanju pogovorov med italijanskimi prostovoljci in lokalnimi oblastniki, in§enirji sodelujoŸih podjetij, naçimi politiki, tedanjim italijanskim veleposlanikom in begunci, so mi vlile samozavest in potrdile kako resniŸen je ljudski rek: "Kjer je volja, tam je moŸ." Pozneje sem delala çe v novogoriçki igralnici Perla ter kot hostesa pri podjetjih Unicom in TOP.

Za potrebe pri çtudiju sem se priuŸila delu z raŸunalnikom, predvsem v okolju Windows.

Sodelovala sem pri ustanavljanju Kluba slovenskih çtudentov Univerze v Trstu in bila nato prvo leto delovanja tudi Ÿlanica predsedstva.

Zavedam se, da je uspeçno konŸan çtudij pogoj in hkrati odskoŸna deska v svet poslovnega §ivljenja, hkrati pa sem prepriŸana, da ni uspeha brez sploçne izobrazbe in çiroke razgledanosti, oboje pa si Ÿlovek pridobi z obçtudijskimi dejavnostmi in dejavnim §ivljenjem. Zato nameravam izrabiti absolventski sta§ za krajço delovno prakso v tujini in si tako spopolniti znanje tujih jezikov in seveda znanje v svoji prihodnji stroki, banŸniçtvu in mednarodni trgovini.

Lani sem bila izbrana med zastopnike tr§açke univerze za sodelovanje na Poletni univerzi Alpe-Adria v Portoro§u. Univerzo, konŸala sem jo uspeçno, je organizirala Ekonomska fakulteta z Dunaja (v sodelovanju z univerzami iz Maribora, Trsta, Ljubljane in Zagreba) v nemçkem jeziku na temo Mednarodna trgovina oziroma turizem.

Po prepriŸanju sem çportnica, vajena uspehov in zmo§na çportno prenesti morebitne poraze. V poklicu si §elim predvsem zdru§iti koristno s prijetnim, izrabiti doslej pridobljeno znanje za pridobitev novih informacij in spoznanj o svetu in njegovih zahtevah. Rada se spoprimem z razliŸnimi opravili, le da mi omogoŸajo spopolnjevanje in potrebne informacije za izoblikovanje lastnih nazorov ob prehodu iz mladosti v svet odraslih. Mladostna energija in prepriŸanje, da lahko svet zboljçamo pa ostaja poglavitno oro§je naçega rodu.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96364y.htm