* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Monika Osvald

5290 [EMPETER PRI GORICI, Gori{ka 17
Telefon: (065) 31 426

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - umetnostna zgodovina, B - latin{~ina

Delati si `elim predvsem v sodobni vizualni umetnosti (kustodiat, prevodi, kritike).
Stara sem 24 let in ~ez nekaj dni bom absolventka umetnostne zgodovine in latin{~ine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Doma sem iz [empetra pri Gorici, tam sem kon~ala osnovno {olo. Ker sem se v zadnjih dveh razredih udele`evala mnogih tekmovanj in bila na nekaterih precej uspe{na (zlato Vegovo priznanje v sedmem razredu in sodelovanje na republi{kem tekmovanju iz sloven{~ine v osmem razredu), prejemam Zoisovo {tipendijo `e od prvega letnika srednje {ole.

Da bi si pridobila znanje italijan{~ine in temeljito splo{no izobrazbo sem se odlo~ila za Klasi~ni licej s slovenskim u~nim jezikom Primo` Trubar v Gorici (Italija). Prehod je bil sprva te`aven, saj sem se morala spoprijeti kar z dvema, meni tujima jezikoma - italijan{~ino in nem{~ino, ki so ju so{olci `e obvladali. Petletni program klasi~nega liceja je temeljil predvsem na branju gr{kih in latinskih besdil, filozofiji ter slovenski in italijanski knji`evnosti. Na {olskih izletih po Italiji, Gr~iji in Franciji se je v meni prebudilo zanimanje za umetnostno zgodovino.

Ob prostem ~asu sem delovala v kulturnem centru Stella Matutina v Gorici, obiskovala sem tudi jezikovne te~aje iz angle{~ine. Maturirala sem junija 1993 z oceno 60/60 in se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani - smer umetnostna zgodovina in latin{~ina.

Prva tri leta {tudija sem opravljala izpite in seminarske naloge na obeh smereh (moja srednja ocena je 9,5). Zadnje leto sem se poglobila v {tudij sodobne likovne umetnosti, ker bi rada iz tega podro~ja v najkraj{em ~asu diplomirala (osrednjo pozornost sem namenila ameri{ki in italijanski umetnosti 80. let). @al pa me pri {tudiju ovira pomanjkanje novej{e literature.

Da ne bi bili posamezni {tudentje, ki nam je skupno zanimanje za sodobno dogajanje, pri {tudiju prepu{~eni sami sebi, smo se povezali v skupino pod imenom Katedra za sodobno umetnost. Spomladi smo v galeriji [kuc priredili ve~ sre~anj s kustosi in umetniki, pri [OU-u pa prijavili projekt, ki obsega {e ve~ dejavnosti.

Znanje si raz{irjam s potovanji v tujino: vsako leto pre`ivim nekaj tednov v Parizu, obiskala sem ve~ino evropskih kulturnih sredi{~ (tudi Sankt Petersburg in Moskvo), lani sem se udele`ila posveta iz estetike v Lahtiju na Finskem.

@elim si ~imprej diplomirati na obeh smereh, potem pa nadaljevati {tudij sodobnih vizualnih umetnosti. Ker so pri nas mo`nosti za to omejene, si zadovoljiv podiplomski {tudij predstavljam le v tujini. (Ne vem pa {e, kako bom zbrala za to dovolj denarja.)

Kasneje si `elim delati na podro~ju galerijskih dejavnosti. Menim, da je Nova Gorica {e zmeraj mesto {tevilnih mo`nosti.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96359y.htm