* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Monika Osvald

5290 æEMPETER PRI GORICI, Goriçka 17
Telefon: (065) 31 426

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - umetnostna zgodovina, B - latinçŸina

Delati si §elim predvsem v sodobni vizualni umetnosti (kustodiat, prevodi, kritike).
Stara sem 24 let in Ÿez nekaj dni bom absolventka umetnostne zgodovine in latinçŸine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Doma sem iz æempetra pri Gorici, tam sem konŸala osnovno çolo. Ker sem se v zadnjih dveh razredih udele§evala mnogih tekmovanj in bila na nekaterih precej uspeçna (zlato Vegovo priznanje v sedmem razredu in sodelovanje na republiçkem tekmovanju iz slovençŸine v osmem razredu), prejemam Zoisovo çtipendijo §e od prvega letnika srednje çole.

Da bi si pridobila znanje italijançŸine in temeljito sploçno izobrazbo sem se odloŸila za KlasiŸni licej s slovenskim uŸnim jezikom Primo§ Trubar v Gorici (Italija). Prehod je bil sprva te§aven, saj sem se morala spoprijeti kar z dvema, meni tujima jezikoma - italijançŸino in nemçŸino, ki so ju soçolci §e obvladali. Petletni program klasiŸnega liceja je temeljil predvsem na branju grçkih in latinskih besdil, filozofiji ter slovenski in italijanski knji§evnosti. Na çolskih izletih po Italiji, GrŸiji in Franciji se je v meni prebudilo zanimanje za umetnostno zgodovino.

Ob prostem Ÿasu sem delovala v kulturnem centru Stella Matutina v Gorici, obiskovala sem tudi jezikovne teŸaje iz angleçŸine. Maturirala sem junija 1993 z oceno 60/60 in se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani - smer umetnostna zgodovina in latinçŸina.

Prva tri leta çtudija sem opravljala izpite in seminarske naloge na obeh smereh (moja srednja ocena je 9,5). Zadnje leto sem se poglobila v çtudij sodobne likovne umetnosti, ker bi rada iz tega podroŸja v najkrajçem Ÿasu diplomirala (osrednjo pozornost sem namenila ameriçki in italijanski umetnosti 80. let). ¦al pa me pri çtudiju ovira pomanjkanje novejçe literature.

Da ne bi bili posamezni çtudentje, ki nam je skupno zanimanje za sodobno dogajanje, pri çtudiju prepuçŸeni sami sebi, smo se povezali v skupino pod imenom Katedra za sodobno umetnost. Spomladi smo v galeriji ækuc priredili veŸ sreŸanj s kustosi in umetniki, pri æOU-u pa prijavili projekt, ki obsega çe veŸ dejavnosti.

Znanje si razçirjam s potovanji v tujino: vsako leto pre§ivim nekaj tednov v Parizu, obiskala sem veŸino evropskih kulturnih srediçŸ (tudi Sankt Petersburg in Moskvo), lani sem se udele§ila posveta iz estetike v Lahtiju na Finskem.

¦elim si Ÿimprej diplomirati na obeh smereh, potem pa nadaljevati çtudij sodobnih vizualnih umetnosti. Ker so pri nas mo§nosti za to omejene, si zadovoljiv podiplomski çtudij predstavljam le v tujini. (Ne vem pa çe, kako bom zbrala za to dovolj denarja.)

Kasneje si §elim delati na podroŸju galerijskih dejavnosti. Menim, da je Nova Gorica çe zmeraj mesto çtevilnih mo§nosti.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96359y.htm