* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Monika Osvald

5290 ŠEMPETER PRI GORICI, Goriška 17
Telefon: (065) 31 426

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - umetnostna zgodovina, B - latinščina

Delati si želim predvsem v sodobni vizualni umetnosti (kustodiat, prevodi, kritike).
Stara sem 24 let in čez nekaj dni bom absolventka umetnostne zgodovine in latinščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Doma sem iz Šempetra pri Gorici, tam sem končala osnovno šolo. Ker sem se v zadnjih dveh razredih udeleževala mnogih tekmovanj in bila na nekaterih precej uspešna (zlato Vegovo priznanje v sedmem razredu in sodelovanje na republiškem tekmovanju iz slovenščine v osmem razredu), prejemam Zoisovo štipendijo že od prvega letnika srednje šole.

Da bi si pridobila znanje italijanščine in temeljito splošno izobrazbo sem se odločila za Klasični licej s slovenskim učnim jezikom Primož Trubar v Gorici (Italija). Prehod je bil sprva težaven, saj sem se morala spoprijeti kar z dvema, meni tujima jezikoma - italijanščino in nemščino, ki so ju sošolci že obvladali. Petletni program klasičnega liceja je temeljil predvsem na branju grških in latinskih besdil, filozofiji ter slovenski in italijanski književnosti. Na šolskih izletih po Italiji, Grčiji in Franciji se je v meni prebudilo zanimanje za umetnostno zgodovino.

Ob prostem času sem delovala v kulturnem centru Stella Matutina v Gorici, obiskovala sem tudi jezikovne tečaje iz angleščine. Maturirala sem junija 1993 z oceno 60/60 in se vpisala na Filozofsko fakulteto v Ljubljani - smer umetnostna zgodovina in latinščina.

Prva tri leta študija sem opravljala izpite in seminarske naloge na obeh smereh (moja srednja ocena je 9,5). Zadnje leto sem se poglobila v študij sodobne likovne umetnosti, ker bi rada iz tega področja v najkrajšem času diplomirala (osrednjo pozornost sem namenila ameriški in italijanski umetnosti 80. let). Žal pa me pri študiju ovira pomanjkanje novejše literature.

Da ne bi bili posamezni študentje, ki nam je skupno zanimanje za sodobno dogajanje, pri študiju prepuščeni sami sebi, smo se povezali v skupino pod imenom Katedra za sodobno umetnost. Spomladi smo v galeriji Škuc priredili več srečanj s kustosi in umetniki, pri ŠOU-u pa prijavili projekt, ki obsega še več dejavnosti.

Znanje si razširjam s potovanji v tujino: vsako leto preživim nekaj tednov v Parizu, obiskala sem večino evropskih kulturnih središč (tudi Sankt Petersburg in Moskvo), lani sem se udeležila posveta iz estetike v Lahtiju na Finskem.

Želim si čimprej diplomirati na obeh smereh, potem pa nadaljevati študij sodobnih vizualnih umetnosti. Ker so pri nas možnosti za to omejene, si zadovoljiv podiplomski študij predstavljam le v tujini. (Ne vem pa še, kako bom zbrala za to dovolj denarja.)

Kasneje si želim delati na področju galerijskih dejavnosti. Menim, da je Nova Gorica še zmeraj mesto številnih možnosti.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96359y.htm