* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Nata{a Komac

5231 LOG POD MANGRTOM, Strmec 31
Telefon: (065) 86 196

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - sloven{~ina, B - sociologija

[tudij bom predvidoma kon~ala oktobra 1997. Delati si `elim predvsem na srednji {oli (tudi osnovna {ola ni izklju~ena), zanima me tudi delo na radiu in v kulturnih organizacijah.
Izobra`evalno pot sem za~ela v Bovcu. @e takrat sem bila v~lanjena v {tevilne kro`ke (glasbeni, likovni, novinarski, dramski), delala v {olski hranilnici in bila ves ~as dejavna v razredni skupnosti. Udele`evala sem se razli~nih tekmovanj (Vesela {ola, Bralna zna~ka), in dosegala lepe uspehe. Kot zastopnica novinarskega kro`ka sem se udele`ila Sre~anja mladih dopisnikov v Novem mestu, kot predsednica tedanjega pionirskega odreda in ena izmed devetih zastopnikov Slovenije pa tudi vsejugoslovanskega sre~anja pionirjev v Zagrebu.

@e takrat se je v meni za~ela porajati odlo~itev, ki je zadevala moj `ivljenjski poklic - postati profesorica. Dober uspeh (vseh osem razredov sem kon~ala z odli~nim uspehom) mi je omogo~il nadaljevanje {olanja na naravoslovno-matemati~ni smeri tolminske gimnazije. Vlogo organizatorke, ki me je `e od nekdaj navdu{evala, sem uresni~ila v dija{kem domu (vodila sem knji`nico, s so{olko sva ustanovili dramski kro`ek, pomagala sem organizirati dru`abne prireditve), hkrati pa sem {e zmeraj sodelovala v doma~i krajevni skupnosti.

Med srednje{olskim izobra`evanjem sem kmalu ugotovila, da me posebno zanima kultura. Po dalj{em premisleku sem se odlo~ila za {tudij sloven{~ine in sociologije. [tudijski uspehi (visoko povpre~je) in dodatne dejavnosti danes izpri~ujejo, da sem izbrala pravo {tudijsko pot.

V srednji {oli sem se nau~ila sistematike in delavnosti, in zdaj ju s pridom uporabljam. Nau~ila sem se tudi temeljnih na~inov delovanja ra~unalnika, in se potem la`e priu~ila delu v okolju Windows.

Odkar {tudiram si pridobivam razli~ne izku{nje z delom po {tudentskem servisu; v zadnjem ~asu opravljam predvsem administrativna dela, lektoriram, in{truiram in delam kot hostesa. Med poletnimi po~itnicami bom zaposlena v turisti~ni agenciji v Bovcu in si tako osve`ila in dopolnila znanje italijan{~ine in angle{~ine.

V prihodnosti `elim z znanjem in zmo`nostmi pomagati pri razvoju doma~ega kraja (med poletnimi po~itnicami sem tudi doslej sodelovala pri delu Razvojne zadruge Mangart). To hotenje uresni~ujem z nastajanjem raz{irjenega seminarja o lo{kem govoru pri predmetu razvoj slovenske dialektologije, ki ga predava prof. dr. Zinka Zorko. Pridobljene podatke bom v diplomski nalogi pri prof. dr. Bredi Pogorelec primerjala s slovenskim knji`nim jezikom. Gradivo bom obdelala tudi s sociolo{kega stali{~a; zanimajo me predvsem okoli{~ine, ki povzro~ajo spremembo registra pri govorcu, ki je doma~in.

Na nadaljnji `ivljenjski poti bi `elela aktivno uporabljati pridobljeno znanje tako iz sloven{~ine kot tudi iz sociologije. Zanima me predvsem delo v kulturi, bodisi v {olstvu bodisi v okviru kulturnih organizacij. ^e bi imela mo`nost za nadaljnji razvoj v tej smeri, sem se pripravljena dodatno izobra`evati in usposabljati. Po kon~anem {tudiju se nameravam vrniti v doma~i kraj, vendar le pod pogojem, da mi bosta omogo~ena ustrezna zaposlitev in nadaljnje raziskovalno delo.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96357y.htm