* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Nataça Komac

5231 LOG POD MANGRTOM, Strmec 31
Telefon: (065) 86 196

Filozofska fakulteta v Ljubljani, A - slovençŸina, B - sociologija

ætudij bom predvidoma konŸala oktobra 1997. Delati si §elim predvsem na srednji çoli (tudi osnovna çola ni izkljuŸena), zanima me tudi delo na radiu in v kulturnih organizacijah.
Izobra§evalno pot sem zaŸela v Bovcu. ¦e takrat sem bila vŸlanjena v çtevilne kro§ke (glasbeni, likovni, novinarski, dramski), delala v çolski hranilnici in bila ves Ÿas dejavna v razredni skupnosti. Udele§evala sem se razliŸnih tekmovanj (Vesela çola, Bralna znaŸka), in dosegala lepe uspehe. Kot zastopnica novinarskega kro§ka sem se udele§ila SreŸanja mladih dopisnikov v Novem mestu, kot predsednica tedanjega pionirskega odreda in ena izmed devetih zastopnikov Slovenije pa tudi vsejugoslovanskega sreŸanja pionirjev v Zagrebu.

¦e takrat se je v meni zaŸela porajati odloŸitev, ki je zadevala moj §ivljenjski poklic - postati profesorica. Dober uspeh (vseh osem razredov sem konŸala z odliŸnim uspehom) mi je omogoŸil nadaljevanje çolanja na naravoslovno-matematiŸni smeri tolminske gimnazije. Vlogo organizatorke, ki me je §e od nekdaj navduçevala, sem uresniŸila v dijaçkem domu (vodila sem knji§nico, s soçolko sva ustanovili dramski kro§ek, pomagala sem organizirati dru§abne prireditve), hkrati pa sem çe zmeraj sodelovala v domaŸi krajevni skupnosti.

Med srednjeçolskim izobra§evanjem sem kmalu ugotovila, da me posebno zanima kultura. Po daljçem premisleku sem se odloŸila za çtudij slovençŸine in sociologije. ætudijski uspehi (visoko povpreŸje) in dodatne dejavnosti danes izpriŸujejo, da sem izbrala pravo çtudijsko pot.

V srednji çoli sem se nauŸila sistematike in delavnosti, in zdaj ju s pridom uporabljam. NauŸila sem se tudi temeljnih naŸinov delovanja raŸunalnika, in se potem la§e priuŸila delu v okolju Windows.

Odkar çtudiram si pridobivam razliŸne izkuçnje z delom po çtudentskem servisu; v zadnjem Ÿasu opravljam predvsem administrativna dela, lektoriram, inçtruiram in delam kot hostesa. Med poletnimi poŸitnicami bom zaposlena v turistiŸni agenciji v Bovcu in si tako osve§ila in dopolnila znanje italijançŸine in angleçŸine.

V prihodnosti §elim z znanjem in zmo§nostmi pomagati pri razvoju domaŸega kraja (med poletnimi poŸitnicami sem tudi doslej sodelovala pri delu Razvojne zadruge Mangart). To hotenje uresniŸujem z nastajanjem razçirjenega seminarja o loçkem govoru pri predmetu razvoj slovenske dialektologije, ki ga predava prof. dr. Zinka Zorko. Pridobljene podatke bom v diplomski nalogi pri prof. dr. Bredi Pogorelec primerjala s slovenskim knji§nim jezikom. Gradivo bom obdelala tudi s socioloçkega staliçŸa; zanimajo me predvsem okoliçŸine, ki povzroŸajo spremembo registra pri govorcu, ki je domaŸin.

Na nadaljnji §ivljenjski poti bi §elela aktivno uporabljati pridobljeno znanje tako iz slovençŸine kot tudi iz sociologije. Zanima me predvsem delo v kulturi, bodisi v çolstvu bodisi v okviru kulturnih organizacij. ¬e bi imela mo§nost za nadaljnji razvoj v tej smeri, sem se pripravljena dodatno izobra§evati in usposabljati. Po konŸanem çtudiju se nameravam vrniti v domaŸi kraj, vendar le pod pogojem, da mi bosta omogoŸena ustrezna zaposlitev in nadaljnje raziskovalno delo.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96357y.htm