* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Leonida Kobal

5292 REN^E, O{evljek 13
Telefon: (065) 53 753

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

[tudij bom predvidoma kon~ala septembra 1997. Delati si `elim predvsem v klini~ni psihologiji, terapevtskem delu (delo z mladimi).
Osnovno {olo sem obiskovala v Ren~ah in `e tedaj so me zanimale raznolike dejavnosti ({port, glasba, sodelovala sem v razli~nih interesnih dejavnostih). [olanje sem nadaljevala na Srednji ekonomski {oli v Novi Gorici, vendar me ekonomija ni posebno zanimala. Zato sem namenila prosti ~as dodatnim dejavnostim. Posvetila sem se {portu (odbojka), u~ila sem se igrati klavir, najbolj pa so me privla~ila potovanja. U`ivala sem `e v sami organizaciji potovanj (postala sem tudi organizatorica potovanj za razred, ki sem ga obiskovala), {e bolj na potovanjih samih. Dve leti zaporedoma sem bila v Angliji. Zdru`ila sem ve~ svojih sr~nih `elja: potovanje in s tem spoznavanje novih ljudi, kulture, zgodovinskih in naravnih znamenitosti, spopolnjevanje angle{~ine, delovne izku{nje v tujini (delala sem kot prodajalka in si pri tem krepila besedni zaklad in spoznavala razli~ne ljudi). Strast do potovanj ni ve~ usahnila in odtlej si vsako leto ogledam ko{~ek sveta v "svoji re`iji". Ker potovanja zahtevajo denar, sem si ob tem nabrala tudi zanimive delovne izku{nje - delala sem kot tajnica (obvladam strojepisje, dva tuja jezika - angle{~ino in italijan{~ino), prodajalka, in{truirala sem angle{~ino.

Zadnji letnik srednje {ole sem kon~ala z odliko in po uspe{no opravljenih sprejemnih izpitih sem vpisala psihologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Ob {tudiju sem delala kot prostovoljka na Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in star{e v Ljubljani. Seznanila sem se z delom z bolj te`avnimi otroki. Pri delu v dru{tvu Altra sem spoznala ljudi, ki jih imenujemo psihiatri~ni bolniki, v okviru dru{tva ALTRA. Vodila sem delavnice na teme, ki so se izkristalizirale iz `elja ~lanov dru{tva. Zadnje leto se na organiziranih seminarjih pripravljam na vlogo vodnice na tritedenskem letnem taboru vedenjsko in ~ustveno motenih otrok pod vodstvom prof. dr. Bernarda Stritiha.

Med {tudijem sem okusila raziskovalno delo - kot demonstratorka sem sodelovala pri zbiranju in obdelavi podatkov. Vzporedno sem pridobila veliko novih izku{enj o delu z ra~unalnikom. Obse`no raziskovalno delo me ~aka pri izpeljavi diplomske naloge, ki bo segala na podro~je spremenjenih stanj zavesti pod mentorstvom prof. dr. Janka Muska.

V Ljubljani sem kon~no izpolnila ve~no `eljo - ples. Veliko mo~i sem vlo`ila v izbolj{evanje plesnega znanja, vzporedno s tem sem se za~ela zanimati za terapevtsko pomo~ z umetnostjo. Postala sem ~lanica plesne terapije, vklju~ila sem se v stalno izobra`evanje iz dramske terapije, sodelujem na seminarjih, ki popeljejo ~loveka v odkrivanje skritih zmo`nosti. Odkrila sem v sebi mo~ izra`anja in `eljo po ustvarjalnem delovanju.

S samostojnim iskanjem sem se nau~ila uporabe tehnik spro{~anja - avtogeni trening, spoznala sem blagodejne u~inke vadbe joge in meditacije. Letos sem obiskovala tudi te~aj hipnoze pri prof. dr. Marjanu Pajntarju.

Med {tudijem sem imela razli~ne vizije o svojem prihodnjem delu, zdaj pa se zavedam, da je moje podro~je klini~na psihologija. @elim si dinami~nega dela z ljudmi, ki mi bo izziv in pri katerem bom lahko ustvarjalna. @elim si zdru`iti zanimanje za ~loveka z `eljo po ustvarjanju in izra`anju. Svojo prihodnost vidim tudi v terapevtskem delu. Po diplomi nameravam vpisati specializacijo iz klini~ne psihologije, mogo~e tudi magistrski {tudij.

Naslednjih nekaj let bom zaradi podiplomskega {tudija vezana na bivanje v Ljubljani, zato bi se rada za~asno zaposlila v Ljubljani ali bli`nji okolici.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96356y.htm