* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Leonida Kobal

5292 REN¬E, Oçevljek 13
Telefon: (065) 53 753

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

ætudij bom predvidoma konŸala septembra 1997. Delati si §elim predvsem v kliniŸni psihologiji, terapevtskem delu (delo z mladimi).
Osnovno çolo sem obiskovala v RenŸah in §e tedaj so me zanimale raznolike dejavnosti (çport, glasba, sodelovala sem v razliŸnih interesnih dejavnostih). æolanje sem nadaljevala na Srednji ekonomski çoli v Novi Gorici, vendar me ekonomija ni posebno zanimala. Zato sem namenila prosti Ÿas dodatnim dejavnostim. Posvetila sem se çportu (odbojka), uŸila sem se igrati klavir, najbolj pa so me privlaŸila potovanja. U§ivala sem §e v sami organizaciji potovanj (postala sem tudi organizatorica potovanj za razred, ki sem ga obiskovala), çe bolj na potovanjih samih. Dve leti zaporedoma sem bila v Angliji. Zdru§ila sem veŸ svojih srŸnih §elja: potovanje in s tem spoznavanje novih ljudi, kulture, zgodovinskih in naravnih znamenitosti, spopolnjevanje angleçŸine, delovne izkuçnje v tujini (delala sem kot prodajalka in si pri tem krepila besedni zaklad in spoznavala razliŸne ljudi). Strast do potovanj ni veŸ usahnila in odtlej si vsako leto ogledam koçŸek sveta v "svoji re§iji". Ker potovanja zahtevajo denar, sem si ob tem nabrala tudi zanimive delovne izkuçnje - delala sem kot tajnica (obvladam strojepisje, dva tuja jezika - angleçŸino in italijançŸino), prodajalka, inçtruirala sem angleçŸino.

Zadnji letnik srednje çole sem konŸala z odliko in po uspeçno opravljenih sprejemnih izpitih sem vpisala psihologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Ob çtudiju sem delala kot prostovoljka na Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starçe v Ljubljani. Seznanila sem se z delom z bolj te§avnimi otroki. Pri delu v druçtvu Altra sem spoznala ljudi, ki jih imenujemo psihiatriŸni bolniki, v okviru druçtva ALTRA. Vodila sem delavnice na teme, ki so se izkristalizirale iz §elja Ÿlanov druçtva. Zadnje leto se na organiziranih seminarjih pripravljam na vlogo vodnice na tritedenskem letnem taboru vedenjsko in Ÿustveno motenih otrok pod vodstvom prof. dr. Bernarda Stritiha.

Med çtudijem sem okusila raziskovalno delo - kot demonstratorka sem sodelovala pri zbiranju in obdelavi podatkov. Vzporedno sem pridobila veliko novih izkuçenj o delu z raŸunalnikom. Obse§no raziskovalno delo me Ÿaka pri izpeljavi diplomske naloge, ki bo segala na podroŸje spremenjenih stanj zavesti pod mentorstvom prof. dr. Janka Muska.

V Ljubljani sem konŸno izpolnila veŸno §eljo - ples. Veliko moŸi sem vlo§ila v izboljçevanje plesnega znanja, vzporedno s tem sem se zaŸela zanimati za terapevtsko pomoŸ z umetnostjo. Postala sem Ÿlanica plesne terapije, vkljuŸila sem se v stalno izobra§evanje iz dramske terapije, sodelujem na seminarjih, ki popeljejo Ÿloveka v odkrivanje skritih zmo§nosti. Odkrila sem v sebi moŸ izra§anja in §eljo po ustvarjalnem delovanju.

S samostojnim iskanjem sem se nauŸila uporabe tehnik sproçŸanja - avtogeni trening, spoznala sem blagodejne uŸinke vadbe joge in meditacije. Letos sem obiskovala tudi teŸaj hipnoze pri prof. dr. Marjanu Pajntarju.

Med çtudijem sem imela razliŸne vizije o svojem prihodnjem delu, zdaj pa se zavedam, da je moje podroŸje kliniŸna psihologija. ¦elim si dinamiŸnega dela z ljudmi, ki mi bo izziv in pri katerem bom lahko ustvarjalna. ¦elim si zdru§iti zanimanje za Ÿloveka z §eljo po ustvarjanju in izra§anju. Svojo prihodnost vidim tudi v terapevtskem delu. Po diplomi nameravam vpisati specializacijo iz kliniŸne psihologije, mogoŸe tudi magistrski çtudij.

Naslednjih nekaj let bom zaradi podiplomskega çtudija vezana na bivanje v Ljubljani, zato bi se rada zaŸasno zaposlila v Ljubljani ali bli§nji okolici.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96356y.htm