* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Leonida Kobal

5292 RENČE, Oševljek 13
Telefon: (065) 53 753

Filozofska fakulteta v Ljubljani, psihologija

Študij bom predvidoma končala septembra 1997. Delati si želim predvsem v klinični psihologiji, terapevtskem delu (delo z mladimi).
Osnovno šolo sem obiskovala v Renčah in že tedaj so me zanimale raznolike dejavnosti (šport, glasba, sodelovala sem v različnih interesnih dejavnostih). Šolanje sem nadaljevala na Srednji ekonomski šoli v Novi Gorici, vendar me ekonomija ni posebno zanimala. Zato sem namenila prosti čas dodatnim dejavnostim. Posvetila sem se športu (odbojka), učila sem se igrati klavir, najbolj pa so me privlačila potovanja. Uživala sem že v sami organizaciji potovanj (postala sem tudi organizatorica potovanj za razred, ki sem ga obiskovala), še bolj na potovanjih samih. Dve leti zaporedoma sem bila v Angliji. Združila sem več svojih srčnih želja: potovanje in s tem spoznavanje novih ljudi, kulture, zgodovinskih in naravnih znamenitosti, spopolnjevanje angleščine, delovne izkušnje v tujini (delala sem kot prodajalka in si pri tem krepila besedni zaklad in spoznavala različne ljudi). Strast do potovanj ni več usahnila in odtlej si vsako leto ogledam košček sveta v "svoji režiji". Ker potovanja zahtevajo denar, sem si ob tem nabrala tudi zanimive delovne izkušnje - delala sem kot tajnica (obvladam strojepisje, dva tuja jezika - angleščino in italijanščino), prodajalka, inštruirala sem angleščino.

Zadnji letnik srednje šole sem končala z odliko in po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih sem vpisala psihologijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Ob študiju sem delala kot prostovoljka na Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani. Seznanila sem se z delom z bolj težavnimi otroki. Pri delu v društvu Altra sem spoznala ljudi, ki jih imenujemo psihiatrični bolniki, v okviru društva ALTRA. Vodila sem delavnice na teme, ki so se izkristalizirale iz želja članov društva. Zadnje leto se na organiziranih seminarjih pripravljam na vlogo vodnice na tritedenskem letnem taboru vedenjsko in čustveno motenih otrok pod vodstvom prof. dr. Bernarda Stritiha.

Med študijem sem okusila raziskovalno delo - kot demonstratorka sem sodelovala pri zbiranju in obdelavi podatkov. Vzporedno sem pridobila veliko novih izkušenj o delu z računalnikom. Obsežno raziskovalno delo me čaka pri izpeljavi diplomske naloge, ki bo segala na področje spremenjenih stanj zavesti pod mentorstvom prof. dr. Janka Muska.

V Ljubljani sem končno izpolnila večno željo - ples. Veliko moči sem vložila v izboljševanje plesnega znanja, vzporedno s tem sem se začela zanimati za terapevtsko pomoč z umetnostjo. Postala sem članica plesne terapije, vključila sem se v stalno izobraževanje iz dramske terapije, sodelujem na seminarjih, ki popeljejo človeka v odkrivanje skritih zmožnosti. Odkrila sem v sebi moč izražanja in željo po ustvarjalnem delovanju.

S samostojnim iskanjem sem se naučila uporabe tehnik sproščanja - avtogeni trening, spoznala sem blagodejne učinke vadbe joge in meditacije. Letos sem obiskovala tudi tečaj hipnoze pri prof. dr. Marjanu Pajntarju.

Med študijem sem imela različne vizije o svojem prihodnjem delu, zdaj pa se zavedam, da je moje področje klinična psihologija. Želim si dinamičnega dela z ljudmi, ki mi bo izziv in pri katerem bom lahko ustvarjalna. Želim si združiti zanimanje za človeka z željo po ustvarjanju in izražanju. Svojo prihodnost vidim tudi v terapevtskem delu. Po diplomi nameravam vpisati specializacijo iz klinične psihologije, mogoče tudi magistrski študij.

Naslednjih nekaj let bom zaradi podiplomskega študija vezana na bivanje v Ljubljani, zato bi se rada začasno zaposlila v Ljubljani ali bližnji okolici.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96356y.htm