* ZRSZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *


Drago Rijavec

5283 SLAP OB IDRIJCI, Ro~e 1
E-mail: dragoljub.rijavec@@snet.fer.un-lj.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, procesna informatika

Delati si `elim predvsem na podro~ju informatike, ra~unalni{tva, avtomatizacije procesov.


Osnovno {olo sem obiskoval na Mostu na So~i. Zanimala me je matematika, zato sem obiskoval tudi dodatni pouk iz tega predmeta. Dobljeno znanje mi je zelo koristilo na ob~inskih tekmovanjih, prejel sem srebrno Vegovo priznanje. Osnovno {olo sem kon~al z odli~nim uspehom, in to mi je omogo~ilo nemoten vpis v srednjo {olo. Le-to sem obiskoval v Novi Gorici, smer elektrotehnik-elektronik. Tudi v srednji {oli sem se udele`eval tekmovanj, tokrat iz fizike in leta 1991 prejel priznanje na 29. republi{kem tekmovanju. Pri podjetju Metalflex-Tolmin, ki me je tedaj {tipendiralo, sem vsako leto opravljal {tiri tedensko prakso, in tako spoznaval delo v kolektivu. V tistem ~asu je znanje ra~unalni{tva postajalo ~edalje pomembnej{e, zato sem se ob pomo~i u~itelja R. Stra`i{arja za~el u~iti tudi ra~unalni{tva.

Srednjo {olo sem kon~al z odli~nim uspehom, in se takoj vpisal na fakulteto za elektrotehniko in ra~unalni{tvo. V drugem letniku sem izbral smer avtomatika, v tretjem pa podsmer procesna informatika. Na to smer sta me pritegnila predvsem dva predmeta: umetna inteligenca ter komunikacija ~lovek-stroj. Zelo me zanima prav to podro~je, saj si ~lovek od nekdaj `eli "ustvariti" stroj, ki bi lahko "mislil". Zato nameravam diplomo opravljati pri prof. dr. Nikoli Pave{i~u, ki pou~uje oba predmeta.

Kot sem `e omenil, me zanima tudi ra~unalni{tvo. Tako sem vsa {tiri leta {tudija med poletnimi po~itnicami ob pomo~i g. Stra`i{arja v Novi Gorici vodil te~aje ra~unalni{tva in tako dopolnjeval znanje te~ajnikov in tudi svoje. Rad berem strokovno literaturo vseh podro~ij in se tudi tako izobra`ujem.

Po kon~ani diplomi pa pred seboj vidim dve ali tri poti: rad bi vpisal ra~unalni{tvo, in tako kon~al vsaj {e vi{jo stopnjo ra~unalni{tva, nadaljeval magistrski {tudij na elektrosmeri ali pa se zaposlil v podjetju, ki bi mi ponudilo vse to v malem.


* ZRSZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *


Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96354y.htm