* ZRSZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *


Drago Rijavec

5283 SLAP OB IDRIJCI, RoŸe 1
E-mail: dragoljub.rijavec¦¦snet.fer.un-lj.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, procesna informatika

Delati si §elim predvsem na podroŸju informatike, raŸunalniçtva, avtomatizacije procesov.


Osnovno çolo sem obiskoval na Mostu na SoŸi. Zanimala me je matematika, zato sem obiskoval tudi dodatni pouk iz tega predmeta. Dobljeno znanje mi je zelo koristilo na obŸinskih tekmovanjih, prejel sem srebrno Vegovo priznanje. Osnovno çolo sem konŸal z odliŸnim uspehom, in to mi je omogoŸilo nemoten vpis v srednjo çolo. Le-to sem obiskoval v Novi Gorici, smer elektrotehnik-elektronik. Tudi v srednji çoli sem se udele§eval tekmovanj, tokrat iz fizike in leta 1991 prejel priznanje na 29. republiçkem tekmovanju. Pri podjetju Metalflex-Tolmin, ki me je tedaj çtipendiralo, sem vsako leto opravljal çtiri tedensko prakso, in tako spoznaval delo v kolektivu. V tistem Ÿasu je znanje raŸunalniçtva postajalo Ÿedalje pomembnejçe, zato sem se ob pomoŸi uŸitelja R. Stra§içarja zaŸel uŸiti tudi raŸunalniçtva.

Srednjo çolo sem konŸal z odliŸnim uspehom, in se takoj vpisal na fakulteto za elektrotehniko in raŸunalniçtvo. V drugem letniku sem izbral smer avtomatika, v tretjem pa podsmer procesna informatika. Na to smer sta me pritegnila predvsem dva predmeta: umetna inteligenca ter komunikacija Ÿlovek-stroj. Zelo me zanima prav to podroŸje, saj si Ÿlovek od nekdaj §eli "ustvariti" stroj, ki bi lahko "mislil". Zato nameravam diplomo opravljati pri prof. dr. Nikoli PaveçiŸu, ki pouŸuje oba predmeta.

Kot sem §e omenil, me zanima tudi raŸunalniçtvo. Tako sem vsa çtiri leta çtudija med poletnimi poŸitnicami ob pomoŸi g. Stra§içarja v Novi Gorici vodil teŸaje raŸunalniçtva in tako dopolnjeval znanje teŸajnikov in tudi svoje. Rad berem strokovno literaturo vseh podroŸij in se tudi tako izobra§ujem.

Po konŸani diplomi pa pred seboj vidim dve ali tri poti: rad bi vpisal raŸunalniçtvo, in tako konŸal vsaj çe viçjo stopnjo raŸunalniçtva, nadaljeval magistrski çtudij na elektrosmeri ali pa se zaposlil v podjetju, ki bi mi ponudilo vse to v malem.


* ZRSZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *


Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z963548.htm