* ZRSZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *


Drago Rijavec

5283 SLAP OB IDRIJCI, Roče 1
E-mail: dragoljub.rijavecŽŽsnet.fer.un-lj.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, procesna informatika

Delati si želim predvsem na področju informatike, računalništva, avtomatizacije procesov.


Osnovno šolo sem obiskoval na Mostu na Soči. Zanimala me je matematika, zato sem obiskoval tudi dodatni pouk iz tega predmeta. Dobljeno znanje mi je zelo koristilo na občinskih tekmovanjih, prejel sem srebrno Vegovo priznanje. Osnovno šolo sem končal z odličnim uspehom, in to mi je omogočilo nemoten vpis v srednjo šolo. Le-to sem obiskoval v Novi Gorici, smer elektrotehnik-elektronik. Tudi v srednji šoli sem se udeleževal tekmovanj, tokrat iz fizike in leta 1991 prejel priznanje na 29. republiškem tekmovanju. Pri podjetju Metalflex-Tolmin, ki me je tedaj štipendiralo, sem vsako leto opravljal štiri tedensko prakso, in tako spoznaval delo v kolektivu. V tistem času je znanje računalništva postajalo čedalje pomembnejše, zato sem se ob pomoči učitelja R. Stražišarja začel učiti tudi računalništva.

Srednjo šolo sem končal z odličnim uspehom, in se takoj vpisal na fakulteto za elektrotehniko in računalništvo. V drugem letniku sem izbral smer avtomatika, v tretjem pa podsmer procesna informatika. Na to smer sta me pritegnila predvsem dva predmeta: umetna inteligenca ter komunikacija človek-stroj. Zelo me zanima prav to področje, saj si človek od nekdaj želi "ustvariti" stroj, ki bi lahko "mislil". Zato nameravam diplomo opravljati pri prof. dr. Nikoli Pavešiču, ki poučuje oba predmeta.

Kot sem že omenil, me zanima tudi računalništvo. Tako sem vsa štiri leta študija med poletnimi počitnicami ob pomoči g. Stražišarja v Novi Gorici vodil tečaje računalništva in tako dopolnjeval znanje tečajnikov in tudi svoje. Rad berem strokovno literaturo vseh področij in se tudi tako izobražujem.

Po končani diplomi pa pred seboj vidim dve ali tri poti: rad bi vpisal računalništvo, in tako končal vsaj še višjo stopnjo računalništva, nadaljeval magistrski študij na elektrosmeri ali pa se zaposlil v podjetju, ki bi mi ponudilo vse to v malem.


* ZRSZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *


Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996


URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z963541.htm