* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Aljoça ValentinŸiŸ

5290 æEMPETER PRI GORICI, Na pristavi 28a
Telefon: (065) 32 406
E-mail: efskotnik@uni-lj.si

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, banŸno-finanŸna smer

ætudij bom predvidoma konŸal septembra 1997. Delati si §elim predvsem v banŸniçtvu ali investicijskih skladih.
Po konŸani osnovni çoli v Novi Gorici sem se vpisal na Tehniçki srednjeçolski center v Novi Gorici - smer raŸunalniçtvo. ZakljuŸni izpit sem opravil z odliŸnim uspehom in se nato vpisal na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani. ætudijske obveznosti opravljam redno in z visoko povpreŸno oceno - za to sem tudi prejel pohvalo Ekonomske fakultete. Zoisov çtipendist sem od prvega letnika srednje çole.

Na Ekonomski fakulteti sem vpisal banŸno-finanŸno smer. KonŸujem Ÿetrti letnik, trenutno pa opravljam svoj zadnji semester na Univerzi v Glasgowu v Veliki Britaniji. Znanje, ki ga bom pridobil tukaj, obsega zlasti analizo finanŸnih izkazov in vlaganja v delnice, obveznice in derivate - vse to pa so v Sloveniji razmeroma nova podroŸja; to znanje bo çe potrebnejçe z integracijo Slovenije v evropske in svetovne finanŸne trge, in temu je tudi namenjeno. Analiza finanŸnih izkazov zajema vse pomembnejçe razlike med dr§avami pri izdelavi finanŸnih izkazov. Pomembna dela tega znanja sta uporaba virov finanŸnih informacij na zahodnih finanŸnih trgih (FT Extel Financial, Lotus One, idr.) in poznavanje nekaterih mednarodnih raŸunovodskih praks in predpisov, ki so bistveni pri odloŸitvah o vlaganju. æiroko teoretiŸno znanje dopolnjujem s konkretnimi aplikacijami na zahodnih finanŸnih trgih. Dodatno znanje, ki ga bom pridobil na Univerzi v Glasgowu, obsega çe podroŸje raziskav na finanŸnem in vodstvenem podroŸju.

Ves Ÿas çtudija sodelujem v obçtudijskih dejavnostih. Tako sem soavtor broçure æOU v Ljubljani "am s certifikatom?, kot aktiven Ÿlan AIESEC-a pa sem med drugim organiziral seminar Management in bil podpredsednik te organizacije, odgovoren za izobra§evalne projekte. Bil sem med nagrajenci na 1. malem borznem seminarju. Aktivno obvladam angleçki in italijanski jezik, pasivno pa nemçkega. Obvladam tudi çiroko paleto raŸunalniçkega orodja, od programskih jezikov C++, Pascal, Dbase, Prolog, pa do uporabniçkih programov, kot so Windows, Word, Excel, SPSS, posebnost pa so razne podatkovne baze in orodja, namenjena za finanŸno analizo. Del tega znanja je tudi uporaba interneta. Strokovno prakso sem uspeçno opravil v çtudijskem letu 1994/95 v SKB banki, d.d., izkuçnje pa imam tudi pri vodenju domaŸega podjetja.

Dodiplomski çtudij bom konŸal z diplomo v çtudijskem letu 1996/97. Ker si §elim znanje kar najbolj spopolniti in glede na visoko povpreŸno oceno se nameravam isto leto vpisati na podiplomski çtudij, smer mednarodne finance, ali program MBA. Rad bi namreŸ dobil karseda çiroko in poglobljeno znanje za delo, ki ga §elim opravljati, to pa je predvsem banŸniçtvo v najçirçem pomenu in vlaganje v vrednostne papirje. Mo§nost, ki za zdaj ostaja odprta, je redni podiplomski çtudij ali çtudij ob delu. Pripravljen sem na strokovno zahtevno in odgovorno delovno mesto v dinamiŸni banki ali veŸjem podjetju, zavedam pa se tudi, da se je potrebno sproti dodatno izobra§evati in spremljati mednarodne tokove v banŸniçtvu in financah.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96350y.htm