* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Aljoša Valentinčič

5290 ŠEMPETER PRI GORICI, Na pristavi 28a
Telefon: (065) 32 406
E-mail: efskotnik@uni-lj.si

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, bančno-finančna smer

Študij bom predvidoma končal septembra 1997. Delati si želim predvsem v bančništvu ali investicijskih skladih.
Po končani osnovni šoli v Novi Gorici sem se vpisal na Tehniški srednješolski center v Novi Gorici - smer računalništvo. Zaključni izpit sem opravil z odličnim uspehom in se nato vpisal na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani. Študijske obveznosti opravljam redno in z visoko povprečno oceno - za to sem tudi prejel pohvalo Ekonomske fakultete. Zoisov štipendist sem od prvega letnika srednje šole.

Na Ekonomski fakulteti sem vpisal bančno-finančno smer. Končujem četrti letnik, trenutno pa opravljam svoj zadnji semester na Univerzi v Glasgowu v Veliki Britaniji. Znanje, ki ga bom pridobil tukaj, obsega zlasti analizo finančnih izkazov in vlaganja v delnice, obveznice in derivate - vse to pa so v Sloveniji razmeroma nova področja; to znanje bo še potrebnejše z integracijo Slovenije v evropske in svetovne finančne trge, in temu je tudi namenjeno. Analiza finančnih izkazov zajema vse pomembnejše razlike med državami pri izdelavi finančnih izkazov. Pomembna dela tega znanja sta uporaba virov finančnih informacij na zahodnih finančnih trgih (FT Extel Financial, Lotus One, idr.) in poznavanje nekaterih mednarodnih računovodskih praks in predpisov, ki so bistveni pri odločitvah o vlaganju. Široko teoretično znanje dopolnjujem s konkretnimi aplikacijami na zahodnih finančnih trgih. Dodatno znanje, ki ga bom pridobil na Univerzi v Glasgowu, obsega še področje raziskav na finančnem in vodstvenem področju.

Ves čas študija sodelujem v obštudijskih dejavnostih. Tako sem soavtor brošure ŠOU v Ljubljani "am s certifikatom?, kot aktiven član AIESEC-a pa sem med drugim organiziral seminar Management in bil podpredsednik te organizacije, odgovoren za izobraževalne projekte. Bil sem med nagrajenci na 1. malem borznem seminarju. Aktivno obvladam angleški in italijanski jezik, pasivno pa nemškega. Obvladam tudi široko paleto računalniškega orodja, od programskih jezikov C++, Pascal, Dbase, Prolog, pa do uporabniških programov, kot so Windows, Word, Excel, SPSS, posebnost pa so razne podatkovne baze in orodja, namenjena za finančno analizo. Del tega znanja je tudi uporaba interneta. Strokovno prakso sem uspešno opravil v študijskem letu 1994/95 v SKB banki, d.d., izkušnje pa imam tudi pri vodenju domačega podjetja.

Dodiplomski študij bom končal z diplomo v študijskem letu 1996/97. Ker si želim znanje kar najbolj spopolniti in glede na visoko povprečno oceno se nameravam isto leto vpisati na podiplomski študij, smer mednarodne finance, ali program MBA. Rad bi namreč dobil karseda široko in poglobljeno znanje za delo, ki ga želim opravljati, to pa je predvsem bančništvo v najširšem pomenu in vlaganje v vrednostne papirje. Možnost, ki za zdaj ostaja odprta, je redni podiplomski študij ali študij ob delu. Pripravljen sem na strokovno zahtevno in odgovorno delovno mesto v dinamični banki ali večjem podjetju, zavedam pa se tudi, da se je potrebno sproti dodatno izobraževati in spremljati mednarodne tokove v bančništvu in financah.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96350y.htm