* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Alenka Magajne

5250 SOLKAN, B. Kalina 77
Telefon: (065) 21 622

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, tr`enje

[tudij bom predvidoma kon~ala decembra 1997. Delati si `elim predvsem v tr`enju, kot vodja projektov.
Pot dinami~ne vedo`eljnosti se je za~ela z osnovno{olskimi leti v Solkanu, zaznamovanimi z raznovrstnimi ob{olskimi izzivi in trudom, ki je bil bogato nagrajen z Vegovim zlatim odli~jem, z drugo nagrado matemati~nega tekmovanja Alpe-Adria v Vidmu... Osnovno{olska leta so minevala v omahovanju med delovanjem v dru`boslovju in naravoslovju. Drugo je najbr` prevladalo, glede na to, da sem se po ve~ kot uspe{no kon~anem osnovnem {olanju vpisala na Naravoslovno-matemati~no srednjo {olo v Novi Gorici.

Smisel za dru`boslovje, komunikacijo, kulturo in humanizem se je v novem okolju nepri~akovano intenziviral in terjal ustrezno dopolnitev, ki mi je bila optimalno zagotovljena s {tiriletno Likovno {olo v Novi Gorici. Tam sem uspe{no razvijala in dopolnjevala svoje ustvarjalne zmo`nosti pod skrbnim mentorstvom akademskega kiparja Zmaga Posege in akademskega slikarja Klavdija Tutte. V ~etrtem letniku srednje {ole sem se po razli~nih medijskih kanalih prvi~ seznanjala s pojmom tr`enja, z njegovimi mehanizmi in zakonitostmi. Takrat sem tudi prvi~ v `ivljenju premi{ljeno potegnila ~rto pod dotedanjo {olsko in ob{olsko dejavnost in se v nadaljnjih {tirih letih zapisala svetu marketinga; v njem sem odkrila fantasti~no sintezo s svojo afiniteto do dru`boslovnih dejavnosti in kulturno-umetni{ke ustvarjalnosti.

Sledil je neogiben vpis na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, nekajmese~na evforija zaradi upanja in prepri~anja, da bom vendarle zgrabila tisto, kar sem iskala, in kon~no obdobje streznitve spri~o razo~aranja nad pomanjkljivim, togim in zgolj teoretskim na~inom fakultetnega izobra`evanja. Izhod iz nevzdr`nega in pasivnega stanja so bile obfakultetne dejavnosti, pri katerih sem {olsko teoretiziranje za~ela bogatitit s prakso in z izku{njami iz so~asnih dru`benih in kulturnih dejavnosti.

Postala sem aktivna ~lanica AIESEC-a, ki je s svojo kakovostno seminarsko dejavnostjo dopolnil mojo borno raven {olskega znanja, s konceptom mednarodne delovne prakse pa ustrezal moji popotni{ki `ilici in `elji po sporazumevanju v jezikih (angle{ki, nem{ki, italijanski in srbohrva{ki jezik).

@eljo po spoznavanju mehanizmov in principov marketin{ke dejavnosti sem lahko uresni~ila {ele kot aktivna ~lanica Dru{tva za marketing Slovenije. Seminarji omenjenega dru{tva so neprecenljivo nadomestili pomanjkljivo ponudbo doma~e strokovne literature o tr`enju, zlasti o tr`enju kulture, ki je postajalo iz dneva v dan mo~nej{i aksiom pri iskanju moje prave `ivljenjske poti. Zavzeto in poglobljeno spremljanje doma~e in tuje kulturne in dru`bene dejavnosti (~lanstvo v Kinopolisu, obiskovanje plesnega gledali{~a, multimedijskih performansov in drugih ponudb sodobne kulturne proizvodnje) se je postopno zbli`evalo z interesi tr`enja in njegovih zakonitosti. Iz omenjene interakcije je nastalo tudi moje seminarsko delo na Ekonomski fakulteti o sponzorstvu v svetu kulture; pri tem sem se prvi~ morala spopasti s problemom pomanjkljivih in nezadostnih virov za tovrstno tematiko.

Svojo ambicioznost poudarjam kot vrlino, ki je plod vedo`eljnosti, trmoglavosti in spretnosti. Pri~akujem, da bom z njo zgolj zaposlila in sprostila latentni intelektualni potencial, ki z vnemo pri~akuje, da se bo integriral v primerno delovno skupino ter se v produktivnem in spro{~enem razpolo`enju primerno razvijal in spopolnjeval. Odkar pomnim, obo`ujem freneti~nost, informacijsko nasi~enost in gibljivost velikih mest, zato sem prepri~ana, da bom vse svoje zmo`nosti najbolj izra`ala pa tudi dopolnjevala v Ljubljani ali pa v tujih metropolah.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96346y.htm