* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Alenka Magajne

5250 SOLKAN, B. Kalina 77
Telefon: (065) 21 622

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, tr§enje

ætudij bom predvidoma konŸala decembra 1997. Delati si §elim predvsem v tr§enju, kot vodja projektov.
Pot dinamiŸne vedo§eljnosti se je zaŸela z osnovnoçolskimi leti v Solkanu, zaznamovanimi z raznovrstnimi obçolskimi izzivi in trudom, ki je bil bogato nagrajen z Vegovim zlatim odliŸjem, z drugo nagrado matematiŸnega tekmovanja Alpe-Adria v Vidmu... Osnovnoçolska leta so minevala v omahovanju med delovanjem v dru§boslovju in naravoslovju. Drugo je najbr§ prevladalo, glede na to, da sem se po veŸ kot uspeçno konŸanem osnovnem çolanju vpisala na Naravoslovno-matematiŸno srednjo çolo v Novi Gorici.

Smisel za dru§boslovje, komunikacijo, kulturo in humanizem se je v novem okolju nepriŸakovano intenziviral in terjal ustrezno dopolnitev, ki mi je bila optimalno zagotovljena s çtiriletno Likovno çolo v Novi Gorici. Tam sem uspeçno razvijala in dopolnjevala svoje ustvarjalne zmo§nosti pod skrbnim mentorstvom akademskega kiparja Zmaga Posege in akademskega slikarja Klavdija Tutte. V Ÿetrtem letniku srednje çole sem se po razliŸnih medijskih kanalih prviŸ seznanjala s pojmom tr§enja, z njegovimi mehanizmi in zakonitostmi. Takrat sem tudi prviŸ v §ivljenju premiçljeno potegnila Ÿrto pod dotedanjo çolsko in obçolsko dejavnost in se v nadaljnjih çtirih letih zapisala svetu marketinga; v njem sem odkrila fantastiŸno sintezo s svojo afiniteto do dru§boslovnih dejavnosti in kulturno-umetniçke ustvarjalnosti.

Sledil je neogiben vpis na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, nekajmeseŸna evforija zaradi upanja in prepriŸanja, da bom vendarle zgrabila tisto, kar sem iskala, in konŸno obdobje streznitve spriŸo razoŸaranja nad pomanjkljivim, togim in zgolj teoretskim naŸinom fakultetnega izobra§evanja. Izhod iz nevzdr§nega in pasivnega stanja so bile obfakultetne dejavnosti, pri katerih sem çolsko teoretiziranje zaŸela bogatitit s prakso in z izkuçnjami iz soŸasnih dru§benih in kulturnih dejavnosti.

Postala sem aktivna Ÿlanica AIESEC-a, ki je s svojo kakovostno seminarsko dejavnostjo dopolnil mojo borno raven çolskega znanja, s konceptom mednarodne delovne prakse pa ustrezal moji popotniçki §ilici in §elji po sporazumevanju v jezikih (angleçki, nemçki, italijanski in srbohrvaçki jezik).

¦eljo po spoznavanju mehanizmov in principov marketinçke dejavnosti sem lahko uresniŸila çele kot aktivna Ÿlanica Druçtva za marketing Slovenije. Seminarji omenjenega druçtva so neprecenljivo nadomestili pomanjkljivo ponudbo domaŸe strokovne literature o tr§enju, zlasti o tr§enju kulture, ki je postajalo iz dneva v dan moŸnejçi aksiom pri iskanju moje prave §ivljenjske poti. Zavzeto in poglobljeno spremljanje domaŸe in tuje kulturne in dru§bene dejavnosti (Ÿlanstvo v Kinopolisu, obiskovanje plesnega gledaliçŸa, multimedijskih performansov in drugih ponudb sodobne kulturne proizvodnje) se je postopno zbli§evalo z interesi tr§enja in njegovih zakonitosti. Iz omenjene interakcije je nastalo tudi moje seminarsko delo na Ekonomski fakulteti o sponzorstvu v svetu kulture; pri tem sem se prviŸ morala spopasti s problemom pomanjkljivih in nezadostnih virov za tovrstno tematiko.

Svojo ambicioznost poudarjam kot vrlino, ki je plod vedo§eljnosti, trmoglavosti in spretnosti. PriŸakujem, da bom z njo zgolj zaposlila in sprostila latentni intelektualni potencial, ki z vnemo priŸakuje, da se bo integriral v primerno delovno skupino ter se v produktivnem in sproçŸenem razpolo§enju primerno razvijal in spopolnjeval. Odkar pomnim, obo§ujem frenetiŸnost, informacijsko nasiŸenost in gibljivost velikih mest, zato sem prepriŸana, da bom vse svoje zmo§nosti najbolj izra§ala pa tudi dopolnjevala v Ljubljani ali pa v tujih metropolah.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96346y.htm