* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Alenka Magajne

5250 SOLKAN, B. Kalina 77
Telefon: (065) 21 622

Ekonomska fakulteta v Ljubljani, trženje

Študij bom predvidoma končala decembra 1997. Delati si želim predvsem v trženju, kot vodja projektov.
Pot dinamične vedoželjnosti se je začela z osnovnošolskimi leti v Solkanu, zaznamovanimi z raznovrstnimi obšolskimi izzivi in trudom, ki je bil bogato nagrajen z Vegovim zlatim odličjem, z drugo nagrado matematičnega tekmovanja Alpe-Adria v Vidmu... Osnovnošolska leta so minevala v omahovanju med delovanjem v družboslovju in naravoslovju. Drugo je najbrž prevladalo, glede na to, da sem se po več kot uspešno končanem osnovnem šolanju vpisala na Naravoslovno-matematično srednjo šolo v Novi Gorici.

Smisel za družboslovje, komunikacijo, kulturo in humanizem se je v novem okolju nepričakovano intenziviral in terjal ustrezno dopolnitev, ki mi je bila optimalno zagotovljena s štiriletno Likovno šolo v Novi Gorici. Tam sem uspešno razvijala in dopolnjevala svoje ustvarjalne zmožnosti pod skrbnim mentorstvom akademskega kiparja Zmaga Posege in akademskega slikarja Klavdija Tutte. V četrtem letniku srednje šole sem se po različnih medijskih kanalih prvič seznanjala s pojmom trženja, z njegovimi mehanizmi in zakonitostmi. Takrat sem tudi prvič v življenju premišljeno potegnila črto pod dotedanjo šolsko in obšolsko dejavnost in se v nadaljnjih štirih letih zapisala svetu marketinga; v njem sem odkrila fantastično sintezo s svojo afiniteto do družboslovnih dejavnosti in kulturno-umetniške ustvarjalnosti.

Sledil je neogiben vpis na Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, nekajmesečna evforija zaradi upanja in prepričanja, da bom vendarle zgrabila tisto, kar sem iskala, in končno obdobje streznitve spričo razočaranja nad pomanjkljivim, togim in zgolj teoretskim načinom fakultetnega izobraževanja. Izhod iz nevzdržnega in pasivnega stanja so bile obfakultetne dejavnosti, pri katerih sem šolsko teoretiziranje začela bogatitit s prakso in z izkušnjami iz sočasnih družbenih in kulturnih dejavnosti.

Postala sem aktivna članica AIESEC-a, ki je s svojo kakovostno seminarsko dejavnostjo dopolnil mojo borno raven šolskega znanja, s konceptom mednarodne delovne prakse pa ustrezal moji popotniški žilici in želji po sporazumevanju v jezikih (angleški, nemški, italijanski in srbohrvaški jezik).

Željo po spoznavanju mehanizmov in principov marketinške dejavnosti sem lahko uresničila šele kot aktivna članica Društva za marketing Slovenije. Seminarji omenjenega društva so neprecenljivo nadomestili pomanjkljivo ponudbo domače strokovne literature o trženju, zlasti o trženju kulture, ki je postajalo iz dneva v dan močnejši aksiom pri iskanju moje prave življenjske poti. Zavzeto in poglobljeno spremljanje domače in tuje kulturne in družbene dejavnosti (članstvo v Kinopolisu, obiskovanje plesnega gledališča, multimedijskih performansov in drugih ponudb sodobne kulturne proizvodnje) se je postopno zbliževalo z interesi trženja in njegovih zakonitosti. Iz omenjene interakcije je nastalo tudi moje seminarsko delo na Ekonomski fakulteti o sponzorstvu v svetu kulture; pri tem sem se prvič morala spopasti s problemom pomanjkljivih in nezadostnih virov za tovrstno tematiko.

Svojo ambicioznost poudarjam kot vrlino, ki je plod vedoželjnosti, trmoglavosti in spretnosti. Pričakujem, da bom z njo zgolj zaposlila in sprostila latentni intelektualni potencial, ki z vnemo pričakuje, da se bo integriral v primerno delovno skupino ter se v produktivnem in sproščenem razpoloženju primerno razvijal in spopolnjeval. Odkar pomnim, obožujem frenetičnost, informacijsko nasičenost in gibljivost velikih mest, zato sem prepričana, da bom vse svoje zmožnosti najbolj izražala pa tudi dopolnjevala v Ljubljani ali pa v tujih metropolah.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96346y.htm