* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Toma` Rauter

3225 PLANINA PRI SEVNICI, Planina 23a

Fakulteta za elektrotehniko, ra~unalni{tvo in informatiko v Mariboru, elektronika

[tudij bom predvidoma kon~al oktobra 1996. Delati si `elim predvsem pri izdelavi elektronskih sklopov, ra~unalni{ko vodenih proizvodnih procesih, programiranje in uporabi mikrokrmilnikov, na~rtovanju in testiranju elektronskih vezij.
Osnovno {olo sem obiskoval v Celju in jo vsako leto kon~al z odli~nim uspehom. Velikokrat sem sodeloval na tekmovanjih v znanju matematike, ra~unalni{tva in tudi Vesele {ole. Proti koncu osnovne {ole sem se zelo za~el zanimati za elektrotehniko, vendar sem najprej pomi{ljal, ali naj se vpi{em na {olo za ra~unalni{tvo ali elektroniko. Kasneje sem se odlo~il za elektroniko, saj le-ta zajema tudi ra~unalni{tvo, in vpisal sem se na Srednjo tehni{ko {olo v Celju; tudi tu sem vsak letnik kon~al z odli~nim uspehom. Po kon~ani srednji {oli sem nadaljeval {tudij elektronike na Tehni{ki fakulteti v Mariboru, tja sem se vpisal leta 1991. Predvidoma naj bi diplomiral jeseni leta 1996.

Prvi ra~unalnik sem dobil v sedmem razredu osnovne {ole in za~el kmalu raziskovati njegove zmo`nosti. V srednji {oli sta me zanimala predvsem programiranje v pascalu in krmiljenje naprav ob uporabi ra~unalnika. Na fakulteti je postal ra~unalnik nepogre{ljiv u~ni pripomo~ek in usposobil sem se {e v programiranju v programskih jezikih C in Fortran. Prav tako sem se usposobil tudi za delo s simulatorji elektronskih vezij (Spice in Elektronics workbench) in s programskimi paketi za na~rtovanje tiskanih vezij (Orcad in Tango). Vsi ti programski paketi so zdaj, ko delam diplomsko nalogo, nepogre{ljiv pripomo~ek pri izdelavi le-te. Moja diplomska naloga temelji na izdelavi programatorja in demonstracijske plo{~e za Atmelovo dru`ino mikrokrmilnikov AT89C.

Med srednjo {olo sem bil {tipendist podjetja Ingrad Celje, opravil sem dve mese~ni poletni praksi v elektrodelavnici, popravljal sem elektromotorje in elektri~ne ~rpalke, ter delal v oddelku za avtomatsko obdelavo podatkov, med {tudijem pa sem opravil tudi obvezno dvomese~no prakso v podjetju Libela ELSI, d.o.o., tam sem sodeloval pri izdelavi elektronskih tehtnic. Nekaj prakti~nih izku{enj, predvsem spoznavanje in uporabo raznih instrumentov pa sem si pridobil tudi med samim u~nim procesom v srednji {oli in na fakulteti.

Med {olanjem v osnovni {oli, srednji {oli in fakulteti, sem se u~il angle{~ino in si pridobil aktivno znanje tega jezika, ki ga utrjujem s stalnim prebiranjem angle{ke literature in ~asnikov. Ker vem, da to ni dovolj, sem se sam za~el u~iti tudi nem{ki jezik.

Sem nekadilec, v prostem ~asu se redno ukvarjam s {portom, saj menim, da sta zdravje in dobra telesna kondicija zelo pomembna pri uspe{nem opravljanju nalog na delovnem mestu.

Po diplomi moram najprej odslu`iti voja{~ino, kasneje pa bi se rad zaposlil v podjetju na relaciji med Mariborom in Celjem. @elel bi delati v nekadilskem okolju, v kolektivu, ki se zaveda, da lahko z odkritimi medosebnimi odnosi in zagnanim delom ter medsebojno pomo~jo pripomore k napredku celotnega podjetja. Podjetje mora podpirati stalno izobra`evanje zaposlenih, vpeljevanje novih tehnologij ter prisluhniti in spodbujati inovativnost zaposlenih, saj je zadovoljstvo zaposlenega eden poglavitnih pogojev za sposobnost podjetja, da je uspe{no in lahko pre`ivi na trgu.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96341y.htm