* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Smiljan ^uje`

3231 GROBELNO, Tratna 43b
Telefon: (063) 793 007

Pedago{ka fakulteta v Mariboru, matematika-fizika

[tudij bom predvidoma kon~al septembra 1997. Delati si `elim predvsem na srednji {oli (pou~evanje matematike in fizike).
Osnovno {olo sem obiskoval v Gorici pri Slivnici. Vse razrede sem izdelal z odli~nim uspehom. Sodeloval sem tudi na tekmovanjih za Vegova priznanja in osvojil srebrno, udele`il pa sem se tudi republi{kega tekmovanja v znanju matematike. Ker pa so me zanimale {e druge re~i, sem med drugim tekmoval tudi kot ~lan kluba OZN in se na obmo~nem tekmovanju z ekipo uvrstil na tretje mesto. Po osnovni {oli sem nekoliko premi{ljeval, na katero srednjo {olo naj se vpi{em: ali na srednjo strojno ali na naravoslovno-matemati~no smer. Odlo~il sem se za strojni{tvo in se leta 1988 vpisal na Srednjo tehni{ko {olo Celje, smer strojni tehnik. Med {olanjem na srednji {oli pa sem ugotovil, da mi poklic v strojni{tvu ne ustreza. Z u~enjem sicer nisem imel te`av, saj sem bil v prvem letniku prav dober, druge letnike pa sem izdelal z odli~nim uspehom. V ~etrtem letniku sva s so{olcem naredila raziskovalno nalogo iz ra~unalni{kega konstruiranja in numeri~no krmiljenih strojev. Ob tem sem se tudi nau~il osnovnega dela z ra~unalnikom in s programskim jezikom Turbo Pascal.

Po srednji {oli pa sem se odlo~il za u~iteljski poklic in se leta 1992 vpisal na Pedago{ko fakulteto v Mariboru, smer matematika-fizika. Ugotovil sem, da sem se odlo~il prav. S {tudijem nimam te`av, povpre~je mojih ocen v {tirih letih {tudija je 8,6, v ~etrtem letniku pa doslej 9,2. Med {tudijem sem sodeloval pri pripravi tekmovanj mladih fizikov osnovno{olcev in sicer enkrat na obmo~nem tekmovanju in drugi~ na republi{kem. Sodeloval sem tudi pri izpeljavi mednarodne raziskave o znanju matematike v osnovni {oli, ki je potekala v Sloveniji aprila 1995.

Do konca {tudija mi na smeri fizika manjkata {e dva izpita, na smeri matematika pa {tirje. Diplomsko seminarsko nalogo iz fizike nameravam za~eti delati septembra 1996, diplomsko nalogo iz matematike pa v prvi polovici leta 1997. Ker v mojem {tudijskem programu ni tujega jezika, nameravam jeseni obiskovati za~etni te~aj iz angle{kega jezika. Nem{ki jezik, ki sem se ga u~il v osnovni in srednji {oli, obvladam pasivno. V {tudijskem procesu sem se seznanil z delom na ra~unalniku v okolju Windows in s posebnimi programi, ki so namenjeni po`ivitvi in izbolj{anju pouka v {olah.

Po kon~anem {tudiju bi se `elel zaposliti kot profesor na srednji {oli ali gimnaziji. Zelo rad bi pri{el v kolektiv, v katerem bi imel dovolj mo`nosti za eksperimentalno delo pri pouku (predvsem pri fiziki), saj me tako delo privla~i.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96336y.htm