* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Smiljan ¬uje§

3231 GROBELNO, Tratna 43b
Telefon: (063) 793 007

Pedagoçka fakulteta v Mariboru, matematika-fizika

ætudij bom predvidoma konŸal septembra 1997. Delati si §elim predvsem na srednji çoli (pouŸevanje matematike in fizike).
Osnovno çolo sem obiskoval v Gorici pri Slivnici. Vse razrede sem izdelal z odliŸnim uspehom. Sodeloval sem tudi na tekmovanjih za Vegova priznanja in osvojil srebrno, udele§il pa sem se tudi republiçkega tekmovanja v znanju matematike. Ker pa so me zanimale çe druge reŸi, sem med drugim tekmoval tudi kot Ÿlan kluba OZN in se na obmoŸnem tekmovanju z ekipo uvrstil na tretje mesto. Po osnovni çoli sem nekoliko premiçljeval, na katero srednjo çolo naj se vpiçem: ali na srednjo strojno ali na naravoslovno-matematiŸno smer. OdloŸil sem se za strojniçtvo in se leta 1988 vpisal na Srednjo tehniçko çolo Celje, smer strojni tehnik. Med çolanjem na srednji çoli pa sem ugotovil, da mi poklic v strojniçtvu ne ustreza. Z uŸenjem sicer nisem imel te§av, saj sem bil v prvem letniku prav dober, druge letnike pa sem izdelal z odliŸnim uspehom. V Ÿetrtem letniku sva s soçolcem naredila raziskovalno nalogo iz raŸunalniçkega konstruiranja in numeriŸno krmiljenih strojev. Ob tem sem se tudi nauŸil osnovnega dela z raŸunalnikom in s programskim jezikom Turbo Pascal.

Po srednji çoli pa sem se odloŸil za uŸiteljski poklic in se leta 1992 vpisal na Pedagoçko fakulteto v Mariboru, smer matematika-fizika. Ugotovil sem, da sem se odloŸil prav. S çtudijem nimam te§av, povpreŸje mojih ocen v çtirih letih çtudija je 8,6, v Ÿetrtem letniku pa doslej 9,2. Med çtudijem sem sodeloval pri pripravi tekmovanj mladih fizikov osnovnoçolcev in sicer enkrat na obmoŸnem tekmovanju in drugiŸ na republiçkem. Sodeloval sem tudi pri izpeljavi mednarodne raziskave o znanju matematike v osnovni çoli, ki je potekala v Sloveniji aprila 1995.

Do konca çtudija mi na smeri fizika manjkata çe dva izpita, na smeri matematika pa çtirje. Diplomsko seminarsko nalogo iz fizike nameravam zaŸeti delati septembra 1996, diplomsko nalogo iz matematike pa v prvi polovici leta 1997. Ker v mojem çtudijskem programu ni tujega jezika, nameravam jeseni obiskovati zaŸetni teŸaj iz angleçkega jezika. Nemçki jezik, ki sem se ga uŸil v osnovni in srednji çoli, obvladam pasivno. V çtudijskem procesu sem se seznanil z delom na raŸunalniku v okolju Windows in s posebnimi programi, ki so namenjeni po§ivitvi in izboljçanju pouka v çolah.

Po konŸanem çtudiju bi se §elel zaposliti kot profesor na srednji çoli ali gimnaziji. Zelo rad bi priçel v kolektiv, v katerem bi imel dovolj mo§nosti za eksperimentalno delo pri pouku (predvsem pri fiziki), saj me tako delo privlaŸi.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96336y.htm