* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *

Smiljan Čujež

3231 GROBELNO, Tratna 43b
Telefon: (063) 793 007

Pedagoška fakulteta v Mariboru, matematika-fizika

Študij bom predvidoma končal septembra 1997. Delati si želim predvsem na srednji šoli (poučevanje matematike in fizike).
Osnovno šolo sem obiskoval v Gorici pri Slivnici. Vse razrede sem izdelal z odličnim uspehom. Sodeloval sem tudi na tekmovanjih za Vegova priznanja in osvojil srebrno, udeležil pa sem se tudi republiškega tekmovanja v znanju matematike. Ker pa so me zanimale še druge reči, sem med drugim tekmoval tudi kot član kluba OZN in se na območnem tekmovanju z ekipo uvrstil na tretje mesto. Po osnovni šoli sem nekoliko premišljeval, na katero srednjo šolo naj se vpišem: ali na srednjo strojno ali na naravoslovno-matematično smer. Odločil sem se za strojništvo in se leta 1988 vpisal na Srednjo tehniško šolo Celje, smer strojni tehnik. Med šolanjem na srednji šoli pa sem ugotovil, da mi poklic v strojništvu ne ustreza. Z učenjem sicer nisem imel težav, saj sem bil v prvem letniku prav dober, druge letnike pa sem izdelal z odličnim uspehom. V četrtem letniku sva s sošolcem naredila raziskovalno nalogo iz računalniškega konstruiranja in numerično krmiljenih strojev. Ob tem sem se tudi naučil osnovnega dela z računalnikom in s programskim jezikom Turbo Pascal.

Po srednji šoli pa sem se odločil za učiteljski poklic in se leta 1992 vpisal na Pedagoško fakulteto v Mariboru, smer matematika-fizika. Ugotovil sem, da sem se odločil prav. S študijem nimam težav, povprečje mojih ocen v štirih letih študija je 8,6, v četrtem letniku pa doslej 9,2. Med študijem sem sodeloval pri pripravi tekmovanj mladih fizikov osnovnošolcev in sicer enkrat na območnem tekmovanju in drugič na republiškem. Sodeloval sem tudi pri izpeljavi mednarodne raziskave o znanju matematike v osnovni šoli, ki je potekala v Sloveniji aprila 1995.

Do konca študija mi na smeri fizika manjkata še dva izpita, na smeri matematika pa štirje. Diplomsko seminarsko nalogo iz fizike nameravam začeti delati septembra 1996, diplomsko nalogo iz matematike pa v prvi polovici leta 1997. Ker v mojem študijskem programu ni tujega jezika, nameravam jeseni obiskovati začetni tečaj iz angleškega jezika. Nemški jezik, ki sem se ga učil v osnovni in srednji šoli, obvladam pasivno. V študijskem procesu sem se seznanil z delom na računalniku v okolju Windows in s posebnimi programi, ki so namenjeni poživitvi in izboljšanju pouka v šolah.

Po končanem študiju bi se želel zaposliti kot profesor na srednji šoli ali gimnaziji. Zelo rad bi prišel v kolektiv, v katerem bi imel dovolj možnosti za eksperimentalno delo pri pouku (predvsem pri fiziki), saj me tako delo privlači.
* RZZ domača stran * Zoisovi štipendisti - menu *
Copyright Republiški zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96336y.htm