* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Janez Povh

3210 SLOVENSKE KONJICE, Tepanje 17
E-mail: janez.povh@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani, uporabna matematika

[tudij bom predvidoma kon~al oktobra 1996. Delati si `elim predvsem v zavarovalni{tvu, ban~ni{tvu, borznem posredni{tvu ali na pedago{ko-raziskovalnem podro~ju.
Rodil sem se v kme~ki dru`ini iz Tepanja pri Slovenskih Konjicah kot drugi izmed petih otrok. Otro{ka leta sem pre`ivel ob delu na kmetiji, po`iranju vseh mogo~ih knjig in igranju v naravi.

Prva {tiri leta osnovne {ole so mi minevala v doma~i vasi, nadaljnja {tiri pa v Slovenskih Konjicah. Rde~a nit teh osmih let in tudi nadaljnjih mi je bila matematika. Poleg vseh mogo~ih Vegovih priznanj sem prejemal tudi pohvale na drugih tekmovanjih (logika, tekmovanje za Cankarjevo priznanje, Vesela {ola).

Z osemletnim odli~nim uspehom sem se vpisal na Srednjo tehni{ko {olo v Celju, v smer elektrotehnika-elektronika. Tudi na tej {oli sta mi bila edina prava izziva matematika in fizika. Na obeh podro~jih sem vsako leto tekmoval in nekajkrat dosegel tudi republi{ko raven ter dobival pohvale.

v srednji {oli sem imel v vseh {tirih letih odli~en uspeh in spoznal, da se je treba dr`ati poti, na kateri sem osebno najuspe{nej{i. Zato sem se pri izbiri {tudija odlo~al med matematiko in fiziko na eni strani ter pravom na drugi.

Odlo~il sem se za matematiko in kolikor bolj spoznavam druge vede, toliko bolj se zavedam pravilnosti odlo~itve in lepot teorij, ki jih spoznavam. Matematika je natan~na, po{tena, ~e pa se kje "goljufa", se velikost "goljufije" vedno da izra~unati. V matematiki ni sprenevedanja in ve~ resnic.

Prvi letnik Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani sem kon~al s povpre~jem 8,7, naslednja letnika pa z nekoliko ni`jim povpre~jem, ker sem se tisti ~as veliko ukvarjal tudi z drugimi re~mi. Nikoli nisem ponavljal niti "pavziral". Diplomirati nameravam septembra 1996.

Poleg rednih u~nih in {tudijskih obveznosti me ves ~as veseli in osre~uje dru`bena anga`iranost. @e v osnovni, {e bolj pa v srednji {oli sem sodeloval v mnogih formalnih ali neformalnih skupinah na {oli ali v doma~em kraju (skavti, dramske skupine, {portna dru{tva..)

Kot dijak sem po Skupnosti katoli{ke mladine (tedanjega MO[-a) sodeloval vsako leto na mednarodnih mladinskih poletnih taborih. Aktivno obvladam angle{ki jezik, pasivno znanje pa imam iz nem{kega jezika, vendar si to `elim spopolniti do konca {tudija.

@e v prvem letniku {tudija, {e bolj pa kasneje sem se pridru`il nekaterim formalnim ali neformalnim {tudentskim krogom. Zadnja tri leta sem {tudentski poslanec v [tudentskem parlamentu [tudentske organizacije Univerze v Ljubljani, lani sem temu organu tudi predsedoval. V tem ~asu sem se seznanil z mnogimi politi~nimi, univerzitetnimi, znanstvenimi in kulturnimi krogi, med drugim tudi osebno s skoraj polovico ministrov iz Vlade RS. Vsekakor pa sem se nau~il delati v skupini, in tudi v razmerah, v katerih je nasprotovanje pogostej{e od pomo~i, nau~il sem se tudi sodelovanja z javnimi ob~ili, "lobirati"...

Kljub vsem tem dejavnostim pa se predvsem trudim ostati povezan s stroko, saj vem,da to omogo~a trdno in zanesljivo `ivljenjsko pot. Ukvarjal bi se rad s finan~no matematiko v zavarovalni{tvu, ban~ni{tvu ali borznem posredni{tvu ali s pedago{ko-raziskovalnim delom. Svoje delovno mesto vidim predvsem v delovni organizaciji, ki bo dopustila tudi podiplomski {tudij in omogo~ala pridobivanje kakovostnega novega znanja, hkrati pa to, da lahko `e pridobljeno znanje prenesem na okolico.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96335y.htm