* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Janez Povh

3210 SLOVENSKE KONJICE, Tepanje 17
E-mail: janez.povh@fmf.uni-lj.si

Fakulteta za matematiko in fiziko v Ljubljani, uporabna matematika

ætudij bom predvidoma konŸal oktobra 1996. Delati si §elim predvsem v zavarovalniçtvu, banŸniçtvu, borznem posredniçtvu ali na pedagoçko-raziskovalnem podroŸju.
Rodil sem se v kmeŸki dru§ini iz Tepanja pri Slovenskih Konjicah kot drugi izmed petih otrok. Otroçka leta sem pre§ivel ob delu na kmetiji, po§iranju vseh mogoŸih knjig in igranju v naravi.

Prva çtiri leta osnovne çole so mi minevala v domaŸi vasi, nadaljnja çtiri pa v Slovenskih Konjicah. RdeŸa nit teh osmih let in tudi nadaljnjih mi je bila matematika. Poleg vseh mogoŸih Vegovih priznanj sem prejemal tudi pohvale na drugih tekmovanjih (logika, tekmovanje za Cankarjevo priznanje, Vesela çola).

Z osemletnim odliŸnim uspehom sem se vpisal na Srednjo tehniçko çolo v Celju, v smer elektrotehnika-elektronika. Tudi na tej çoli sta mi bila edina prava izziva matematika in fizika. Na obeh podroŸjih sem vsako leto tekmoval in nekajkrat dosegel tudi republiçko raven ter dobival pohvale.

v srednji çoli sem imel v vseh çtirih letih odliŸen uspeh in spoznal, da se je treba dr§ati poti, na kateri sem osebno najuspeçnejçi. Zato sem se pri izbiri çtudija odloŸal med matematiko in fiziko na eni strani ter pravom na drugi.

OdloŸil sem se za matematiko in kolikor bolj spoznavam druge vede, toliko bolj se zavedam pravilnosti odloŸitve in lepot teorij, ki jih spoznavam. Matematika je natanŸna, poçtena, Ÿe pa se kje "goljufa", se velikost "goljufije" vedno da izraŸunati. V matematiki ni sprenevedanja in veŸ resnic.

Prvi letnik Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani sem konŸal s povpreŸjem 8,7, naslednja letnika pa z nekoliko ni§jim povpreŸjem, ker sem se tisti Ÿas veliko ukvarjal tudi z drugimi reŸmi. Nikoli nisem ponavljal niti "pavziral". Diplomirati nameravam septembra 1996.

Poleg rednih uŸnih in çtudijskih obveznosti me ves Ÿas veseli in osreŸuje dru§bena anga§iranost. ¦e v osnovni, çe bolj pa v srednji çoli sem sodeloval v mnogih formalnih ali neformalnih skupinah na çoli ali v domaŸem kraju (skavti, dramske skupine, çportna druçtva..)

Kot dijak sem po Skupnosti katoliçke mladine (tedanjega MOæ-a) sodeloval vsako leto na mednarodnih mladinskih poletnih taborih. Aktivno obvladam angleçki jezik, pasivno znanje pa imam iz nemçkega jezika, vendar si to §elim spopolniti do konca çtudija.

¦e v prvem letniku çtudija, çe bolj pa kasneje sem se pridru§il nekaterim formalnim ali neformalnim çtudentskim krogom. Zadnja tri leta sem çtudentski poslanec v ætudentskem parlamentu ætudentske organizacije Univerze v Ljubljani, lani sem temu organu tudi predsedoval. V tem Ÿasu sem se seznanil z mnogimi politiŸnimi, univerzitetnimi, znanstvenimi in kulturnimi krogi, med drugim tudi osebno s skoraj polovico ministrov iz Vlade RS. Vsekakor pa sem se nauŸil delati v skupini, in tudi v razmerah, v katerih je nasprotovanje pogostejçe od pomoŸi, nauŸil sem se tudi sodelovanja z javnimi obŸili, "lobirati"...

Kljub vsem tem dejavnostim pa se predvsem trudim ostati povezan s stroko, saj vem,da to omogoŸa trdno in zanesljivo §ivljenjsko pot. Ukvarjal bi se rad s finanŸno matematiko v zavarovalniçtvu, banŸniçtvu ali borznem posredniçtvu ali s pedagoçko-raziskovalnim delom. Svoje delovno mesto vidim predvsem v delovni organizaciji, ki bo dopustila tudi podiplomski çtudij in omogoŸala pridobivanje kakovostnega novega znanja, hkrati pa to, da lahko §e pridobljeno znanje prenesem na okolico.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96335y.htm