* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Romana Novak

3000 CELJE, Ulica bratov Vo{njakov 8
Telefon: (063) 36 091

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, ra~unovodstvo in revizija

[tudij bom predvidoma kon~ala maja 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju revizij, dav~nega svetovanja.
Osnovno {olo Frana Ro{a sem obiskovala v Celju in jo v vseh osmih letih kon~ala z odli~nim uspehom. Poleg drugih {olskih obveznosti sem obiskovala razli~ne kro`ke in sodelovala pri {olskem pevskem zboru. Sodelovala sem pri dveh seminarskih nalogah - eni z etnolo{ko tematiko (Prazniki v dru`ini - bo`i~ in novo leto) in drugi s knji`evno (Zbrana dramska dela Frana Ro{a);

Med {olanjem v osnovni {oli sem se udele`evala razli~nih tekmovanj v znanju matematike (za Vegovo priznanje), znanju materin{~ine (za Cankarjevo priznanje), na likovnih tekmovanjih in kolonijah. Fakultativno pa sem se kot drugi tuji jezik `e v osnovni {oli u~ila nem{~ino.

Med osnovno{olskim izobra`evanjem sem bila vpisana tudi v glasbeno {olo v Celju, tam sem kon~ala le tri leta teorije in dve leti in{trumenta - harmonike.

[olanje sem nadaljevala na Srednji pedago{ki {oli (zdaj Gimnazija Celje Center), na dru`boslovno-jezikovni smeri, in jo prav tako v vseh {tirih letnikih kon~ala z odli~nim uspehom. V srednji {oli sem se poleg angle{~ine in nem{~ine fakultativno u~ila tudi tretjega tujega jezika - franco{~ine.

Med obiskovanjem srednje {ole sem sodelovala na tekmovanjih v znanju angle{~ine, uspelo pa mi je tudi opraviti izpit za potrdilo o znanju angle{kega jezika Univerze v Cambridgeu (FCE - First Certificate in English).

Sodelovala sem pri treh seminarskih nalogah: dveh iz biologije, pravzaprav mikrobiologije, ter eni iz sociologije (mladoletni{ka delinkvenca).

V sklopu pouka nem{kega jezika sem na {oli ustanovila {olski nem{ki stenski ~asnik Unser neues Blatt, ampak ta je nehal izhajati `e tedaj, ko je bila na omenjeni {oli {e moja generacija dijakov; pri pouku nem{~ine smo pripravili nekaj kraj{ih predstav.

Med po~itnicami v srednji {oli sem dve leti opravljala po~itni{ko prakso v knjigarni, v ~etrtem letniku pa tudi delo biljeterke v celjskem gledali{~u.

Kljub zanimanju za {tudij jezikov sem se leta 1992 odlo~ila za {tudij ekonomije. Tako sem se istega leta vpisala na Ekonomsko-poslovno fakulteto v Mariboru, in zdaj sem vpisana v ~etrti letnik podjetni{ke smeri, t. j. smeri za ra~unovodstvo in revizijo.

Med {tudijem sem se junija in julija 1995 udele`ila poletne {ole mednarodnega ra~unovodstva - v okviru poletne {ole Mariboras - sodelovanja med Ekonomsko-poslovno fakulteto Maribor in Ekonomsko fakulteto v Borasu na [vedskem; izpit so mi priznali tudi v sklopu obveznega {tudijskega programa.

Tudi med {tudijem nisem zanemarila u~enja tujih jezikov - obiskovala sem te~aj za aktivno znanje nem{kega jezika - ZDaF (Zertifikat Deutsch als Fremdsprache); nadaljevala sem tudi u~enje angle{~ine in franco{~ine. Med absolventskim sta`em nameravam opraviti tudi izpite za ta dva jezika na na{i fakulteti, saj na moji {tudijski smeri v obveznem {tudijskem programu ni tujega jezika.

Med {tudijem sem se za~ela u~iti {e {pan{~ino in po obisku na [vedskem tudi {ved{~ino.

V {tudijskem letu 1994/95 sem se vzporedno vpisala {e na Pravno fakulteto v Mariboru, trenutno sem v prvem letniku. Poklic revizorke, ki ga `elim opravljati, je namre~ tesno povezan tako z znanjem ekonomije kot prava. Ob {tudiju prava sem se za~ela u~iti tudi latin{~ine, ki je v srednji {oli nisem imela.

Leta 1994 sem s prijatelji v Celju ustanovila lokalno skupino Amnesty International, mednarodnega gibanja za ~lovekove pravice. Dejavnosti skupine in akcije organiziramo tako pogosto, kot nam to dopu{~a {tudij - v skupini smo ve~inoma {tudenti, priredili pa smo `e nekaj razstav in imeli dve oddaji na lokalni kabelski televiziji.

V nadaljevanju {tudija `elim najprej uspe{no kon~ati {tudij ekonomije in nadaljevati {tudij prava, kot redna ali izredna {tudentka. ^e bo mogo~e, bi `elela takoj, `e naslednje {tudijsko leto za~eti tudi magistrski {tudij ekonomije. ^e se bom dokon~no odlo~ila za poklic revizorke, pa me ~akata {e izpita za revizorko ali poobla{~eno revizorko. Nadaljevati `elim u~enje tujih jezikov. Vsekakor se moj {tudij ne bo kon~al `e z diplomo iz ekonomije.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96330y.htm