* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *

Romana Novak

3000 CELJE, Ulica bratov Voçnjakov 8
Telefon: (063) 36 091

Ekonomsko-poslovna fakulteta v Mariboru, raŸunovodstvo in revizija

ætudij bom predvidoma konŸala maja 1997. Delati si §elim predvsem na podroŸju revizij, davŸnega svetovanja.
Osnovno çolo Frana Roça sem obiskovala v Celju in jo v vseh osmih letih konŸala z odliŸnim uspehom. Poleg drugih çolskih obveznosti sem obiskovala razliŸne kro§ke in sodelovala pri çolskem pevskem zboru. Sodelovala sem pri dveh seminarskih nalogah - eni z etnoloçko tematiko (Prazniki v dru§ini - bo§iŸ in novo leto) in drugi s knji§evno (Zbrana dramska dela Frana Roça);

Med çolanjem v osnovni çoli sem se udele§evala razliŸnih tekmovanj v znanju matematike (za Vegovo priznanje), znanju materinçŸine (za Cankarjevo priznanje), na likovnih tekmovanjih in kolonijah. Fakultativno pa sem se kot drugi tuji jezik §e v osnovni çoli uŸila nemçŸino.

Med osnovnoçolskim izobra§evanjem sem bila vpisana tudi v glasbeno çolo v Celju, tam sem konŸala le tri leta teorije in dve leti inçtrumenta - harmonike.

æolanje sem nadaljevala na Srednji pedagoçki çoli (zdaj Gimnazija Celje Center), na dru§boslovno-jezikovni smeri, in jo prav tako v vseh çtirih letnikih konŸala z odliŸnim uspehom. V srednji çoli sem se poleg angleçŸine in nemçŸine fakultativno uŸila tudi tretjega tujega jezika - francoçŸine.

Med obiskovanjem srednje çole sem sodelovala na tekmovanjih v znanju angleçŸine, uspelo pa mi je tudi opraviti izpit za potrdilo o znanju angleçkega jezika Univerze v Cambridgeu (FCE - First Certificate in English).

Sodelovala sem pri treh seminarskih nalogah: dveh iz biologije, pravzaprav mikrobiologije, ter eni iz sociologije (mladoletniçka delinkvenca).

V sklopu pouka nemçkega jezika sem na çoli ustanovila çolski nemçki stenski Ÿasnik Unser neues Blatt, ampak ta je nehal izhajati §e tedaj, ko je bila na omenjeni çoli çe moja generacija dijakov; pri pouku nemçŸine smo pripravili nekaj krajçih predstav.

Med poŸitnicami v srednji çoli sem dve leti opravljala poŸitniçko prakso v knjigarni, v Ÿetrtem letniku pa tudi delo biljeterke v celjskem gledaliçŸu.

Kljub zanimanju za çtudij jezikov sem se leta 1992 odloŸila za çtudij ekonomije. Tako sem se istega leta vpisala na Ekonomsko-poslovno fakulteto v Mariboru, in zdaj sem vpisana v Ÿetrti letnik podjetniçke smeri, t. j. smeri za raŸunovodstvo in revizijo.

Med çtudijem sem se junija in julija 1995 udele§ila poletne çole mednarodnega raŸunovodstva - v okviru poletne çole Mariboras - sodelovanja med Ekonomsko-poslovno fakulteto Maribor in Ekonomsko fakulteto v Borasu na ævedskem; izpit so mi priznali tudi v sklopu obveznega çtudijskega programa.

Tudi med çtudijem nisem zanemarila uŸenja tujih jezikov - obiskovala sem teŸaj za aktivno znanje nemçkega jezika - ZDaF (Zertifikat Deutsch als Fremdsprache); nadaljevala sem tudi uŸenje angleçŸine in francoçŸine. Med absolventskim sta§em nameravam opraviti tudi izpite za ta dva jezika na naçi fakulteti, saj na moji çtudijski smeri v obveznem çtudijskem programu ni tujega jezika.

Med çtudijem sem se zaŸela uŸiti çe çpançŸino in po obisku na ævedskem tudi çvedçŸino.

V çtudijskem letu 1994/95 sem se vzporedno vpisala çe na Pravno fakulteto v Mariboru, trenutno sem v prvem letniku. Poklic revizorke, ki ga §elim opravljati, je namreŸ tesno povezan tako z znanjem ekonomije kot prava. Ob çtudiju prava sem se zaŸela uŸiti tudi latinçŸine, ki je v srednji çoli nisem imela.

Leta 1994 sem s prijatelji v Celju ustanovila lokalno skupino Amnesty International, mednarodnega gibanja za Ÿlovekove pravice. Dejavnosti skupine in akcije organiziramo tako pogosto, kot nam to dopuçŸa çtudij - v skupini smo veŸinoma çtudenti, priredili pa smo §e nekaj razstav in imeli dve oddaji na lokalni kabelski televiziji.

V nadaljevanju çtudija §elim najprej uspeçno konŸati çtudij ekonomije in nadaljevati çtudij prava, kot redna ali izredna çtudentka. ¬e bo mogoŸe, bi §elela takoj, §e naslednje çtudijsko leto zaŸeti tudi magistrski çtudij ekonomije. ¬e se bom dokonŸno odloŸila za poklic revizorke, pa me Ÿakata çe izpita za revizorko ali pooblaçŸeno revizorko. Nadaljevati §elim uŸenje tujih jezikov. Vsekakor se moj çtudij ne bo konŸal §e z diplomo iz ekonomije.
* RZZ domaŸa stran * Zoisovi çtipendisti - menu *
Copyright Republiçki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96330y.htm