* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *

Marko Knez

3212 VOJNIK, Ka{ova 10c
Telefon: (063) 773 000
E-mail: marko.knez@snet.fri.uni-lj.si

Fakulteta za elektrotehniko v Ljubljani, elektrotehnika-avtomatika-procesna informatika

[tudij bom predvidoma kon~al marca 1997. Delati si `elim predvsem na podro~ju komunikacij in varovanja podatkov ter objektov, avtomatizacije proizvodnje.
"Uradno" izobra`evalno pot sem za~el na Osnovni {oli Veljka Vlahovi}a v Celju, leta 1980. Redne {olske obveznosti mi niso delale te`av, saj sem z odliko kon~al vseh osem razredov. Ker pa redne obveznosti niso pomirile mojega raziskovalnega duha, sem redno sodeloval v ob{olskih dejavnostih, kro`kih ter obiskoval razli~na tekmovanja. Bil sem reden gost na matemati~nih tekmovanjih in tekmovanjih v znanju iz Vesele {ole tudi na republi{ki ravni. V sedmem razredu sem sodeloval kar v desetih ob{olskih dejavnostih, med drugim v {ahovskem, modelarskem, strelskem kro`ku, dodatnem pouku iz matematike, fizike, angle{~ine. V tem ~asu sem se za~el ve~ ukvarjati s tehni~nimi dejavnostmi predvsem v tehni~nem kro`ku in z izdelavo raketnih modelov. Za~el sem se udele`evati tekmovanja mladih tehnikov najprej kot raketni modelar, kasneje pa tudi v elektroniki.

Pot me je tako zanesla na Srednjo tehni{ko {olo v Celju, odlo~il sem se za smer elktrotehnika-elektronika. Veliko ~asa sem namenil prakti~nim poskusom v elektroniki in graditvi vseh mogo~ih in nemogo~ih vezij. Teoreti~no znanje je bilo treba takoj preskusiti tudi v praksi, vendar sem pri tem imel te`ave, ki jih najbolje pojasnjujeta tidve misli: Ni~ ni bolj prakti~nega kot dobra teorija. Gorje praksi, ~e se ne ujema s teorijo.

V srednji {oli sem se za~el tudi resneje ukvarjati z ra~unalni{tvom, spoznaval sem programe za na~rtovanje vezij (Protel, Tango, P-CAD) ter za~el pisati prve samostojne programe najprej v pascalu in C-ju, kasneje pa {e v ni`jih jezikih, kot sta Asembler za Z80 ter Intel 8086. Moje zanimanje pa so pritegnile tudi brez`i~ne komunikacije.

Po kon~ani srednji {oli sem se brez pomislekov odlo~il za {tudij na Fakulteti za elektrotehniko in ra~unalni{tvo v Ljubljani, smer avtomatika - procesna informatika. [e intenzivneje sem se za~el ukvarjati z izdelavo zahtevnej{ih mikrokontrolerskih in mikroprocesorskih vezij. Na~rtal in izdelal sem sistem za nadzor in regulacijo procesa vrenja vina, za izbolj{anje kakovosti. Pisal sem program za vodenje skladi{~, izdelavo izdajnic idr., v zadnjem ~asu pa me je prevzel svet objektno orientiranih jezikov za pisanje aplikacij v okolju Windows - Delphi. Kljub razcvetu objektnih jezikov pa sem ostal zvest asemblerju, predvsem za razvoj mikrokontrolerskih aplikacij. Med {tudijem sem opravil tudi izpit iz radioamaterstva in tako za{el {e v svet brez`i~nih komunikacij, v sklopu tega nameravam izpeljati kar nekaj aplikacij. [tudij mi je dal predvsem teoreti~no podlago za snovanje in delovanje ra~unalni{kih omre`ij in komunikacij, obdelavo slik in zvoka ter na~rtovanje in simulacijo regulacij v procesnih okoljih. Tako sem se seznanil tudi z Unixom, sestavni del {tudija pa mi je bilo vsa {tiri leta ra~unalni{ko omre`je internet; po njem sem na{el zelo veliko koristnih informacij ter se dobro seznanil z njegovim delovanjem. Zelo me zanima tudi podro~je satelitskih komunikacij in mobilne telefonije, trenutno pa se zelo intenzivno ukvarjam z varovanjem objektov in varovano identifikacijo oseb in predmetov ter dostopom v objekte na podlagi spominskih modulov na dotik, ki `e strojno omogo~ajo shranjevanje in razbiranje podatkov iz gesel, zato je postopek zelo varen pred "vsiljivci".

V prihodnosti nameravam nameniti nekoliko ve~ ~asa {e tujim jezikom, saj bi poleg angle{~ine, ki je skoraj na{ vsakdanji jezik v svetu ra~unalni{tva, zelo potreboval vsaj {e nem{~ino.

Od delovnega okolja pri~akujem predvsem zanimanje za inovativno delo, ki sledi ali vsaj sku{a slediti svetovnemu razvoju, predvsem na podro~ju komunikacij.
* RZZ doma~a stran * Zoisovi {tipendisti - menu *
Copyright Republi{ki zavod za zaposlovanje, 21. novembra 1996
URL http://www-ai.ijs.muzej.si/RZZ_doc/zois/z96329y.htm